Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Greek summer on a budget


Κέρκυρα

Η Κέρκυρα, αν και δεν φαντάζει και η πιο φτηνή επιλογή, έχει και αυτή τα τυχερά της. Να πάτε και να ‘ρθετε με ΚΤΕΛ και πλοίο από Ηγουμενίτσα θα σας κοστίσει 93 ευρώ. Μόλις όμως φτάσετε και αφού κατασκηνώσετε στο κάμπινγκ Διόνυσος -στη Δασιά, 8 χλμ. από την πόλη- με μόλις 5,8 ευρώ τη βραδιά, θα ξεκινήσετε τη φτηνή σας περιήγηση στο νησί. Όλο τον Ιούλιο πραγματοποιείται το φεστιβάλ «Ionian Concerts '08» με συναυλίες τζαζ και κλασικής μουσικής. Από τις 37 συναυλίες στο πλαίσιο του φεστιβάλ οι 17 είναι δωρεάν και οι υπόλοιπες κοστίζουν 10 ευρώ - μόνο μία φτάνει τα 25. Με ένα ενιαίο εισιτήριο των 8 ευρώ θα επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Παλαιό Φρούριο, τον Ναό της Αντιβουνιώτισσας και το Ασιατικό Μουσείο, μοναδικό στο είδος του σε όλη την Ελλάδα, που στεγάζεται στα Ανάκτορα Μιχαήλ και Γεωργίου.
Αφού εξαντληθείτε από τις βόλτες στα καντούνια, πηγαίνετε για φτηνό φαγητό στις ψησταριές του κόλπου της Γαρίτσας, κάτι ξέρουν οι ντόπιοι που τις προτιμούν φανατικά. Φτηνό (και αυθεντικά παραδοσιακό φαγητό) θα βρείτε και στα Μουράγια, στην ομώνυμη περιοχή της παλιάς πόλης.
TIP: Το νησί είναι μεγάλο αλλά οι συγκοινωνίες για τα διάφορα χωριά και τις παραλίες είναι συχνές. Αν όμως είστε αποφασισμένοι να ξοδέψετε λίγο παραπάνω, νοικιάστε μηχανάκι.
Για 5 διανυκτερεύσεις υπολογίστε: €260 (σε ένα από τα ακριβότερα??? νησιά της Ελλάδας).

Διαβαστε Περισσοτερα...

πλανήτης Άρης θα είναι ο ορατός στον ουρανό νύχτας αυτόν τον Αύγουστο.

O πλανήτης Άρης θα είναι ο ορατός στον ουρανό νύχτας αυτόν τον Αύγουστο.
-Θα φανεί τόσο μεγάλος όσο η Πανσέληνος στο γυμνό μάτι.
-Καλύτερη στιγμή να το παρατηρήσετε θα είναι στις 27 Αυγούστου στις 12.30 τοβράδυ όταν ο Άρης θα έρθει σε απόσταση 34.65Μ μίλια από τη γη.
-Να προσέξετε τον ουρανό στις 27 του Αυγούστου 12:30 AM.
-Θα μοιάσει σαν να έχει η γη 2 φεγγάρια.
-ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ ΑΥΤΟ..... Η επόμενη φορά που ο Αρης θα έρθει τόσο κοντά θα είναι το 2287.
-ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μοιραστείτε το με τους φίλους σας δεδομένου ότι ΚΑΝΕΝΑΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΣΗΜΕΡΑ δέν θα ξαναδεί τέτοιο θέαμα


********************
Ο Άρης είναι ο 4ος κατά σειρά πλανήτης του ηλιακού συστήματος και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 228.000.000 km από τον Ήλιο. Η ύπαρξη του είναι γνωστή από την αρχαιότητα και το κόκκινο χρώμα του ενέπνευσε τους αρχαίους Έλληνες στο να του δώσουν το όνομα του θεού του πολέμου.
Λέγεται και κόκκινος πλανήτης εξαιτίας του χρώματος που παρουσιάζει όταν τον παρατηρούμε με οπτικό τηλεσκόπιο. Περιβάλλεται από μια λεπτή ατμόσφαιρα που επιτρέπει την παρατήρηση της επιφάνειάς του. Για το λόγο αυτό ο Άρης είναι ο πλανήτης για τον οποίο έχουμε τις περισσότερες πληροφορίες για την επιφάνειά του.
Ο Άρης έχει διάμετρο 6800 km περίπου, περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του σε 1 περίπου γήινη ημέρα και περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο σε 1.9 γήινα χρόνια. Η μέση επιφανειακή του θερμοκρασία είναι -60 βαθμοί Κελσίου περίπου, αλλά η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και τους 20 βαθμούς

Διαβαστε Περισσοτερα...

