Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Αποχαιρετισμός στην Ελλάδα" από τον Βρετανό πρέσβη στην Ελλάδα

Εάν δεν έχετε ήδη διαβάσει τον "Αποχαιρετισμό στην Ελλάδα"(Καθημερινή της Κυριακής 28/12/08) του μέχρι τώρα Βρετανού πρέσβη στην χώρα μας, διαβάστε παρακάτω, αξίζει!

Αποχαιρετισμός στην Ελλάδα" από τον Βρετανό πρέσβη στην ΕλλάδαTου Σάιμον Γκας
Γράψε αν μπορείς στο τελευταίο σου όστρακο τη μέρα τ' όνομα τον τόπο και ρίξε το στη θάλασσα για να βουλιάξει.Γιώργος Σεφέρης
Γυμνοπαιδία - ΣαντορίνηΣε λίγες μέρες η γυναίκα μου κι εγώ αφήνουμε την Αθήνα ύστερα από οκτώ ευτυχισμένα χρόνια στη χώρα σας - πρώτα στη δεκαετία του '80 και για δεύτερη φορά αυτά τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα ήταν καλή μαζί μας. Μας χάρισε τον πρώτο μας γιο, που γεννήθηκε εδώ πριν από 23 χρόνια. Μας χάρισε πολλούς φίλους..
Μας χάρισε πολλές στιγμές ευτυχίας. Και ποτέ, μα ποτέ δεν μας άφησε να πλήξουμε.Η Ελλάδα και οι Ελληνες ασκούν έντονη επίδραση στους ξένους
. Ο Βρετανός συγγραφέας Lawrence Durrell έγραψε: «Άλλες χώρες μπορούν να σε κάνουν να ανακαλύψεις έθιμα ή παραδόσεις ή τοπία. Η Ελλάδα σου προσφέρει κάτι πιο σκληρό: την ανακάλυψη του εαυτού σου».
Στην Ελλάδα εμείς οι Βορειοευρωπαίοι αφήνουμε πίσω μας λίγη απ' την ψυχραιμία και την επιφυλακτικότητά μας και γινόμαστε πιο εξωστρεφείς, αναζητάμε πιο πολύ τη συντροφιά των άλλων ανθρώπων. Δεν εκπλήσσομαι που η λέξη privacy δεν μεταφράζεται ακριβώς στα Ελληνικά.. Αλλά, πάλι, ούτε η λέξη παρέα μεταφράζεται στα Αγγλικά.Η Ελλάδα άναψε τον πόθο του ταξιδιού σε γενιές και γενιές Βρετανών, και η Μαριάν κι εγώ προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε τα βήματά τους. Η μυρωδιά του καπνού του ξύλου που καίγεται ένα φθινοπωρινό απόγευμα στην Ηπειρο, τα λιβάδια με τ' αγριολούλουδα στην Πελοπόννησο την άνοιξη, τα κρυστάλλινα γαλανά νερά του Ιονίου το καλοκαίρι είναι μερικές από τις αναμνήσεις που θα πάρουμε μαζί μας φεύγοντας.]
Οι Ζουλού λένε ότι οι άνθρωποι είναι άνθρωποι μέσα από άλλους ανθρώπους.
Η Ελλάδα δεν θα σήμαινε τόσα πολλά για μας αν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι που γνωρίσαμε εδώ.
Η γιαγιά που μας φίλεψε ροδάκινα απ' το καλάθι της όταν χάλασε το αυτοκίνητο της παρέας μας, στη Θεσσαλία το 1975.
Το ζευγάρι που μας παραχώρησε το διαμέρισμά του, παρόλο που μόλις μας είχε συναντήσει, στο Ρέθυμνο το 1984.
Ο ταξιτζής στη Χίο, το 1992, που όταν ο γιος μου ο Κρίστοφερ ζαλισμένος από το ταξίδι έκανε εμετό κι έκανε χάλια και το ταξί και τον ίδιο, αυτός ανησυχούσε μόνο αν ήταν εντάξει το παιδί.
Θα μας λείψουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στην Ελλάδα, που μας έδωσαν τη φιλία τους και τη συντροφιά τους.Θα θέλαμε επίσης, η Μαριάν κι εγώ, να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που ήταν τόσο επιεικείς και συγχωρητικοί όσο εμείς κατακρεουργούσαμε την ελληνική γλώσσα.

