Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2007

ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΛΑΠΕΙ Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΛΑΠΕΙ Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
ΣΤΙΣ Η.Π.Α.
Του Αντωνίου Α. Αντωνάκου
Καθηγητού Φιλολόγου Ιστορικού-ΣυγγραφέωςΑπό το περιοδικό ΕΛΛΗΝΟΡΑΜΑ


ο Άγαλμα της Ελευθερίας, του οποίου η επίσημη ονομασία είναι "Η Ελευθερία φωτίζοντας τον κόσμο" (αγγλιστί "Liberty enlightening the World" γαλλιστί "la Liberte eclairant le monde"), είναι ένα κολοσσιαίο άγαλμα πάνω στην ομώνυμη νησίδα και μέσα στο άνω τμήμα του Κόλπου της Νέας Υόρκης. Το άγαλμα αυτό στήθηκε σε ανάμνηση της φιλίας των λαών των ΗΠΑ και της Γαλλίας.


Το συνολικό του ύψος είναι 93 μέτρα (302 πόδια) μαζί με το βάθρο, και κατά την εκδοχή της εγκυκλοπαίδειας Μπριτάννικα παρουσιάζει μια γυναίκα να κηρύττει την ελευθερία. Η γυναίκα αυτή κρατάει έναν πυρσό στο υψωμένο δεξί της χέρι και μια ενεπίγραφη πλάκα στο αριστερό όπου αναγράφεται η ημερομηνία 4 Ιουλίου 1776. Ένας ανελκυστήρας ανεβάζει έως το ύψος του εξώστη και μια ελικοειδής σκάλα οδηγεί σε μιαν εξέδρα παρατηρήσεως πάνω στο στέμμα που φοράει η Ελευθερία. 0 πυρσός που κρατάει βρίσκεται σε 93 μέτρα ύφος πάνω από την επιφάνεια της θαλάσσης. Στην βάση του αγάλματος βρίσκεται το Αμερικανικό Μουσείο της Μεταναστεύσεως (American Museum of Immigration).


Την πρόταση για την κατασκευή του αγάλματος διατύπωσε ένας Γάλλος ιστορικός, ο Εντουάρ ντε Λαμπουλάϊγ, μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο πόλεμο. Συγκεντρώθηκε ένας ικανός αριθμός χρημάτων με εισφορές του γαλλικού λαού και το έργο άρχισε στη Γαλλία το 1875, υπό την διεύθυνση του γλύπτη Φρεντερίκ-Ωγκύστ Μπαρτολντί.


Το άγαλμα κατασκευάστηκε από φύλλα χαλκού, που σφυρηλατήθηκαν με το χέρι για να πάρουν το επιθυμητό σχήμα και συναρμολογήθηκαν πάνω σε έναν σκελετό από τέσσερα γιγάντια χαλύβδινα υποστηρίγματα, τον οποίο είχε σχεδιάσει ο διάσημος από την κατασκευή του Πύργου του Άιφελ, Αλεξάντρ-Γκυστάβ Άιφελ


Το 1885 το περατωμένο άγαλμα, που είχε ύψος 46 μέτρα περίπου (151 πόδια και 1 ίντσα) και ζύγιζε 225 τόνους, αποσυναρμολογήθηκε και φορτώθηκε για να μεταφερθεί στην Πόλη της Νέας Υόρκης. Το βάθρο, που κατασκευάστηκε μέσα από τα τείχη του φρουρίου Γουντ στη νησίδα Μπέντλο, περατώθηκε αργότερα.