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ


Η αφίσα που κυκλοφορεί εδώ και λίγη ώρα στους δρόμους της χώρας απο το ΠΑΣΟΚ.
Τολμηρή κίνηση, που δείχνει οτι το ΠΑΣΟΚ προκαλεί την αλήθεια και θέλει να βγούν απο τους υπονόμους τους οι κλέφτες πολιτικοί, υπηρεσιακοί παράγοντες, συνδικαλιστές και άλλοι "λαδοπόντικες".
Προκαλεί την κυβέρνηση, λέγοντας οτι...καλύπτει και συγκαλυπτει; Εαν, αποδειχθεί έτσι....
Η κατάληξη της αφίσας "καμία συγκάλυψη - καμία συναλλαγή" σημαίνει επίσης οτι δεν θα γίνει...συμψηφισμός.
Ο Γ.Παπανδρέου φαίνεται να πήρε τις αποφάσεις του....
Αναμένουμε και απο τον Κ.Καραμανλή "τα δέοντα"...(στην πράξη βέβαια....αφού κρατάει και τα κλειδια της εξουσίας). Πάντως η δίωξη Βουρλούμη, είναι ένα έμπρακτο "δείγμα γραφής" και απο το Μαξίμου...(προς τη σωστή κατεύθυνση).

Διαβαστε Περισσοτερα...

Τα "βάζει" με τα blogs τώρα ο κομιστής


Φαίνεται πως το πιθάρι δεν έχει πάτο. Έχοντας περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο ο Θέμος Αναστασιάδης κυνηγά πλέον φαντάσματα και μάλιστα στην κυριολεξία.
Επισκέφθηκε σήμερα τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΑΔΑ) και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να υποβάλλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση στο "troktiko", ένα από τα πλέον δημοφιλή blogs.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Θέμος Αναστασιάδης προσπαθούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα να στοιχειοθετήσει απόπειρα εκβιασμού του από το "troktiko", αλλά δεν κατέστη εφικτό, διότι απλά δεν υπήρξε τέτοιο θέμα. Έτσι, προτίμησε τη συκοφαντική δυσφήμηση.

Διαβαστε Περισσοτερα...

Αυξάνεται η εγκληματικότητα.....


Έχουν αυξηθεί οι διαρρήξεις, οι ληστείες, οι κλοπές γενικότερα.Τα Αστυνομικά Τμήματα υπολειτουργούν με ελάχιστα άτομα.Πεζοί αστυνομικοί δεν αστυνομεύουν τις συνοικίες.Η δύναμη της ΕΛΑΣ είναι η ίδια με την Σκότλαντ Γιάρντ 55.000 άτομαεκ των οποίων οι 20.000 είναι εκτός για διάφορους λόγους.Η Αττική έχει οργανική δύναμη 15.800 άτομα εκ των οποίων μόνοτα 5-6 χιλ. ασχολούνται με την ασφάλεια γενικότερα.Η Άμεση Δράση από 1.400 άτομα που υποτίθεται ότι έχει, μόνο40 περιπολικά ανά 6ωρο είναι σε διάθεση, δηλαδή 80 αστυνομικοίσε κάθε βάρδια.Η Δ/νση φύλαξης επισήμων προσώπων απασχολεί 2.000 άτομα.Το πρόβλημα είναι στην σωστή οργάνωση της ΕΛΑΣ που δυστυχώςδεν υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, λόγω της άμεσης εξάρτησηςτων ηγεσιών της με την εκάστοτε Κυβέρνηση!

Διαβαστε Περισσοτερα...

«Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια λύσις»

EDITORIAL: Εφημερίδα Ενημέρωση


Θα ξεκινήσω σήμερα, με ένα απόσπασμα από το ποίημα


«Περιμένοντας τους βάρβαρους» του Καβάφη.
Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φτάσουν σήμερα.
....................................................................
Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια λύσις.

Το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου τελείωσε με πανάξια πρωταθλήτρια την Ισπανία. Οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι-τζογαδόροι θα αρκεστούν, από εδώ και πέρα, να βλέπουν από την τηλεόραση και να στοιχηματίζουν στα πρωταθλήματα Νορβηγίας, Σουηδίας και Ιρλανδίας και οι πιο ψαγμένοι στο Κύπελλο Ιντερτότο.
Κάποιοι εθισμένοι στην αϋπνία των τελευταίων ημερών θα πατάνε το κουμπί 2 στο τηλεκοντρόλ τους (όλοι εκεί δεν έχουμε τη ΝΕΤ; )
περιμένοντας με αγωνία (λέμε τώρα) τους «βαρβάρους» Πέτρο Μίχο, Παύλο Παπαδημητρίου και την καλή μου γειτόνισσα, από την Θεσσαλονίκη, Αννούλα Καραμανλή, να τους κοιμίσουν γλυκά.
Θα αναζητούν τα -βαθυστόχαστα και δυσερμήνευτα για το απλοϊκό μάτι του θεατή- «κυκλάκια», «τριγωνάκια», «ευθείες» και λοιπά σχήματα από τα βιβλία των μαθηματικών της Α' Δημοτικού. Θα καρτερούν, όμως, μάταια.
Ο Πέτρος έφυγε, δεν είναι πια στις οθόνες μας, δεν θα μας αναλύει πια τη φιλοσοφία του, θα πάει διακοπές ή θα… βρει ομάδα να δουλέψει ως προπονητής (λέμε τώρα).
Κρίμα, γιατί σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, οι αναλύσεις του τριγωνομέτρη προπονητή «Πετράν» ήταν μια λύση στην αϋπνία που μας δέρνει τις τελευταίες εβδομάδες.
Τι περιμένουμε στις τηλεοράσεις μας συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να παρουσιάσουν το EURO σήμερα.
....................................................................
Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια λύσις

