Σάββατο, 10 Απριλίου 2010

Η 11χρονη Μύρτις από την Αρχαία Αθήνα!

Και ιδού η Μύρτις! Μία εντεκάχρονη αρχαία Αθηναία σαν όλα τα άλλα κορίτσια της ηλικίας της, τότε και τώρα. Γιατί κοιτάζοντάς την δεν μπορεί κανείς να μην «αναγνωρίσει» το πρόσωπο μιας μικρής γειτονοπούλας... Καστανή, όπως θεωρούν οι αρχαιολόγοι ότι ήταν οι περισσότεροι Αθηναίοι, με συμμετρικά τα 
 

Διαβαστε Περισσοτερα...

Αλβανοί βεβηλωσαν την Ελληνική σημαία στην Μύκονο!


Το νέο περιστατικό έλαβε χώρα στη Μύκονο. Όπως κατήγγειλαν κάτοικοι του νησιού στην «Espresso», τέσσερα άτομα αλβανικής καταγωγής (δύο γυναίκες και δύο άνδρες, ηλικίας από 35 ώς 40 ετών), που ζουν στη Μύκονο, κατέβασαν από τον ιστό της την ελληνική σημαία -η οποία ήταν αναρτημένη έξω από το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας- την έριξαν στο έδαφος και στη συνέχεια άρχισαν να την ποδοπατούν.
Την αποτρόπαια πράξη των Αλβανών είδε ένας κάτοικος του νησιού.Αναυδος, τους ρώτησε γιατί το έκαναν και εκείνοι φέρεται να του απάντησαν ότι είχαν πιει πολύ αλκοόλ και δεν ήξεραν τι έκαναν. Κατόπιν, επιβιβάστηκαν σε ένα μαύρο Ι.Χ. και έγιναν «καπνός».
Πρέπει να σημειωθεί, πως πρόκειται για ένα από τα απανωτά περιστατικά βεβήλωσης του εθνικού μας συμβόλου που σημειώνονται τους τελευταίους μήνες σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.
Τελευταίο περιστατικό, η αποτρόπαιη πράξη ομάδας αλοδαπών που έβαλε στο μάτι την ελληνική σημαία που κυμάτιζε στο κάστρο του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο.

πηγή:espressonews

Διαβαστε Περισσοτερα...

Οι Έλληνες προτιμούν τα αρχαία ονόματα


Ολο και περισσότεροι γονείς επιλέγουν για τα παιδιά τους αρχαία ή σύνθετα ονόματα αντί για θρησκευτικά.

Διαβαστε Περισσοτερα...

Μερικά απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όλοι σε καιρούς κρίσης


Μεσούσης της οικονομικής κρίσης τα οικονομικά όλων είναι σε παρόμοια κατάσταση με αυτά του ελληνικού κράτους. Ακόμα και οι δωρεές για ανθρωπιστικούς σκοπούς έχουν περιοριστεί, ενώ οι προσφορές σε είδη αφορούν ως επι 

Διαβαστε Περισσοτερα...

Δημοσιογραφική φωτογραφία, από το φακό στις σελίδες»


Δημοσιογραφική φωτογραφία, από το φακό στις σελίδες»