Το άγαλμα στήθηκε στο βάθρο του και στις 28 Οκτωβρίου 1886 αφιερώθηκε στον πρόεδρο Κλήβελαντ.Την διαχείριση και φροντίδα του αγάλματος είχε στην αρχή η Επιτροπή Φάρων, επειδή ο φωτεινός πυρσός θεωρήθηκε ως είδος φάρου για τους ναυτιλλομένους. Επειδή όμως το φρούριο Γουντ εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό, το άγαλμα μεταφέρθηκε το 1901 στο υπουργείο των Στρατιωτικών


Το 1924 ανακηρύχθηκε εθνικό μνημείο. Το 1937 το φρούριο Γουντ αποστρατιωτικοποιήθηκε και το υπόλοιπο νησί ενσωματώθηκε στο μνημείο ως περιβάλλων χώρος. Το 1956 το νησί Μπέντλο μετονομάσθηκε σε "Νησί της Ελευθερίας" (Liberty Island) και το 1965 προστέθηκε στο συγκρότημα η γειτονική νησίδα 'Ελις, άλλοτε σταθμός μεταναστών. Η συνολική έκταση του χώρου του μνημείου έφθασε έτσι τα 23,63 εκτάρια.
Είπαμε ανωτέρω ότι κατά την εκδοχή της εγκυκλοπαίδειας "Μπριτάννικα" το άγαλμα παρουσιάζει μια γυναίκα να κηρύττει την ελευθερία, υπονοώντας ότι η γυναίκα αυτή είναι προσωποποιημένη η Ελευθερία.

Αποκρύπτουν όμως συστηματικά ότι και σε αυτό το σημείο η αθάνατος Ελλάς έχει δώσει για μία ακόμη φορά τα φώτα της. Πράγματι αυτός που σχεδίασε το άγαλμα της ελευθερίας κάπου αλλού είχε δει την μορφή αυτή. Και η μορφή αυτή είναι η μορφή του Φωτοφόρου Απόλλωνος - Ηλίου.

Ναι αγαπητοί φίλοι. 0 φωτοφόρος Απόλλων απεικονίζεται με αυτήν ακριβώς την μορφή. Και ευτυχώς για μας η αθάνατη ελληνική γη της Κορινθίας μας διέσωσε αυτή την εικόνα για να μπορούμε σήμερα να γνωρίζουμε την αλήθεια.
Η μορφή του φωτοφόρου Απόλλωνος βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο της Κορίνθου, περνά όμως απαρατήρητη για τον επισκέπτη που δεν είναι υποψιασμένος. Βρίσκεται σε μία τρίπτυχη πλάκα μαζί με άλλες δύο παραστάσεις. Η μία, στο αριστερό τμήμα, απεικονίζει έναν Άγγελο, μορφή όμοια και ίδια με αυτήν της Χριστιανικής πίστεως, και είναι κατά τους αρχαιολόγους η μορφή της θεάς Εκάτης. Στο δεξιό τμήμα απεικονίζεται ρόδακας. Και στην μέση ω του θαύματος!!! Η μορφή του φωτοφόρου Απόλλωνος, ίδια με αυτήν του αγάλματος της Ελευθερίας! Η πνευματική ιδιοκτησία είναι πασιφανές σε ποιόν ανήκει.
Λέγεται από ανθρώπους της Κορίνθου που γνωρίζουν ότι ο διευθυντής της Αμερικανικής Αρχαιολογικής αποστολής, σώφρων και έντιμος άνθρωπος, έχει δηλώσει ότι οι Αμερικανοί πρέπει να έρχονται να προσκυνούν στον χώρο του Μουσείου όπου η μορφή του φωτοφόρου Απόλλωνος, διότι είναι η πηγή του εθνικού τους συμβόλου.
Αν όντως είναι έτσι εύγε στον άριστο άνδρα. Πάντως αποφάσισα να αποκαλύψω στους συνέλληνες το θέμα και κυρίως στους ομογενείς μας των ΗΠΑ, για να ενημερώσουν τους Αμερικανούς ότι το εθνικό τους σύμβολο, το οφείλουν στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Δεν θα είναι εξ άλλου οι μόνοι.
Όλα σχεδόν τα σύμβολα είναι Ελληνικά. Οι τούρκοι πήραν την ημισέληνο από το νόμισμα των Βυζαντίων που απεικόνιζε την νίκη τους επί του Φιλίππου σε μία νύχτα που το χάσικο φεγγάρι με το αστέρι ενεφανίσθησαν με την ίδια ακριβώς απεικόνιση στον ουρανό.
0 Αδόλφος Χίτλερ οικειοποιήθηκε την περίφημη "τετραγάμμα", την κοσμούσα το ιμάτιο της Αθηνάς του Παρθενώνος, ένα από τα κατ' εξοχήν ωραιότερα σύμβολα των Ελλήνων και του έδωσε μιαρή χροιά ονομάζοντας το "σβάστικα" και κάνοντας το σύμβολο του ναζισμού. Οι σκοπιανοί οικειοποιήθηκαν το αστέρι της Βεργίνας, οι δε υπόλοιποι βόρειοι γείτονές μας τον Δικέφαλο Αετό του Βυζαντίου.
Στις ημέρες μας όμως οι Έλληνες δεν γνωρίζουν και δεν θυμούνται. Η παγκοσμιοποίηση έχει παίξει καλά το παιχνίδι της. Άλλοτε αποκρύπτει, άλλοτε παραποιεί, άλλοτε διαστρεβλώνει τα γεγονότα. Είναι αυτό που έχει γράψει ο μεγάλος Θουκυδίδης στο Γ,82,4:

"Και την ειωθυίαν αξίωσιν των ονομάτων ες τα έργα αντήλλαξαν τη δικαιώσει", που αποδίδεται "για να δικαιολογούν τις πράξεις τους άλλαζαν ακόμα και την σημασία των λέξεων".
Έτσι δεν γίνεται σήμερα; Απλό παράδειγμα, και δεν είναι το μόνο, αποτελεί ο γλυπτός διάκοσμος του Παρθενώνος, έργο του Φειδία. Έχουμε φθάσει σήμερα σε τέτοιο σημείο διαστρεβλώσεως, που τα γλυπτά του Παρθενώνος είναι γνωστά παγκοσμίως με τον όρο ελγίνεια μάρμαρα. Καταλαβαίνετε τί λέω; Τα περίφημα γλυπτά του Παρθενώνος, τα γλυπτά του Φειδία, δεν είναι γνωστά με το όνομα του δημιουργού αλλά με το όνομα του κλέφτη. Αιδώς! Αλλά για αυτό το θέμα προτίθεμαι να επανέλθω με εκτενές άρθρο και πολλά στοιχεία.
Προς το παρόν να γνωρίζουν οι συνέλληνες και ιδιαιτέρως οι συμπατριώτες μας των ΗΠΑ, και να το μεταφέρουν στους αμερικανούς, ότι το εθνικό τους σύμβολο, το άγαλμα της Ελευθερίας, έλκει την καταγωγή τής μορφής του από την Ελλάδα και ιδιαιτέρως από την μορφή του φωτοφόρου Απόλλωνος.

Τούτο δε μπορούν να το αποδείξουν αλλά και να το θαυμάσουν στο Μουσείο της Κορίνθου, το οποίο τους καλούμε να επισκεφθούν το συντομότερο.

Διαβαστε Περισσοτερα...

ΑΝΕΚΔΟΤΟ

Eίμαστε στην Αμερική, σε ένα μπαρ, όπου κάθεται ο Κόλιν Πάουελ με τον Μπους και σχεδιάζουν τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.
Ένας τύπος μπαίνει μέσα, τους βλέπει και τα παίζει.
Πάει στον μπαρμαν και του λέει:
- Ρε, φίλε, είναι αυτοί που νομίζω;
- Ναι Οπότε τους πλησιάζει και λέει:
- Χαίρεται.
Τιμή μου που σας γνωρίζω.
Να σας ρωτήσω τι κάνετε εδώ;
Ο Πάουελ απαντάει:
- Σχεδιάζουμε τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
- Α ναι; Και τι θα κάνετε;
- Θα σκοτώσουμε 400 εκατομμύρια μουσουλμάνους και μια ξανθιά με μεγάλο στήθος.
Ο τύπος τα παίζει.
- Μια ξανθιά με μεγάλο στήθος;
Μα γιατί;
Κι ο Πάουελ γυρνάει προς τον Μπους και του λέει:
- Είδες τι σου έλεγα; Κανείς δεν νοιάζεται για τα 400 εκατομμύρια μουσουλμάνους!!!

Διαβαστε Περισσοτερα...

Για όταν έχετε χρόνο, απαντήστε σε 35 ερωτήσεις!