Υ.Γ. Ευχαριστούμε πολύ τον Κώστα Βερνίκο, τον ένα
και μοναδικό εθνικό σπορτκάστερ που άλλαξε την ιαχή «γκολ, γκολ» με το ονειρώδες… «δίχτυα, δίχτυα».

ΤΑΣΟΣ ΤΣΙΚΑΡΗΣ
tsikaris@enimerosi.com

Διαβαστε Περισσοτερα...

Μία πραγματικά όμορφη ιστορία

Δύο άνδρες, και οι δύο σοβαρά άρρωστοι, έμεναν στο ίδιο δωμάτιο ενός νοσοκομείου.
Ο ένας άνδρας αφηνόταν να σηκωθεί όρθιος στο κρεβάτι του για μία ώρα κάθε απόγευμα για να κατέβουνε υγρά από τα πνευμόνια του.
Το κρεβάτι του βρισκόταν δίπλα στο μοναδικό παράθυρο του δωματίου.Ο άλλος άνδρας έπρεπε να περνάει όλη την ώρα του ξαπλωμένος.
Οι άνδρες μιλούσαν για ώρες αδιάκοπα. Μιλούσαν για τις γυναίκες τους και τις οικογένειές τους, τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, τη θητεία τους στο στρατό, πού πήγαν διακοπές.Κάθε απόγευμα, όταν ο άνδρας δίπλα στο παράθυρο μπορούσε να σηκωθεί, περνούσε την ώρα του περιγράφοντας στον «συγκάτοικό» του όλα όσα μπορούσε να δει έξω από το παράθυρο.
Ο άνδρας στο άλλο κρεβάτι άρχιζε να ζει για αυτές τις περιόδους μίας ώρας όπου μπορούσε να ανοιχτεί και να ζωογονηθεί ο δικός του κόσμος από όλη τη δραστηριότητα και χρώμα από τον κόσμο εκεί έξω.Το παράθυρο έβλεπε ένα πάρκο με μια όμορφη λιμνούλα.
Πάπιες και κύκνοι έπαιζαν στα νερά ενώ παιδιά αρμένιζαν τα καραβάκια τους.
Ερωτευμένοι νέοι περπατούσαν χέρι-χέρι ανάμεσα σε κάθε χρώματος λουλούδια και μια ωραία θέα του ορίζοντα της πόλης μπορούσε να ειδωθεί στο βάθος.
Καθώς ο άνδρας στο παράθυρο περιέγραφε όλο αυτό με θεσπέσια λεπτομέρεια, ο άνδρας στο άλλο μέρος του δωματίου έκλεινε τα μάτια του και φανταζόταν αυτό το γραφικό σκηνικό.
Ένα ζεστό απόγευμα, ο άνδρας στο παράθυρο περιέγραφε μία παρέλαση που περνούσε.Αν και ο άλλος άνδρας δεν μπορούσε να ακούσει τη φιλαρμονική - μπορούσε να τη δει στο μάτι του μυαλού του καθώς ο κύριος δίπλα στο παράθυρο το απεικόνιζε με παραστατικές λέξεις.
Μέρες, βδομάδες και μήνες πέρασαν.
Ένα πρωί, η πρωινή νοσοκόμα ήρθε να τους φέρει νερά για το μπάνιο τους μόνο για να δει το άψυχο σώμα του άνδρα δίπλα στο παράθυρο, ο οποίος πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του.
Ξαφνιάστηκε και κάλεσε τους θεράποντες ιατρούς να πάρουν το νεκρό σώμα.
Όταν θεωρήθηκε πρέπον, ο άλλος άνδρας ρώτησε αν θα μπορούσε να μεταφερθεί δίπλα στο παράθυρο.
Η νοσοκόμα ευχαρίστως έκανε την αλλαγή, και εφ' όσον σιγουρεύτηκε ότι ο άνδρας αισθανόταν άνετα, τον άφησε μόνο.Σιγά, επώδυνα, στήριξε τον εαυτό του στον ένα του αγκώνα να δει για πρώτη φορά του τον έξω κόσμο.
Πάσχισε να γείρει να δει έξω από το παράθυρο δίπλα στο κρεβάτι.Αντίκρισε ένα λευκό τοίχο
.Ο άνδρας ρώτησε τη νοσοκόμα τι θα μπορούσε να ανάγκασε το συχωρεμένο συγκάτοικό του ο οποίος περιέγραφε τόσο έξοχα πράγματα έξω από το παράθυρο.
Η νοσοκόμα αποκρίθηκε πως ο άνδρας ήταν τυφλός και δεν μπορούσε να δει ούτε τον τοίχο.
Πρόσθεσε, 'Ίσως ήθελε απλά να σου δώσει θάρρος.'