Η Φωτογραφική Λέσχη Κέρκυρας σας προσκαλεί αυτή τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2010 στις 20:30 στη διάλεξη που διοργανώνει στο Δημοτικό Θέατρο με θέμα «Δημοσιογραφική φωτογραφία, από το φακό στις σελίδες». Κεντρικός ομιλητής ο Γιώργος Κατσαΐτης, δημοσιογράφος, εκδότης. Έχει σπουδάσει μηχανικός και ηλεκτρονικός μηχανικός. Οι εκδόσεις ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ υπάρχουν από το Νοέμβριο του 1983 και σήμερα εκδίδουν την Καθημερινή ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, την κυριακάτικη, περιφερειακή ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, το μηνιαίο περιοδικό ΕΝ, και το δημοσιογραφικό portalwww.enimerosi.com
Ως εκδοτικός οίκος παρήγαγε και κυκλοφορεί μερικούς τίτλους βιβλίων, τοπικής αναφοράς, ο πιο πρόσφατος των οποίων είναι «Η παλιά κορφιάτικη γλώσσα» του Μάριου Αγγελόπουλου. 
Περιττό να αναφερθεί το ενδιαφέρον που παρουσιάζει για τον φωτογραφόφιλο η άρρηκτη σχέση δημοσιογραφίας, φωτογραφίας, και "χαρτιού".
Πως μπορεί (και πρέπει) η φωτοδημοσιογραφία να εισχωρεί στη σφαίρα της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και έτσι να γνέφει στα εσώψυχα του θεατή - αναγνώστη;
Γίνεται να συνυπάρξει η οξύτατη παρατήρηση του φωτορεπόρτερ με μια ποιητική ενόραση;
Άλλωστε το φωτορεπορτάζ είναι συνήθως πλειοψηφία στο αρχείο μας.

ΦΩΤΟ. ΛΕ.ΚΕ.

Διαβαστε Περισσοτερα...

Παρασκευή, 9 Απριλίου 2010

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΔιαβαστε Περισσοτερα...

Οταν η τέχνη γεννά τέχνη!Η εξέλιξη της τεχνολογίας... σκότωσε τις μουσικές κασέτες, τις οποίες αντικατέστησε με τα CD.
Τώρα τι κάνουμε με τις κασέτες;
Κι όμως, κάποιοι βρήκαν τρόπο να τις εκμεταλλευτούν, έχοντας ως κύριο θέμα ξανά την μουσική...


trelosgatos


Διαβαστε Περισσοτερα...

2 κρουασάν ...έπαιξαν τάβλι


Και ξέρετε ποιο νίκησε;
Το κρουσάν με-ρέντα.


Διαβαστε Περισσοτερα...

Θες να σου πω ένα καινούργιο ανέκδοτο για ξανθιές;


Μπαίνει ένας τύπος σ' ένα μπαρ γεμάτο ξανθιές και λέει στην ξανθιά μπαργούμαν:

- "Θες να σου πω ένα καινούργιο ανέκδοτο για ξανθιές; Καλά μιλάμε είναι φοβερό."

Η ξανθιά του απαντάει:

- "Πες ότι θες μα πρέπει να ξέρεις ότι εγώ κι άλλες τέσσερις ξανθιές γύρω σου έχουμε και οι πέντε μαύρη ζώνη στο καράτε και αν πεις κάτι προσβλητικό για εμάς την έβαψες. Λοιπόν εξακολουθείς να θέλεις να πεις το ανέκδοτο;;;"

Κι ο τύπος απαντάει:

- "Μπα... Άμα είναι να το εξηγήσω πέντε φορές."

Διαβαστε Περισσοτερα...

Άρα μιλάμε και Τούρκικα.....


Άρα μιλάμε και Τούρκικα.....
 Καθημερινά χρησιμοποιούμε ένα σωρό λέξεις οι οποίες είναι Τουρκικές και όμως δεν γνωρίζουμε την προέλευση τους και την αντίστοιχη ελληνική έννοια.
Εδώ θα σας δώσω μερικές από αυτές για να καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ.

ΑΛΑΝΙ
(αλήτης),
ΑΛΑΝΑ (ανοιχτός χώρος),
ΑΓΑΣ (δεσποτικός-αυταρχικός),
ΑΓΙΑΖΙ (πρωινό ή νυχτερινό κρύο),
ΓΙΑΟΥΡΤΙ (πηγμένο γάλα),
ΚΑΡΠΟΥΖΙ (υδροπέπων), 

Διαβαστε Περισσοτερα...

