Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Γιγάντια σαύρα μήκους δύο μέτρων με… διπλό πέος!

Αμερικανοί ερευνητές του πανεπιστημίου του Κάνσας ανακάλυψαν, στα δάση της νήσου Λουζόν των βορείων Φιλιππίνων, ένα νέο είδος γιγάντιας σαύρας. Ήταν άγνωστο μέχρι σήμερα, φτάνει σε μήκος μεγαλύτερο του ανθρώπου ενώ το αρσενικό διαθέτει… διπλό γεννητικό όργανο, που συχνά χρησιμοποιεί εναλλάξ κατά την αναπαραγωγή.
 


Κάτι ανάλογο διαθέτουν μερικά φίδια και άλλες σαύρες.
  
Το νέο είδος,


με την επιστημονική ονομασία Varanus bitatawa, είναι «ξάδελφος» του γνωστού και επίφοβου «δράκου Κόμοντο», αλλά, αντίθετα με τον τελευταίο, που είναι σαρκοφάγος και μεγαλόσωμος, αυτό είναι φυτοφάγο - καθώς προτιμά τα φρούτα - και πολύ «ντροπαλό».

Επιπλέον, ζυγίζει γύρω στα δέκα κιλά. Πρόκειται για μόλις την τρίτη αποκλειστικά φυτοφάγο σαύρα στον κόσμο που ανακαλύπτεται.
  
Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό βιολογίας “Biology Letters” της Βασιλικής Εταιρίας της Βρετανίας, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, αποτέλεσε «απρόσμενη έκπληξη» για τους ερευνητές, αν και οι ντόπιοι γνώριζαν για την ύπαρξη της σαύρας και μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια έτρωγαν το – πολύ νόστιμο, όπως λένε - κρέας της.
  
Η σαύρα είχε όμως διαφύγει τον εντοπισμό από τους επιστήμονες μέχρι σήμερα (οι πρώτες φωτογραφίες της από ντόπιους είχαν κυκλοφορήσει το 2001), επειδή κρύβεται πολύ αποτελεσματικά πάνω στα δέντρα και ζει σε μια δυσπρόσιτη και πυκνοδασωμένη περιοχή, στην οροσειρά Σιέρα Μάδρε, την οποία ποτέ δεν εγκαταλείπει για να διασχίσει ανοιχτά μέρη.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι το σπάνιο αυτό είδος κινδυνεύει με εξαφάνιση, καθώς τα δάση της περιοχής σταδιακά κόβονται.
  
Μετά από μακρόχρονες έρευνες, οι επιστήμονες κατάφεραν τελικά να δουν τη σαύρα, όταν ντόπιοι κυνηγοί, που ήξεραν το ενδιαφέρον των ερευνητών, τους έφεραν μια μισο-πεθαμένη σαύρα.
Οι επιστήμονες της έκαναν ευθανασία και στη συνέχεια πραγματοποίησαν γενετικά τεστ που επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για νέο είδος. Παραμένει άγνωστο πόσες σαύρες αυτού του είδους ζουν ακόμα.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share