Επίλογος:Υπάρχει πελώρια ευτυχία στο να κάνεις τους άλλους ευτυχισμένους, παρά τις δική μας κατάσταση.Μοιρασμένη λύπη είναι μισή λύπη, αλλά η ευτυχία, όταν μοιράζεται, διπλασιάζεται.

Διαβαστε Περισσοτερα...

ΣΑΝ ΒΓΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΗΓΑΙΜΟ ΓΙΑ ΜΥΚΟΝΟ.....ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ !!!



ΣΑΝ ΒΓΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΗΓΑΙΜΟ ΓΙΑ ΜΥΚΟΝΟ.....ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ !!!

Διαβαστε Περισσοτερα...

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

ΤΣΙΓΑΡΟ Η ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΛΕΞΤΕ





Οι 4.000 χημικές ουσίες του καπνού του τσιγάρου δεν είναι αθώα χάδια στις κυψελίδες των πνευμόνων μας. Καπνίζουμε σήμερα; Την πληρώνουμε αύριο!
Οι κυριότερες επιπτώσεις που εντοπίζονται στο καρδιαγγειακό, στο αναπνευστικό και στο κεντρικό νευρικό σύστημα είναι: χρόνια βρογχίτιδα, βρογχικό άσθμα, καρκίνος των πνευμόνων, της γλώσσας, του οισοφάγου, του λάρυγγα. Ακόμη, μπορεί να εμφανιστεί καρκίνος της ουροδόχου κύστης, παγκρέατος, του ήπατος, των νεφρών και άλλων οργάνων. Τέλος, το κάπνισμα αποτελεί και σημαντική αιτία σεξουαλικής ανικανότητας. 30 τσιγάρα την ημέρα δίνουν στην περιοχή των πνευμόνων τόση ραδιενέργεια από Ρο 210, και άλλα ραδιενεργά σωματίδια που υπάρχουν στον καπνό, όση μια ακτινογραφία θώρακα.
Ποιοι καπνιστές 30 τσιγάρων την ημέρα σκέφτηκαν ότι δέχονται ακτινοβολία ισοδύναμη με 365 ακτινογραφίες θώρακος το χρόνο;
Είναι θλιβερό το γεγονός ότι έως το 2025 θα έχουν πεθάνει 100.000.000 άνθρωποι με αιτία το κάπνισμα, και ένα μεγάλο μέρος αυτών, θα είναι νέοι άνθρωποι. Υπολογίζεται ότι οι καπνιστές σε όλο το κόσμο είναι 1.100.000.000. άνθρωποι και από αυτούς πεθαίνουν 3.500.000 το χρόνο (10.000 την ημέρα) εξαιτίας του καπνίσματος.
Στην Ελλάδα 3 στα 10 ελληνόπουλα δοκίμασαν το τσιγάρο για πρώτη φορά σε ηλικία 13 ετών. Τρία στα τέσσερα Ελληνόπουλα καπνίζουν παθητικά, καθώς πρωτοποριακή έρευνα Ελλήνων επιστημόνων αποκάλυψε ότι μόνο το 25% των παιδιών στη χώρα μας μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον ελεύθερο από καπνό τσιγάρων. Τα παιδιά - παθητικοί καπνιστές έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα στο ανώτερο αναπνευστικό, ενώ επιβαρύνεται ιδιαίτερα η κατάστασή τους στην περίπτωση που παρουσιάζουν σοβαρότερα προβλήματα στο κατώτερο αναπνευστικό, όπως άσθμα και πνευμονία!
Μπροστά στην ανάγκη του μη καπνιστή για καθαρό αέρα, κάθε φίλος καπνιστής οφείλει να αντιληφθεί ότι πρέπει να ελέγχει τις αυτοκαταστροφικές του τάσεις. Είναι βέβαια δύσκολη η συνύπαρξη δυο ασυμβίβαστων καταστάσεων στον ίδιο χώρο εργασίας, στέγης, διασκέδασης, κ.λ.π. Εδώ λοιπόν χρειάζεται το καπνιστικό ήθος και κάποια πρόνοια για τον ανυπεράσπιστο μη καπνιστή που υφίσταται μια φθορά που δεν θέλει. Το θέμα της υγείας, είναι υπέρτατο καθήκον της πολιτείας. Πότε τέλος πάντων, η πολιτεία θα αναλάβει τη μερίδα της ευθύνης της για τους περίπου 15.000 θανάτους το χρόνο στην Ελλάδα εξαιτίας της μάστιγας που λέγεται κάπνισμα; Τα μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος από την πολιτεία ʽʽλένεʼʼ ότι θα αρχίσουν να εφαρμόζονται το 2010. Γιατί τότε και όχι τώρα;
Ο αντικαπνιστές διεκδικούν χαμένα δικαιώματα, στρέφονται ενάντια σε κατεστημένα συμφέροντα, κριτικάρουν επικρατούσες ιδεολογίες σχετικές με το κάπνισμα και μιλούν για το γενικότερο συμφέρον με προεκτάσεις στη νοοτροπία και στις συνήθειες των Ελλήνων.
Και στο δίλημμα Κάπνισμα χωρίς ποιότητα ζωής ή ζωή χωρίς κάπνισμα, όλοι τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ της δεύτερης επιλογής και για το λόγο αυτό απαιτούν την προστασία της πολιτείας. "Τελειώνει εδώ και σήμερα η εποχή της αυθαιρεσίας και οι συνέπειες θα είναι πολύ αυστηρές", δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, από το βήμα της ειδικής ημερίδας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, που διεξήχθη στο Ζάππειο, υπό την διοργάνωση του υπουργείου του. Να σας πιστέψουμε κύριε Υπουργέ