Καλο είναι, έχει ενδιαφέρον!

Διαβαστε Περισσοτερα...

Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2007

Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2007

Μετρητά τέλος από το 2008

Μετρητά τέλος από το 2008

Μέσα σε δύο χρόνια όλες οι συναλλαγές θα γίνονται μέσω της «παγκόσμιας> κάρτας» EMV.
Επανάσταση...
Iσως είναι η μόνη λέξη που μπορεί να περιγράψει την
«κοσμογονία» που θα προκύψει στις καθημερινές χρηματοοικονομικές
συναλλαγές και σε δύο χρόνια από τώρα.

Ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο -ανάλογο εκείνου της υιοθέτησης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος- που ακούει στο όνομα Ενιαίος Χώρος Πληρωμών σε Ευρώ (αγγλιστί: Simply Euro Payment Area) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με στόχο να αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο του 2008 και σταδιακά σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τι ακριβώς προβλέπει το συγκεκριμένο σχέδιο;
Συναλλαγές ακόμα και για ένα πακέτο τσιγάρα θα μπορούν να γίνονται πλέον μέσω μιας χρεωστικής κάρτας (πρόκειται για τις κάρτες που χρησιμοποιούνται κυρίως για ανάληψη και
κατάθεση μετρητών μέσω των Αυτόματων Ταμειολογιστικών Μηχανών, των γνωστών
μας ATM) με απευθείας χρέωση του λογαριασμού ταμιευτηρίου που διαθέτει ο
κάτοχος της κάρτας και αυτόματη πίστωση του εμπόρου.
Δεν θα είναι υπερβολή να πούμε πως στην κυριολεξία ο χάρτης των καθημερινών
μας συναλλαγών θα αλλάξει τελείως από το 2008 και μετά. Ένα από τα σημαντικά στοιχεία των επερχόμενων αλλαγών είναι ότι μέχρι το 2010 δεν θα υπάρχουν
πλέον κάρτες, είτε πιστωτικές είτε χρεωστικές, που θα φέρουν μαγνητική ταινία.

Στόχος είναι το σύνολο των καρτών με μαγνητική ταινία να «αποσυρθεί» και να αντικατασταθεί με άλλες νέες που θα διαθέτουν τσιπ τύπου EMV, που μοιάζει με εκείνο που διαθέτουν οι τηλεκάρτες.

Τι είναι η κάρτα EMV Κάρτες τύπου EMV (αρχικά της ονομασίας Europay Mastercard Visa, που προκύπτει από τις εταιρείες που έχουν φτιάξει το συγκεκριμένο «παγκόσμιο» πρότυπο κάρτας), θα έχουν δυνατότητες όπως:

. Πιστοποίηση του καρτούχου: Η νέα τεχνολογία προσφέρει πιστοποίηση αυθεντικότητας της κάρτας και επιβεβαίωση του καρτούχου. Πλέον, το σύστημα θα μπορεί να διαπιστώσει την αυθεντικότητα μιας κάρτας, δηλαδή αν η κάρτα που χρησιμοποιείται στη συναλλαγή είναι πλαστή ή όχι.

Επίσης, θα διαπιστώνεται εάν ο χρήστης της κάρτας είναι και ο πραγματικός της κάτοχος, μέσω ταυτοποίησης της ηλεκτρονικής υπογραφής του δικαιούχου και> κρυπτογράφησης. Να θυμίσουμε πως τα κρούσματα χρήσης πλαστών καρτών ή καρτών που έχουν αντιγραφεί έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

. Τεράστια χωρητικότητα μνήμης: Στην «κλασική» κάρτα που φέρει μαγνητική ταινία «χωράνε» μόλις και μετά βίας 250 χαρακτήρες (ως επί το πλείστον ο αριθμός της κάρτας, το ονοματεπώνυμο και ορισμένοι απλοί κωδικοί ασφαλείας), όταν το τσιπ EMV που ουσιαστικά είναι ένας μικροεπεξεργαστής θα έχει τη δυνατότητα να «σηκώσει» ακόμα και 32.000 χαρακτήρες.

