Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Τεχνητές γλυκαντικές ύλες



Τεχνητές γλυκαντικές ύλες
Πρόκειται για τις ουσίες εκείνες που επιτρέπουν σε εκατομμύρια καταναλωτών να απολαμβάνουν τη γλυκιά γεύση σε τρόφιμα και ροφήματα, χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους με περιττές θερμίδες.


Οι τεχνητές γλυκαντικές ύλες είναι οι ουσίες εκείνες οι οποίες προσδίδουν στα τρόφιμα και τα ποτά γλυκιά γεύση, αντίστοιχη με εκείνη της ζάχαρης, ενώ παράλληλα περιέχουν ελάχιστες ή καθόλου θερμίδες και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα. Από τότε που ανακαλύφθηκαν, η ασφάλειά τους έχει ελεγθεί διεξοδικά και διαπιστωθεί μέσω δεκάδων επιστημονικών ερευνών, διασφαλίζοντας έτσι το γεγονός ότι η χρήση τους δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Αντίθετα, αποτελούν πολύτιμους συμμάχους για εκατομμύρια ανθρώπους που επιθυμούν να διατηρούν το βάρος τους ή και να το μειώνουν, επιτρέποντάς τους να απολαμβάνουν τις αγαπημένες τους γεύσεις σε τρόφιμα και ποτά, χωρίς να προσλαμβάνουν περιττές θερμίδες. Ας δούμε ποιες είναι σήμερα οι χρησιμοποιούμενες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες:

Σακχαρίνη (Ε 954): Είναι μία από τις πρώτες ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν, 300 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη, η οποία δεν αποδίδει θερμίδες. Η ασφάλειά της υποστηρίζεται από πολλές, εκτενείς μελέτες σε ανθρώπους και είναι εγκεκριμένη σε περισσότερες από 100 χώρες.

Ακεσουλφαμικό κάλιο (E950): Ουσία 200 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη, η οποία δεν προσδίδει θερμίδες. Έχει ελεγθεί μέσα από περισσότερες από 50 μελέτες για την ασφαλή χρήση της, και έχει εγκριθεί από την Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα της ΕΕ και τον FDA των ΗΠΑ.

Ασπαρτάμη (E951): Η ασφάλειά της έχει μελετηθεί πιο διεξοδικά από κάθε άλλο πρόσθετο τροφίμων. Αποδίδει 4 kcal ανά γραμμάριο, όσες δηλαδή και η ζάχαρη, αλλά, καθώς είναι 200 φορές πιο γλυκιά, χρησιμοποιείται σε ελάχιστη ποσότητα, αποδίδοντας έτσι μηδαμινές θερμίδες. Το 2006, μετά από μελέτες του Ιδρύματος Ramazzini που αμφισβήτησαν την ασφάλειά της, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και το FDA ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση που να υποδεικνύει την αναθεώρηση της ασφάλειας της χρήσης της. Να επισημάνουμε, απλώς, ότι η κατανάλωσή της θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με φαινυλκετονουρία.

Κυκλαμικό οξύ (Ε 952): Είναι 30 φορές γλυκύτερο από τη ζάχαρη, σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν αποδίδει θερμίδες. Η χρήση του έχει θεωρηθεί ασφαλής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, την Κοινή Επιτροπή για τα Πρόσθετα Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των Η.Π.Α., ενώ κυκλοφορεί σε περισσότερες από 100 χώρες. Από το 2006 εκκρεμεί η αίτηση επανέγκρισης της χρήσης του στις ΗΠΑ.

Σουκραλόζη (Ε 955): Η χρήση της εγκρίθηκε το 2000 από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων. Είναι 600 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη και η ασφάλειά της έχει πιστοποιηθεί από περισσότερες από 100 επιστημονικές μελέτες την τελευταία εικοσαετία.

Ευχαριστούμε την κα Κωνσταντίνα Καρασούλη, MSc Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου. www.nutrimed.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share