Διαβαστε Περισσοτερα...

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΑΜΑΝΟΣ












Ο Φίλος μας ο Βασίλης Αλαμανος (Χασάπης) για δεύτερη φορά τερμάτισε στους πρώτους 100 στον
OLYMPUS MARATHON -2008


Εδώ μαζί με τον Κουλακιωτη Δημήτρη αθλητή αγώνων 24 ωρών

Διαβαστε Περισσοτερα...

Το να υπογράφεις κανονικά 10000 μίλια μακρυά!

Ενα καινούργιο σύστημα αναγνώρισης γραφής, σε πραγματικό χρόνο, με πραγματικό μελάνι που επιτρέπει να υπογράφει κάποιος σε άλλο ... πλανήτη! Απο την LG Electronics για να δώσει στον επιχειρηματικό κόσμο μια άλλη διάσταση!!Νέα ήθη, νέα έθιμα!

Διαβαστε Περισσοτερα...

ΤΣΙΚΑΡΗ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ ΣΟΥ


Τσικαρη να χαίρεσαι τον νομάρχη σου

Διαβαστε Περισσοτερα...

ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ







ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΟ... ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Διαβαστε Περισσοτερα...

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Tom Waits: Αθώος στα όνειρά σου

Κείμενο - κριτική για το βιβλίο "Αθώος στα όνειρα σου" από το Λεωνίδα Αντωνόπουλο

Tο βιβλίο είναι σοφά δομημένο σε τρεις μεγάλες ενότητες, οι οποίες αντιστοιχούν στις τρεις περιόδους της καριέρας του και ταυτίζονται με τις δισκογραφικές εταιρίες στις οποίες κυκλοφόρησε τους δίσκους και τα τραγούδια του: την Asylum (1973-1981), την Island (1983-1993) και τώρα την Epitaph/Anti- (1999-...). Η ανθολόγηση του Marc Montandon είναι θαυμάσια και συχνά αναπάντεχη, όπως το ιδιόχειρο δελτίο τύπου για την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ του "The Heart of Saturday Night" (1974) επίτηδες αμετάφραστο ως ιδανική εισαγωγή στον ιδιοσυγκρασιακό λεκτικό κόσμο του, η απολαυστική καταγραφή-αναπαράσταση της τηλεοπτικής εμφάνισης του Tom Waits στο τηλεοπτικό "Don Lane Show" στο Channel 9 το 1979, οι συνομιλίες Elvis Costello-Tom Waits για το περιοδικό "Option" το 1989 και Jim Jarmusch-Tom Waits για το περιοδικό "Straight No Chaser" το 1992, τα εξαιρετικά άρθρα "Με τα λόγια του Γουέιτς" (Steve Parker, "The Weekender Australian", 2004) και "Παίξε κολασμένα" (Elizabeth Gilbert, "GQ", 2002).
Η δε μεταφραστική δουλειά –δεν λέω απλώς "μετάφραση"- είναι υποδειγματική αφού οι έμπειροι και μερακλήδες Αλ.Καλοφωλιάς και Π.Τομαράς όχι απλώς ήταν εύστοχοι στις σημειώσεις-παραπομπές, ουκ ολίγες αλλά απολύτως απαραίτητες, που σε διευκολύνουν να παρακολουθήσεις τις απανωτές αποδράσεις του "Γουέτσιανού" λόγου, αλλά επιπλέον είχαν να αναμετρηθούν με την φοβιστική "ελευθερία" της απόδοσης των λέξεων, των λογοπαίγνιων και της σύνταξης που χρησιμοποιεί στον προφορικό λόγο του ο T.Waits (φύσει αδύνατο να περιορίσεις τη μεταφραστική αυθαιρεσία αν δεν μπορείς να ακούσεις τον τρόπο με τον οποίο πυροβολά την προσωπική του αργκό). Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακά... διαβαστερό. Στη φιλικότητα προς τον χρήστη-αναγνώστη συμβάλλουν οι μεταφράσεις των ποιημάτων του Ch.Bukowski από τη Σώτη Τριανταφύλλου και το χρονολόγιο, η φιλμογραφία και η κριτική (κανονικά, με αστεράκια...) παρουσίαση της δισκογραφίας του Tom Waits από τον Μ.Μηλάτο.
Σπανίως στην πολύπαθη μουσική βιβλιογραφία, τη μεταφρασμένη στα ελληνικά, βλέπουμε μια τόσο παθιασμένη και αγαπησιάρικη εργασία, στην οποία γίνεται προσπάθεια όχι απλώς να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο αλλά να σκύψουν κάποιοι επαγγελματίες δημιουργικά πάνω σ' αυτό και να το σπρώξουν ένα βήμα πιο μπροστά. Και όψιμα κρίνοντας, εκ του αποτελέσματος δηλαδή, κάτι τέτοιο μοιάζει σχεδόν αυτονόητο όταν η πρώτη ύλη είναι ένα ανεξάντλητο έργο τέχνης, χωρίς αρχή, μέση και τέλος, με άπειρες εισόδους αλλά ούτε μία έξοδο κινδύνου.