Θέλω να ζητήσω ιδιαιτέρως συγγνώμη από μια κυρία που γνώρισα σε μια δεξίωση πριν από λίγα χρόνια. Τη ρώτησα τι δουλειά έκανε ο άντρας της. Μου απάντησε ότι ήταν γεωπόνος. Δυστυχώς, μπέρδεψα τη λέξη γεωπόνος με τη λέξη Γιαπωνέζος. Καθώς η συζήτηση προχωρούσε, διαπίστωσα με έκπληξη ότι δεν ήξερε σχεδόν τίποτε για την Ιαπωνία. Και καθώς επέμενα με τις ερωτήσεις μου για τον ιαπωνικό πολιτισμό, έβλεπα σιγά σιγά τον πανικό να φουντώνει στα μάτια της.
Θα ήθελα ακόμη να ζητήσω συγγνώμη κι από τον προβεβλημένο εκείνον υπουργό, που παρέμεινε ατάραχος όταν τον ρώτησα πώς σκόπευε να αντιμετωπίσει όλες τις προσκλήσεις και όχι τις προκλήσεις του τομέα ευθύνης του.
Τώρα ήρθε ο καιρός να πάμε σε μιαν άλλη χώρα. Χαιρόμαστε με την προοπτική των νέων εμπειριών, των νέων ενδιαφερόντων που πάντα φέρνει ένα νέο διπλωματικό πόστο. Όπως λεει κι ο ποιητής:«Πολλά τα καλοκαιρινά πρωινά να είναι που με τι ευχαρίστηση, με τι χαρά θα μπαίνεις σε λιμένες πρωτοϊδωμένους»
Αλλά, δεν θα είναι Ελλάδα.
Αυτό για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι ότι θα επιστρέψουμε. Δεν νομίζουμε ότι η Ελλάδα μας έχει δώσει ακόμη την άδεια να την εγκαταλείψουμε οριστικά. Και όταν επιστρέψουμε δεν θα το κάνουμε μόνο για τους ανθρώπους ή για το τοπίο, αλλά και γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα που θαυμάζουμε για πάρα πολλά πράγματα.Αλλά αυτό που ιδιαίτερα θαυμάζουμε εδώ είναι η σημασία που δίνουν οι Ελληνες στους οικογενειακούς δεσμούς και τη φιλία, την επιμονή σας να χαίρεστε τη ζωή, την ανοιχτόκαρδη διάθεσή σας, τη γενναιοδωρία σας και την αίσθηση αξιοπρέπειας και ευπρέπειας. Το ταλέντο των Ελλήνων ξεχειλίζει σε κάθε τομέα, από τις καλές τέχνες ως τον κάθε χώρο δουλειάς και δημιουργίας. Ενα από τα προνόμια που είχα ως πρέσβης στην Ελλάδα ήταν η ευκαιρία που μου έδωσε να συναντήσω τόσους προικισμένους, ζωντανούς ανθρώπους από φοιτητές μέχρι δισεκατομμυριούχους.
Ομολογώ ότι ακόμη και τώρα, μετά οκτώ χρόνια στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμη μερικά πράγματα που δεν καταλαβαίνω. Δεν καταλαβαίνω την ελληνική μανία να βουτάνε όλοι στη θάλασσα κάθε φορά που η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από τους δέκα βαθμούς. Εγώ μεγάλωσα σε μια χώρα που η θάλασσα ήταν κρύα και γκρίζα και, γενικώς, έπρεπε να αποφεύγεται.
Δεν καταλαβαίνω γιατί τα κινητά είναι τόσο δημοφιλή, ενώ τόσες και τόσες Ελληνίδες σε διακοπές έχουν τη συνήθεια να φωνάζουν τόσο δυνατά και σε τόσο ψηλές νότες ώστε οι φωνές τους να σκίζουν τον αιθέρα και λόγγοι και ραχούλες να αντηχούν «έλα Τούλααα». Θαυμάζουμε το πάθος των Ελλήνων για προσωπική ελευθερία και ελευθερία του λόγου. Ακόμη δεν έχω καταλάβει τα παραθυράκια στην τηλεόραση. Πώς καταλαβαίνει ο ένας τι λεει ο άλλος όταν όλοι μιλούν ταυτόχρονα;
Ο στρατηγός Ντε Γκολ αναρωτήθηκε κάποτε πώς είναι δυνατόν να κυβερνήσει κανείς μια χώρα που παράγει 246 διαφορετικά είδη τυριών.Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να κυβερνήσει κανείς μια χώρα που έχει σχεδόν τόσους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς όσα τυριά έχει η Γαλλία.
Αυτό που καταλαβαίνω και ξέρω καλά είναι ότι η Μαριάν και εγώ αισθανόμαστε τεράστια τρυφερότητα, ευγνωμοσύνη και θαυμασμό για μια χώρα που μας φέρθηκε τόσο καλά.
Σ' ευχαριστώ,
Ελλάδα.
Σάιμον Γκας