. Μια κάρτα τύπου EMV μπορεί να αξιοποιηθεί με δεκάδες τρόπους. Ένας από αυτούς είναι το λεγόμενο «ηλεκτρονικό πορτοφόλι». Δηλαδή ο κάτοχος θα μπορεί να αγοράσει τσιγάρα στο περίπτερο (εφόσον αυτό διαθέτει το μηχάνημα POS που θα υποδέχεται τέτοιου τύπου κάρτες), όπως φυσικά και να κάνει τα ψώνια του σε super market, μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ή και βενζινάδικα, όπου δεν θα χρειάζεται να έχει πάνω του μετρητά, αλλά θα μπορεί να χρεώνει το αντίτιμο απευθείας στον λογαριασμό ταμιευτηρίου του.

. Η συγκεκριμένη κάρτα έχει τέτοια χωρητικότητα που μπορεί να σηκώσει και προγράμματα «επιστροφής» χρημάτων (εκπτώσεις με την επόμενη αγορά αφού συγκεντρωθούν κάποιοι «πόντοι») ή εξοικονόμησης μιλίων για εκείνους που ταξιδεύουν, αλλά και να «μεταφέρει» τους κωδικούς που ενεργοποιούν τον συναγερμό του σπιτιού τους, όπως και κωδικούς κοινωνικής ασφάλισης, ιατρικό ιστορικό και ομάδα αίματος και όχι μόνον.

. Στην ουσία λοιπόν σε μία κάρτα θα μπορούμε να «κουβαλάμε» τη χρεωστική και την πιστωτική μας κάρτα, το «ηλεκτρονικό μας πορτοφόλι» κάρτα πρόσβασης, κάρτα υγείας και κάρτας «επιβράβευση...

Διαβαστε Περισσοτερα...

Κομφούκιος

-”Μπορείτε να πείσετε τους ανθρώπους να ακολουθούν, αλλά όχι και να κατανοούν” (Κομφούκιος, Ανάλεκτα, Κεφάλαιο 8, στίχος 9).

Διαβαστε Περισσοτερα...

Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2007

Be nice to others, because

Be nice to others because ... Time WILL make a difference!

One day You may not be the BIG dog anymore!!

Διαβαστε Περισσοτερα...

Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2007

ΕΛΛΑΔΑΡΑ


Διαβαστε Περισσοτερα...

OH MY GOD
Διαβαστε Περισσοτερα...

ΑΝΕΚΔΟΤΑ

Εκεί που καθόταν ο σύζυγος στην πολυθρόνα του και διάβαζε προσηλωμένος την εφημερίδα του, πηγαίνει η γυναίκα του σιγά-σιγά πίσω του και του ρίχνει ένα δυνατό χτύπημα με το τηγάνι στο κεφάλι του!
- Ο ΑΝΤΡΑΣ: Μα καλά τρελάθηκες; Τι με χτυπάς;
- Η ΓΥΝΑΙΚΑ: Βρε αχαΐρευτε, τι είναι αυτό το χαρτάκι που βρήκα στην τσέπη του παντελονιού σου και γράφει ΜΑΡΙΛΟΥ;
-Ο ΑΝΤΡΑΣ: Δεν θυμάσαι πριν από 2 βδομάδες που πήγα στον ιππόδρομο; ΜΑΡΙΛΟΥ είναι το όνομα του αλόγου που είχα ποντάρει.
-ΓΥΝΑΙΚΑ: Πω-πω, με συγχωρείς, ώρες-ώρες και γω δεν καταλαβαίνω πώς γίνομαι τόσο ζηλιάρα. Ελπίζω να μην σε πόνεσα πολύ.
Μετά από 3 μέρες το ίδιο σκηνικό. Ο άντρας να διαβάζει αμέριμνος την εφημερίδα του στην πολυθρόνα και η γυναίκα του ρίχνει μια δυνατή με το τηγάνι στο κεφάλι.
ΑΝΤΡΑΣ: Μα καλά, τι έπαθες πάλι;
ΓΥΝΑΙΚΑ: Τηλεφώνησε το ΑΛΟΓΟ σου και σε θέλει!

Διαβαστε Περισσοτερα...
Bookmark and Share