Διαβαστε Περισσοτερα...

"Όχι τηλεόραση την ώρα του φαγητού"


Όλοι γνωρίζουν πόσο κακό είναι να παρακολουθεί κανείς πολλές ώρες τηλεόραση και τι επιπτώσεις έχει για την υγεία η καθιστική ζωή, αλλά μια έρευνα στον Καναδά έδειξε ότι οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση μπορεί να αυξήσουν την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε.
Μελετώντας την παιδική παχυσαρκία, ο διατροφολόγος του Πανεπιστημίου του Τορόντο Χάρβεϊ Άντερσον διαπίστωσε ότι τα παιδιά που βλέπουν τηλεόραση στη διάρκεια του γεύματος προσλαμβάνουν επιπλέον 228 θερμίδες από τα παιδιά που τρώνε χωρίς να παρακολουθούν ταυτόχρονα τηλεόραση.
"Με βάση τα συμπεράσματα του Άντερσον, η παρακολούθηση της τηλεόρασης στη διάρκεια του γεύματος μάς εμποδίζει να συνειδητοποιήσουμε πότε χορταίνουμε", αναφέρει η έρευνα του Καναδικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία. "Στην πραγματικότητα η αλόγιστη παρακολούθηση τηλεόρασης οδηγεί σε αλόγιστη κατανάλωση τροφής", τονίζεται στην έρευνα. Η συμβουλή λοιπόν του Άντερσον προς τους γονείς είναι: Κλείνετε την τηλεόραση την ώρα του φαγητού".

Διαβαστε Περισσοτερα...

Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

Ντοκουμέντα του Τσε Γκεβάρα


Χειρόγραφα ημερολόγια του μεγαλύτερου επαναστάτη του 20ου αιώνα, Ερνέστο Γκεβάρα «Τσε», δημοσιοποίησαν οι αρχές της Βολιβίας.
Τα ιστορικά ντοκουμέντα του «Τσε» είναι δύο διαγραμμισμένα τετράδια, ένας ημεροδείκτης, και διάφορες ασπρόμαυρες φωτογραφίες.
Ο «Τσε» έφτασε στη Βολιβία το 1966, συνεχίζοντας τον αγώνα για επανάσταση.
Παρά τη δημοφιλία του στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, απέτυχε να μεταλαμπαδεύσει την έννοια της συνεχούς και αδιάλειπτης επανάστασης, καταδιώχθηκε και συνελήφθη στις 8 Οκτωβρίου 1967, από στρατιώτες της χώρας που υποστηρίζονταν από τη CIA και εκτελέστηκε την επόμενη ημέρα σε ένα σχολείο.
Πλέον, 41 χρόνια από το θάνατο του η κυβέρνηση της Βολιβίας, έδωσε στη δημοσιότητα τα ημερολόγια που κρατούσε ο θρυλικός επαναστάτης.
Η βολιβιανή κυβέρνηση κρατούσε τα ντοκουμέντα σ’ έναν φάκελο σε θυρίδα στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας έως το 1986, οπότε και εξαφανίσθηκαν από τη στρατιωτική θυρίδα.
Η Βολιβία τα επανέκτησε πρόσφατα, όταν δημοπρατήθηκαν στο Λονδίνο. Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα κρατούσε συχνά σημειώσεις του από τα ταξίδια του στη Λατινική Αμερική.