Διαβαστε Περισσοτερα...

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Πλήγμα στον Γ. Σουφλιά το Χωροταξικό

Απέρριψε τελικά η πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας το ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού, το οποίο προωθούσε τα συμφέροντα μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών ομίλων. Παρά τις έντονες πιέσεις και τις παρασκηνιακές διεργασίες από πλευράς ΥΠΕΧΩΔΕ εναντίον του Χωροταξικό τάχθηκαν επίσης οι σημαντικότεροι επιστημονικοί, συνδικαλιστικοί και τεχνικοί φορείς αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι η σημερινή ψηφοφορία είχε ορισθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ μετά την αναβολή της προηγούμενης (16 Δεκεμβρίου 2008) λόγω της μαζικής αντίδρασης περιβαλλοντικών οργανώσεων, κοινωνικών, πολιτικών κομμάτων και χιλιάδων πολιτών.
Επειδή ο ρόλος του Συμβουλίου έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν θα εγκριθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση χωρίς να περάσει από τη Βουλή. Τα σημεία που συναντούν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις αφορούν τον τομέα των σύνθετων τουριστικών προϊόντων (δημιουργία ξενοδοχείων και παραθεριστικών κατοικιών), τον περιορισμό των ορίων αρτιότητας στις ορεινές περιοχές, την τουριστική κατάληψη παρθένων νησιωτικών χώρων (το χωροταξικό μνημονεύει πιλοτικές επενδύσεις σε τέσσερις …βραχονησίδες), αλλά και την επέκταση της εκτός σχεδίου δόμησης ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές
http://www.antinews.gr/

Διαβαστε Περισσοτερα...

Αύριο η κρίσιμη ψηφοφορία για το μέλλον των νησιών και των ακτών



24 ώρες απομένουν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας (4 Φεβρουάριου 2009) για το Χωροταξικό του Τουρισμού που προωθεί την αλλεπάλληλη διάσπαρτη δόμηση τουριστικών χωριών σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά και στις ακτές με επιδότηση έως και 50% και υπέρ-πολλαπλάσια δόμηση από ότι επιτρεπόταν έως σήμερα. Η ίδια ψηφοφορία είχε αναβληθεί αιφνίδια στις 16 Δεκεμβρίου 2008 μετά τη μαζική αντίδραση φορέων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας: των 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων* (Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Μεσόγειος SOS, Mom, Greenpeace, WWF) και των κοινωνικών φορέων (Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΕΕ, ΓΕΣΕΒΕΕ, ΤΕΕ, ΣΕΠΟΧ, ΣΑΔΑΣ, ΓΕΩΤΕΕ) αλλά και πολλών ακόμη οργανώσεων και φορέων που δεν εκπροσωπούνται στο συμβούλιο, πολιτικών κομμάτων και χιλιάδων πολιτών.

