Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

H “φωνή” του Ήλιου (Video)



Τη δική του «μουσική» παράγει το μεγαλύτερο αστέρι του πλανητικού μας συστήματος, όπως αποδεικνύει και η ηχογράφηση που έκανε για πρώτη φορά το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ των ήχων που παράγει το μαγνητικό πεδίο στην εξωτερική ατμόσφαιρά του Ήλιου.....




Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι τεράστιοι μαγνητικοί βρόχοι που έχουν παρατηρηθεί ότι συσπειρώνονται στην εξωτερική ατμόσφαιρά του Ήλιου, οι γνωστοί και ως οριζόντιοι βρόχοι, δονούνται όπως οι χορδές ενός μουσικού οργάνου.
Με άλλα λόγια συμπεριφέρονται σαν να ήταν ηχητικά κύματα, καθώς «ταξιδεύουν» μέσα στον άνεμο.
Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες αυτών των βρόχων, που μπορεί να βρίσκονται ακόμα και 100.000 χλμ μακριά, οι επιστήμονες μπόρεσαν να αναδημιουργήσουν τον ήχο, μετατρέποντας τις δονήσεις σε θορύβους και επιταχύνοντας την συχνότητα των δονήσεων αυτών, έτσι ώστε να μπορεί να το ακούσει το ανθρώπινο αυτί.
Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του τμήματος Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ Ρομπέρτους Βον Φέι-Σάιμπενμπέργκεν, δηλώνει εκστασιασμένος από την ανακάλυψη αυτή:
«Ήταν περίεργο… και όμορφο και συναρπαστικό να ακούς αυτούς τους θορύβους για πρώτη φορά. Θόρυβοι που βγάίνουν από την πιο μεγάλη και δυνατή πηγή του Γαλαξία μας».
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι με την ανακάλυψη αυτή η επιστημονική κοινότητα θα μπορέσει να μάθει περισσότερο για το μυστήριο του Ήλιου, καθώς θα δώσει πληροφορίες για τα φυσικά φαινόμενα που επικρατούν στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, εκεί όπου οι θερμοκρασίες αγγίζουν τα εκατομμύρια βαθμών Κελσίου.
Ακούστε τον Ήλιο:

Πηγή: Cosmo.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share