Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

Η φωλιά του πουλιού


Ως «φωλιά του πουλιού αποκαλείται το Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου, μια ολοκληρωτικά ατσάλινη κατασκευή που αντιγράφει τη φωλιά του πετροχελίδονου.

Το έργο κόστισε 450.000.000 δολάρια και στα θεμέλιά του πέθαναν από εργατικά ατυχήματα 20 άνθρωποι, ενώ οι εργάτες εργάζονταν σκληρά ολημερίς λαμβάνοντας ελάχιστα ποσά ως αμοιβή.

Ήθελα να ήξερα: Κατά την τελετή έναρξης οι καλεσμένοι θα ακούν μόνο τα τύμπανα της ανθρώπινης μεγαλομανίας ή τις κραυγές όσων πέθαναν στη θεμελίωση του σταδίου, την ώρα που σέρνονται χωρίς έλεος στα μονοπάτια του Άδη;

Διαβαστε Περισσοτερα...

Πήγε για μαλλί...


Διαβαστε Περισσοτερα...

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Ποιοι έδωσαν τον Κάρατζιτς;


Ποιος «έδωσε» τον Ράντοβαν Κάρατζιτς στις αρχές, ύστερα από 12 ολόκληρα χρόνια άκρως επιτυχημένου «κρυφτού» με τους ξένους και σέρβους διώκτες του; Το ερώτημα αυτό, μαζί με αρκετά ακόμη σκοτεινά σημεία της σύλληψης του 63χρονου σερβοβόσνιου ηγέτη και επισήμως καταζητούμενου από το 1998 για εγκλήματα πολέμου- όπως το πότε, πού και πώς πιάστηκε- μονοπωλούν ήδη το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης. Είναι πασιφανές, τόσο από τις πραγματικά «αγνώριστες» φωτογραφίες του όσο και από τις υπόλοιπες λεπτομέρειες της «μεταπολεμικής» ζωής του που είδαν ήδη το φως της δημοσιότητας, ότι ο Κάρατζιτς δεν θα μπορούσε να συλληφθεί χωρίς τη βοήθεια ανθρώπων του πολύ στενού του περιβάλλοντος- ενδεχομένως «απρόσεκτων» ή και προδοτών για άγνωστα ανταλλάγματα.
Στις 16/6 είχαμε αναδημοσιεύσει πληροφορίες της εφημερίδας Gradjanski List του Νόβι Σαντ σύμφωνα με τις οποίες πηγές προσκείμενες στις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών της Σερβίας διαβεβαίωναν ότι ο Κάρατζιτς , ο Μλάντιτς και ο Χάντζιτς θα είχαν συλληφθεί μέσα στον Ιούλιο, όπως και έγινε δηλαδή. Οι ίδιες πηγές διέρρεαν τότε ότι ο Κάρατζιτς βρισκόταν υπο την προστασία μυστικών πρακτόρων της βρετανικής ΜΙ-6 (!) και ότι είχε κάνει μυστική συμφωνία με εκπροσώπους της κυβέρνησης Κλίντον (Richard Holbrooke και Madeleine Albright) που του είχαν εγγυηθεί την μη έκδοση στο Δικαστήριο της Χάγης. Ο Κάρατζιτς όμως ζούσε στο Νέο Βελιγράδι, κυκλοφορούσε ανενόχλητος με το όνομα Ντράγκαν Ντέιβιντ Ντάμπιτς και εργαζόταν σε ιδιωτική κλινική. Μέχρι ιστοσελίδα διέθετε και έκανε και διαλέξεις. Και τελικά συνελήφθη από τις σερβικές μυστικές υπηρεσίες, τη ΒΙΑ, όχι από την αστυνομία. Είναι προφανές λοιπόν ότι οι σερβικές μυστικές υπηρεσίες - που δεν γίνεται να μην είχαν εντοπίσει τον Κάρατζιτς - προετοίμαζαν από τότε την παράδοσή του στο Διεθνές Δικαστήριο και προσπαθούσαν να δημιουργήσουν σύγχυση στην κοινή γνώμη για να προλάβουν την αγανάκτηση εναντίον της σερβικής κυβέρνησης. Που τελικά ήταν υποτονική.

Διαβαστε Περισσοτερα...

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

Σενάρια συνεργασίας ΝΔ - ΛΑΟΣ


Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο γίγαντας Γιάννης Τραγάκης, άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο προσέγγισης με το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη. Όπως είπε ο κ. Τραγάκης «εάν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία μπορούμε να το δούμε». Στη συνέχεια βέβαια και αφού τον έβαλαν να το πει, το έσβησαν από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο που διένειμε ο ίδιος και η Ρηγίλλης. Και φυσικά, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική συνεργασίας με το ΛΑΟΣ. Ότι δηλαδή όντως το αίμα γίνεται νερό. Φαντάζεστε κυβέρνηση με υπουργούς συγκεκριμένους τύπους από το ΛΑΟΣ; Α, ρε Καραμανλή.

Διαβαστε Περισσοτερα...

Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Διάλογοι

- Παππού, γιατί πιάσανε αυτόν τον Σέρβο και δεν πιάνουνε κι αυτούς που κάψανε, με βόμβες και πυραύλους, τα παιδιά της Σερβίας;

- Γιατί, Τάκη, εγκληματίες είναι πάντοτε μόνο οι νικημένοι και θύματα μόνο οι νικητές…-

Διαβαστε Περισσοτερα...
Bookmark and Share