Πέμπτη, 8 Απριλίου 2010

Επίκαιρος Σουρής
Ποιός είδε κράτος λιγοστό
σʼ όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύει
και πενήντα να μαζεύει;
Να τρέφει όλους τους αργούς,
νάʼχει επτά Πρωθυπουργούς,
ταμείο δίχως χρήματα
και δόξης τόσα μνήματα;
Νάʼχει κλητήρες για φρουρά
και να σε κλέβουν φανερά,
κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
τον κλέφτη να γυρεύουνε;
(ΓΣουρής)

Διαβαστε Περισσοτερα...

Γεωπολιτική/γεωστρατηγική «πτώχευση»


Με γεωπολιτική/γεωστρατηγική «πτώχευση» απειλείται άμεσα η χώρα ως αποτέλεσμα της άθλιας πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης που επιφύλασσε στην Ελλάδα η ελίτ που κατέχει την διαχείρισή της. Η Γιουγκοσλαβία - στην καλύτερη περίπτωση η Βουλγαρία - είναι ορισμένα από τα παραδείγματα χωρών που «έδυσαν» γεωστρατηγικά γιατί δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τον σχεδιασμό που υπήρχε σε βάρος τους. Από τα οικονομικά προβλήματα μπορείς να ξεφύγεις (ειδικά όταν δεν είναι στον βαθμό που περιγράφονται, τραγικά). Από την "γεωστρατηγική πτώχευση", ποτέ...

Διαβαστε Περισσοτερα...

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

adamsΑΘΗΝΑ. Η Κέρκυρα ανήκει στους δημοφιλέστερους προορισμούς των σχολικών εκδρομών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι πολυήμερες εκδρομές της Γ΄ Λυκείου πραγματοποιούνται κατά 52% σε προορισμούς του εσωτερικού (με δημοφιλέστερους τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, το Ηράκλειο και την Κέρκυρα) και κατά 48% σε προορισμούς του εξωτερικού (με δημοφιλέστερους την Ιταλία, την Ισπανία και την Τσεχία).


Διαβαστε Περισσοτερα...

Στους δημοφιλέστερους σχολικούς προορισμούς η ΚέρκυραadamsΑΘΗΝΑ. Η Κέρκυρα ανήκει στους δημοφιλέστερους προορισμούς των σχολικών εκδρομών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι πολυήμερες εκδρομές της Γ΄ Λυκείου πραγματοποιούνται κατά 52% σε προορισμούς του εσωτερικού (με δημοφιλέστερους τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, το Ηράκλειο και την Κέρκυρα) και κατά 48% σε προορισμούς του εξωτερικού (με δημοφιλέστερους την Ιταλία, την Ισπανία και την Τσεχία).


Διαβαστε Περισσοτερα...

9 απίθανες αντι-κλεπτικές εφευρέσειςΜε την εγληματικότητα στα ύψη και τις ληστείες πλέον σε καθημερινή διάταξη, οι εφευρέσεις που θα σας παρουσιάσουμε αποτελούν την λύση σε κάθε επίδοξο διαρρήκτη και όχι μόνο! Πέρα από την πλάκα πάντως, μερικές από αυτές είναι πολύ έξυπνες.


Διαβαστε Περισσοτερα...

Maradona Vs. Messi - Βρείτε την διαφορά !!!

Maradona Vs. Messi - Βρείτε την διαφορά !!!


Διαβαστε Περισσοτερα...

Pick Of The Day : Το ….χαρουμενο μυρμηγκι!Διαβαστε Περισσοτερα...