Διαβαστε Περισσοτερα...

Αχρείαστες να είναι αλλά...Υποδείξεις για επιβίωσημετά από σεισμό

Αποσπάσματα από το άρθρο του Doug Copp στο
"Triangle of Life"


Το όνομά μου είναι Doug Copp. Είμαι ο Αρχηγός Διάσωσης και Διευθυντής Καταστροφών της Αμερικανικής Ομάδας Διεθνούς Διάσωσης (American Rescue Team International, ARTI), η πιο έμπειρη ομάδα διάσωσης του κόσμου. Οι πληροφορίες που περιέχονται σ' αυτό το άρθρο θα σώσουν ζωές στο ενδεχόμενο ενός σεισμού.

Το πρώτο κτήριο στο οποίο μπουσούλησα στα τέσσερα ήταν ένα σχολείο στην πόλη του Μεξικού κατά τη διάρκεια του σεισμού του 1985. Όλα τα παιδιά ήταν κάτω από τα θρανία. Όλα τα παιδιά κυριολεκτικά καταπλακωθήκανε σε σημείο ισοπέδωσης. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν είχαν ξαπλώσει δίπλα στα θρανία κατά μήκος του διαδρόμου. Ήταν φρικτό, καθόλου αναπόφευκτο και αναρωτήθηκα γιατί τα παιδιά δεν ήταν στους διαδρόμους.

Δεν ήξερα εκείνη τη στιγμή ότι είχε δοθεί οδηγία στα παιδιά να κρυφτούν κάτω από οποιοδήποτε έπιπλο. Απλώς, όταν τα κτήρια γκρεμίζονται, το βάρος της οροφής που πέφτει πάνω στα διάφορα αντικείμενα ή έπιπλα ενός δωματίου συνθλίβει αυτά τα αντικείμενα, αφήνοντας κάποιο χώρο ή κενό δίπλα τους. Αυτός ο χώρος είναι αυτό που αποκαλώ "τρίγωνο της ζωής". Όσο μεγαλύτερο και δυνατότερο είναι το αντικείμενο, τόσο το λιγότερο θα συμπιεστεί. Όσο λιγότερο συμπιεστεί, τόσο μεγαλύτερο το κενό και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πιθανότητα ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί το κενό αυτό για την ασφάλειά του να μη τραυματιστεί.

Την επόμενη φορά που θα δείτε κτήρια που έχουν καταρρεύσει στην τηλεόραση, μετρήστε τα "τρίγωνα" που έχουν σχηματιστεί. Είναι παντού. Είναι το πιο κοινό σχήμα που θα δείτε στα γκρεμισμένα κτήρια. Είναι παντού.

ΔΕΚΑ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ

1. Σχεδόν όλοι που απλώς "βουτούν και κρύβονται κάτω από κάτι" όταν καταρρέει ένα κτήριο συνθλίβονται μέχρι θανάτου. Οι άνθρωποι που χώνονται κάτω από αντικείμενα, όπως θρανία ή αυτοκίνητα, συνθλίβονται.

2. Οι γάτες, τα σκυλιά και τα μωρά πολύ συχνά και φυσικά διπλώνουν το σώμα τους στην εμβρυακή θέση. Πρέπει να κάνετε και εσείς το ίδιο σε περίπτωση σεισμού. Είναι ένα φυσικό ένστικτο ασφάλειας και επιβίωσης. Μπορείτε να επιβιώσετε σε ένα μικρό κενό. Πηγαίνετε δίπλα σε ένα αντικείμενο, δίπλα σε ένα καναπέ, δίπλα σε ένα ογκώδες αντικείμενο που θα συμπιεστεί ελαφρά αλλά θα αφήσει ένα κενό δίπλα του.

3. Τα ξύλινα κτήρια είναι η ασφαλέστερη κατασκευή που μπορεί κανείς να βρεθεί κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Το ξύλο είναι ελαστικό και κινείται με τη δύναμη του σεισμού. Αν όντως ένα ξύλινο κτήριο καταρρεύσει, δημιουργούνται μεγάλα κενά επιβίωσης. Επιπλέον, ένα ξύλινο κτήριο έχει λιγότερη συμπυκνωμένη μάζα όταν καταρρεύσει. Τα κτήρια από τούβλα θα σπάσουν σε πολλά ατομικά τούβλα. Τα τούβλα αυτά θα προκαλέσουν πολλούς τραυματισμούς, αλλά λιγότερα πολτοποιημένα πτώματα σε σύγκριση με πλάκες από μπετόν.