PROJECT FACE ME


Παρουσίαση φωτογραφίας Κώστα Τσιριγκάκη
PROJECT FACE ME

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Είναι ένα πρότζεκτ φωτογραφικό που έχει στόχο την προώθηση της μοναδικότητας των ανθρώπων που ζουν στην Κέρκυρα με το να παρουσιαστούν μέσα από την φωτογράφηση στο κοινό.
ΓΙΑΤΙ;

Η ιδέα πίσω από το πρότζεκτ είναι η συμμετοχή των μοντέλων προκειμένου να ενεργοποιηθούν μέσα από αυτήν την διαδραστική συνεργασία και παίρνοντας το μήνυμα ότι ναι μεν περνάμε μέσα από μια διαδικασία παγκοσμιοποίησης που μας μετατρέπει σε αριθμούς και κωδικούς αλλά παρʼ όλα αυτά μπορούμε να έχουμε την διαφορετικότητα μας και να μην χάσουμε την ταυτότητα μας.
Ποιός είναι ο ΣΤΟΧΟΣ;
Ο στόχος είναι η παρουσίαση ατόμων που ζουν στην Κέρκυρα απο όλες τις ηλικίες, φύλλο, και προέλευση σαν ενεργά μέλη της τοπικής κοινωνίας μεταφέροντας με τις φωτογραφίες τους ένα μήνυμα προς αυτούς που επηρεάζουν την ζωή τους.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ:
Όλοι οι συμμετέχοντες φωτογραφίζονται με τον ίδιο τρόπο πορτραίτα χωρίς να υπάρχουν ρούχα που να επηρεάζουν το βλέμμα του θεατή.
INFO:
«ΕΠΤΑ, Τεχνών Τόπος»
Βιρός, Κέρκυρα τηλ. 6974354460, 2661031941
ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, έναρξη 22.00


Διαβαστε Περισσοτερα...

Τετάρτη, 7 Απριλίου 2010

Γιγάντια σαύρα μήκους δύο μέτρων με… διπλό πέος!

Αμερικανοί ερευνητές του πανεπιστημίου του Κάνσας ανακάλυψαν, στα δάση της νήσου Λουζόν των βορείων Φιλιππίνων, ένα νέο είδος γιγάντιας σαύρας. Ήταν άγνωστο μέχρι σήμερα, φτάνει σε μήκος μεγαλύτερο του ανθρώπου ενώ το αρσενικό διαθέτει… διπλό γεννητικό όργανο, που συχνά χρησιμοποιεί εναλλάξ κατά την αναπαραγωγή.
 


Κάτι ανάλογο διαθέτουν μερικά φίδια και άλλες σαύρες.
  
Το νέο είδος,

Διαβαστε Περισσοτερα...

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΑλβανία: προσδιορισμός των επενδύσεων στις Ακτές του Νότου


ΤΙΡΑΝΑ. Η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε πρόσφατα, με τη συγκατάθεση της αλβανικής κυβέρνησης, το αναθεωρημένο σχέδιο διαχείρισης των Ακτών, το οποίο έχει κυρίως ως στόχο να βοηθήσει την αλβανική κυβέρνηση να αναπτύξει τον τουρισμό στις ακτές του Ιονίου.
Περισσότερα...
 


Στο - 17% οι αεροπορικές αφίξεις στην Κέρκυρα


ΚΕΡΚΥΡΑ. Εμφανή πτώση της τάξεως του 17% εμφάνισαν οι αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού προς την Κέρκυρα τις ημέρες του Πάσχα σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία του αερολιμένα Κέρκυρας. Οι εν λόγω αφίξεις αφορούν κυρίως εκείνες από Αθήνα, και σε μικρότερο βαθμό από Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά στο εξωτερικό, η σύγκριση δεν είναι ουσιαστική λόγω του ότι φέτος το Πάσχα έπεσε αρκετά νωρίς.Πτώση στα έσοδα του τουρισμού βλέπει ο πρόεδρος της ΓΕΠΟΕΤ


ΑΘΗΝΑ. Πτώση στα έσοδα του τουριστικού κλάδου για το 2010 σε σχέση με την περυσινή χρονιά προβλέπει ο πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ), Μάριος Τριβυζάς, ο οποίος ανέφερε ότι σήμερα παρουσιάζεται μείωση στις τουριστικές κρατήσεις από το εξωτερικό. Η πτώση αυτή αγγίζει το 15%, εκτιμάται όμως ότι θα περιοριστεί, αφού μεγάλο ποσοστό των υποψήφιων επισκεπτών στη χώρα μας κάνουν πλέον κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.


Διαβαστε Περισσοτερα...

Αστείες Φωτογραφίες
Οι φωτοβομβίδες σκάνε με αμείωτους ρυθμούς και χαρίζουν γέλιο και στιγμές απείρου κάλλους… Μη τις χάσετε!


Διαβαστε Περισσοτερα...

Οι 10 πιο απίθανες ασθένειες

Πως θα σας φαινόταν να μην μπορείτε να κάνετε ένα απλό ντους μετά από μια κουραστική ημέρα; Πως θα αντιδρούσατε αν κάθε φορά που γελάγατε, λιποθυμούσατε; Σας παρουσιάζουμε τις πιο ασυνήθιστες, τις πιο περίεργες αρρώστιες και παθήσεις που έχουν καταγραφεί στον πλανήτη.


Διαβαστε Περισσοτερα...

Το ντεκαπάζ φέρνει μεγαλύτερο μισθό

ές


Περισσότερα χρήματα ετησίως κερδίζουν γυναίκες που έχουν ξανθό χρώμα στα μαλλιά τους και παντρεύονται πλουσιότερους άνδρες από ότι οι υπόλοιπες υποστηρίζει έρευνα Αυστραλών επιστημόνων, ρίχνοντας με αυτόν τον τρόπο

Διαβαστε Περισσοτερα...

Άραγε πόσο καλή είναι η όρασή σας (;)

Ελέγξτέ τη...


Διαβαστε Περισσοτερα...

Καναπές από ...αυγά

Παρακαλώ, μπορείτε να καθίσετε άφοβα...

Διαβαστε Περισσοτερα...

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΓΟΗΤΕΙΑ


ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ- ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΑΚΟΜΗ-ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΘΗΛΥΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΓΟΗΤΕΙΑ
 

Διαβαστε Περισσοτερα...

OSCAR ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΑΝΙΑ LOGORAMA

Εκεί που τα εμπορικά σήματα μπλέκονται σε ένα κυνηγητό δράσης

Η εκ Γαλλίας ορμώμενη ομάδα Η5 (Francois Alaux, Herve de Crecy et Ludovic Houplain) είναι γνωστή για τα video clip πολλών καλλιτεχνών, ανάμεσά τους αυτά των Massive Attack, Goldfrapp και Royksopp. Η πρώτη τους μικρού μήκους ταινία (για τα 16 λεπτά της οποίας χρειάστηκαν 6 χρόνια δουλειάς) με τίτλο Logorama μόλις κέρδισε το Όσκαρ ταινίας μικρού μήκους.
Πρόκειται για την παρουσίαση ενός κόσμου, φτιαγμένου εξ’ όλοκλήρου από λογότυπους και εταιρικά σήματα, όπου αστυνομικοί (ανθρωπάκια της Michelen) κυνηγούν έναν εγκληματία Roland McDonald (πρόκειται για τον κλόουν της γνωστής αλυσίδας fast-food). Μέσα από τη φαινομενικά γραφιστικού ενδιαφέροντος πλοκή, γίνεται ένα γλυκόπικρο σχόλιο της σημερινής καταναλωτικής κοινωνίας.

Διαβαστε Περισσοτερα...

Τρίτη, 6 Απριλίου 2010

Κάθε μέρα γίνεται το ίδιο πράγμα, όταν κλείνουν τα σύνορα ...μεταξύ India και Pakistan


Κάθε μέρα γίνεται το ίδιο πράγμα, όταν κλείνουν τα σύνορα ...μεταξύ
India και Pakistan
http://wimp.com/indiapakistan/

Διαβαστε Περισσοτερα...

Οξυγόνο στο ποτό για να ξεμεθάμε πιο γρήγορα!