4. Αν είστε ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι τη νύχτα και συμβεί σεισμός, απλώς κυλήστε έξω από το κρεβάτι. Ένα ασφαλές κενό θα υπάρχει γύρω από το κρεβάτι. Τα ξενοδοχεία θα είναι σε θέση να πετύχουν ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης από σεισμό, απλώς με το να αναρτήσουν μια πινακίδα στο πίσω μέρος της πόρτας κάθε δωματίου, που να λέει στους ενοίκους να ξαπλώσουν στο πάτωμα δίπλα στη βάση του κρεβατιού κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

5. Αν συμβεί ένας σεισμός και δεν μπορείτε εύκολα να ξεφύγετε με το να βγείτε έξω από τη πόρτα ή το παράθυρο, τότε ξαπλώστε κάτω και διπλώστε το σώμα σας σε εμβρυακή στάση δίπλα σε έναν καναπέ ή σε μια μεγάλη καρέκλα.

6.. Σχεδόν όλοι που πηγαίνουν κάτω από το κούφωμα της πόρτας όταν καταρρέει το κτήριο, σκοτώνονται. Και αυτό γιατί αν κάθεστε κάτω από το κούφωμα και η πόρτα πέσει προς τα μπρος ή προς τα πίσω θα συνθλιβείτε από την οροφή από πάνω. Αν ή πόρτα πέσει προς τα πλάγια θα κοπείτε στη μέση από το κούφωμα. Και στις δύο περιπτώσεις θα σκοτωθείτε!

7. Ποτέ να μην πάτε στις σκάλες. Οι σκάλες έχουν διαφορετική ιδιοσυχνότητα (ταλαντώνονται διαφορετικά από τον κεντρικό όγκο του κτηρίου). Οι σκάλες και το υπόλοιπο τμήμα του κτηρίου συνεχώς προσκρούουν μεταξύ τους μέχρις ότου οι σκάλες διαλυθούν εκ θεμελίων. Οι άνθρωποι που πάνε στις σκάλες πριν λάβει χώρα η οριστική διάλυσή τους, ακρωτηριάζονται φρικτά από τα σκαλοπάτια της σκάλας τη στιγμή που αυτά διαλύονται. Ακόμα και αν το κτήριο δεν καταρρεύσει, μείνετε μακριά από τις σκάλες, καθόσον αυτές είναι από τα πιο πιθανά μέρη του κτηρίου να υποστούν βλάβες. Ακόμα και αν οι σκάλες δεν καταρρεύσουν από τον σεισμό, μπορεί να καταρρεύσουν αργότερα από την υπερφόρτωσή τους από τον πανικόβλητο κόσμο που έχει στραφεί σ' αυτές για εκκένωση του κτηρίου. Οι σκάλες πρέπει πάντα να ελέγχονται για καταλληλότητα μετά από σεισμό, ακόμα και αν το υπόλοιπο κτήριο δεν έχει υποστεί ζημιές.

8. Πηγαίνετε κοντά στους εξωτερικούς τοίχους του κτηρίου ή έξω από αυτούς αν είναι δυνατόν Είναι πολύ καλύτερα να είστε κοντά στο εξωτερικό του κτηρίου παρά στο εσωτερικό. Όσο πιο μακριά είστε από την εξωτερική περίμετρο του κτηρίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μπλοκαριστεί η οδός διαφυγής σας.

9. Οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στα οχήματά τους συνθλίβονται όταν ο δρόμος από πάνω (ανισόπεδοι δρόμοι) καταρρεύσει σε περίπτωση σεισμού και καταπλακώσει τα οχήματά τους. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που συνέβη με τις πλάκες ανάμεσα στα καταστρώματα στη λεωφόρο Nimitz. Τα θύματα του σεισμού του Σαν Φρανσίσκο έμειναν όλα μέσα στα αυτοκίνητά τους. Σκοτώθηκαν όλοι. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί απλώς με το να είχαν βγει έξω και να είχαν καθήσει ή ξαπλώσει δίπλα στα οχήματά τους. Όλα τα καταπλακωμένα αυτοκίνητα είχαν κενά ύψους ενός μέτρου δίπλα τους, εκτός από εκείνα στα οποία οι κολώνες από μπετόν είχαν πέσει εγκάρσια πάνω τους.

10. Ανακάλυψα, καθώς μπουσουλούσα μέσα σε γραφεία εφημερίδων που είχαν καταρρεύσει, καθώς και σε άλλα γραφεία με πολύ χαρτικό υλικό, ότι το χαρτί δεν συμπιέζεται Μεγάλα κενά δημιουργούνται γύρω από στοίβες από χαρτί.


Διαδώστε αυτό το μήνυμα (τουλάχιστον σε όσους σημαίνουν κάτι για εσάς) και σώστε ζωές...


Διαβαστε Περισσοτερα...
Bookmark and Share