Αλκοόλ το οποίο έχει υποστεί ειδική επεξεργασία έτσι ώστε να ξεμεθάμε γρηγορότερα; Πρόκειται πραγματικά για το όνειρο κάθε πότη, αλλά και την καταστροφή του, αν κατέληγε να πίνει περισσότερο, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Ο Kwang-il Kwon και οι συνεργάτες του στο

Διαβαστε Περισσοτερα...

Προσεξτε οταν κανετε την ταυτοποιηση του καρτοκινητου σας...Ολοι μας ξέρουμε ότι εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεκινήσει η ταυτοποίηση των καρτοκινητών βάση του νόμου 3783/2009.
Αυτό ήταν μια ωραία συγκυρία για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ώστε να αυξήσουν τις εγγραφές συνδρομητών τηλεφωνικού καταλόγου τους.

Διαβαστε Περισσοτερα...

Αστείες Φωτογραφίες
Η επιστροφή στην καθημερινότητα δεν είναι εύκολη αλλά οι αστείες φωτογραφίες που ακολουθούν θα σας φτιάξουν το κέφι!


Διαβαστε Περισσοτερα...

Το παιχνίδι των γνώσεων (αυστηρώς και μόνο για Έλληνες...)

Διαβαστε Περισσοτερα...

Επικίνδυνοι όσο οι μεθυσμένοι όσοι οδηγούν με hands free!
Όσοι οδηγούν μιλώντας στο κινητό τους με συσκευή hands free είναι εξίσου επικίνδυνοι με αυτούς που οδηγούν μεθυσμένοι, πιστεύουν επιστήμονες.

Ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Γιούτα διαπίστωσαν πως όταν κάποιος χρησιμοποιεί το κινητό του με hands free ενώ οδηγεί, η προσοχή του στην οδήγηση μειώνεται όσο και αν οδηγούσε έχοντας πιει οινοπνευματώδη πάνω από το νόμιμο όριο. Χρειάζεται κατά ένα πέμπτο περισσότερο χρόνο για να πατήσει το φρένο σε περίπτωση ανάγκης και προσέχει λιγότερο την κίνηση γύρω του.

Διαβαστε Περισσοτερα...

Δύο φορές το μήνα το "βαθμολόγιο" Πάγκαλου

pagkalos_bathmoiΜε εντολή του πρωθυπουργού, που έχει ζητήσει επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος συνεχίζει με αυστηρότερους όρους τον έλεγχο και την αξιολόγηση των υπουργών.Διαβαστε Περισσοτερα...

Δευτέρα, 5 Απριλίου 2010

Καλή ΑΝΑΣΤΑΣΗ

 Το πρωινό  της ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ το Καμπαναριό του ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

Διαβαστε Περισσοτερα...

Τρεις το λάδι τρεις το ξίδι τρεις και το λαδόξιδο....
Μια σταγόνα ιστορία: Πού πήγαν οι χρυσές λίρες;

Η εικόνα καταργήθηκε από τον αποστολέα.
του Δημήτρη Καμπουράκη 
Να σας εκνευρίσω λιγάκι σήμερα, ανήμερα της εθνικής μας εορτής; Εκτός αν προτιμάτε απλώς να γελάσετε πικρά… Διότι ο κατάλογος που ακολουθεί, κάτι θα σας θυμίσει από το σήμερα που κυριαρχείται από ξένους κερδοσκόπους και Έλληνες απατεωνίσκους. Πολλά επίσης θα σάς εξηγήσει, καθότι ένα κράτος που γεννιέται χρεωμένο, πού λέτε ότι θα καταλήξει;

Λοιπόν:
Στις 7 Φεβρουαρίου 1825 κι ενώ η επανάσταση βρισκόταν σε πολύ κρίσιμη καμπή, «συνωμολογήθη εν Λονδίνω, εθνικόν δάνειον δύο εκατομμυρίων χρυσών λιρών, δια την χρηματοδότησιν του αγώνος». Ρίξτε μια ματιά στην κατανομή αυτού του δανείου:

- Το δάνειο συμφωνείται στο 55% της ονομαστικής του αξίας, για να καλυφθούν οι επισφάλειες των Άγγλων πιστωτών, δηλαδή αυτομάτως τα 2.000.000 γίνονται 1.100.000 λίρες(!!!). Εμείς βέβαια πληρώναμε τόκους για 2.000.000.

Από τα 1.100.000 κρατούνται προκαταβολικά:
- Τόκοι δύο χρόνων 200.000 λίρες
- Μεσιτικά 68.000 λίρες
- Εξαγορά ομολογιών δανείου 212.000 λίρες
- Συμβολαιογραφικά 13.700 λίρες
- Έξοδα Ελλήνων (!) μεσαζόντων 15.487 λίρες.

Από τα εναπομείναντα, στέλνονται στις ΗΠΑ 156.000 λίρες για την κατασκευή δύο φρεγατών. Τελικά κατασκευάστηκε μόνο μία, που ήρθε στην Ελλάδα μετά το τέλος της επανάστασης και την έκαψε ο Ανδρέας Μιαούλης με τα ίδια του τα χέρια την 1η Αυγούστου 1831 στο λιμάνι τού Πόρου, όταν επαναστάτησε κατά του Καποδίστρια και τα στρατεύματα τού Κυβερνήτη έκαναν γιουρούσι για να καταλάβουν τον εξεγερμένο στόλο. (Δεν το ξέρατε ούτε αυτό, έτσι;)

Επίσης, 123.000 λίρες μένουν στην Αγγλία για την αγορά έξι πολεμικών πλοιαρίων. Πήραμε μόνο το «Καρτερία» μετά την επανάσταση. Συνεχίζουμε:
- Για μισθοδοσία φιλέλληνα(;) Κόχραν 37.000 λίρες
- Για αποπληρωμή πολεμοφοδίων 77.200 λίρες
- Διάφοροι λογαριασμοί (;;!!) 47.000 λίρες

Έτσι, από τα 2.000.000 χρυσές λίρες, έφθασαν τελικά στην Ελλάδα μόλις 190.000 λίρες. Αντί αυτά τα ελάχιστα που απόμειναν να πάνε στον αγώνα κατά των Τούρκων, κατασπαταλήθηκαν στον εμφύλιο που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στους Μωραϊτες και τους Ρουμελιώτες. Οι καπεταναίοι στρατολογούσαν κόσμο για να χτυπήσουν τους εσωτερικούς εχθρούς και πληρωνόντουσαν από τα λεφτά του δανείου. Άλλο πλιάτσικο κι εκεί, πέραν του γεγονότος ότι Έλληνες σκότωναν Έλληνες. Ο Γκούρας για παράδειγμα, είχε ένα σώμα εκατόν πενήντα ενόπλων, αλλά έκανε ψεύτικους καταλόγους για πεντακόσιους και τσέπωνε την μισθοδοσία και τα τροφεία τους. Το ίδιο και οι αντίπαλοι του.

Όταν λοιπόν ο Καποδίστριας ανέλαβε Κυβερνήτης, έδωσε εντολή στον Πρόεδρο της επιτροπής οικονομικών Ανδρέα Κοντόσταυλο, να κάνει μια απογραφή (να και η πρώτη απογραφή στην ιστορία μας…) της περιουσίας του κράτους. Το κείμενο της επιτροπής ήταν λεπτομερέστατο και εξαιρετικά σύντομο. Περιείχε μία μόλις πρόταση:
«Κύριε Κυβερνήτα, εις το ταμείον του κράτους ευρέθη έν μόνο νόμισμα και αυτό κίβδηλον».


Διαβαστε Περισσοτερα...

Tα πιο ...καλά κάρβουνα!

Διαβαστε Περισσοτερα...
Bookmark and Share