Ο αγώνας είναι δριμύς, τα συμφέροντα είναι τεράστια και οι πιέσεις προκειμένου να περάσει το Χωροταξικό του Τουρισμού κλιμακώνονται.

Πες ΟΧΙ στην τσιμεντοποίηση των ακτών και των νησιών.

Διαβαστε Περισσοτερα...

ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ.Θαλάσσια ρύπανση από πετρέλαιο




Tο πρωί της Δευτέρας (02-02-2009) εμφανίστηκε πετρελαιοκηλίδα που έπλεε ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής του Ύψου, μία από τις πλέον γνωστές παραθεριστικές περιοχές του νησιού. Με τους πνέοντες ανέμους ένα μέρος της κηλίδας παρασύρθηκε και εκβράστηκε στην παράκτια ζώνη του Ύψου δημιουργώντας έντονη ρύπανση, τόσο χημική όσο και αισθητική.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο Κερκυραϊκός κόλπος είναι ένα αβαθές θαλάσσιο οικοσύστημα (με μέγιστο βάθος 60 μέτρων), στο οποίο εκβάλουν δύο ποταμοί με συνεχή ροή όλο το έτος (Καλαμάς και Μπίστριτσας). Στις παράκτιες ζώνες του θαλάσσιου στενού σχηματίζονται περίπου 10 λιμνοθάλασσες διαφόρων μεγεθών, παράκτια έλη και πρώην Αλυκές.
Ο συνδυασμός του μικρού θαλάσσιου βάθους, της μεγάλης ποσότητας «γλυκού» νερού και των λιμνοθαλάσσιων σχηματισμών έχει μετατρέψει το θαλάσσιο στενό σε ένα «φυσικό ιχθυοτροφείο», πλούσιο σε αλιεύματα και ποσειδώνια πεδία.
Δυστυχώς, τα τελευταία 20 χρόνια ο κόλπος δέχεται έντονες οικολογικές πιέσεις. Οι πολλαπλές χρήσεις του (τουριστική, ιχθυοκαλλιεργητική, αλιευτική, εμπορική, κ.α.) έχουν υποβαθμίσει το θαλάσσιο οικοσύστημα και το απειλούν με ακόμη χειρότερες εξελίξεις, πρόγευση των οποίων αποτελεί το χθεσινό ατύχημα με την πετρελαιοκηλίδα.
Το θαλάσσιο στενό χρειάζεται ειδική περιβαλλοντική διαχείριση που θα λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες των επί μέρους οικοσυστημάτων καθώς και του οικοσυστήματος στο σύνολό του.
Ο κερκυραϊκός κόλπος αποτελεί περιοχή με μεγάλη σημασία για την υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία των λαών που κατοικούν στις ακτές του (Κερκυραίοι, Θεσπρωτοί και Αλβανοί) και αποτελεί ίσως το σπουδαιότερο «εφόδιο» τους για ένα καλύτερο μέλλον.

ΟΜΑΔΑ ΘΑΛΑΣΣΗΣ
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβαστε Περισσοτερα...

Τι φιλανδικά μοντέλα και τρίχες, ινδικό σύστημα!!!!


Διαβαστε Περισσοτερα...

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Και αυτο Κουφαίνει


Τα MP3s και τα ΜP4s κάνουν θραύση στη νεολαία, όμως μια επιστημονική επιτροπή της ΕΕ, που ασχολείται με τον εντοπισμό νέων κινδύνων για την υγεία, κυρίως από τις νέες τεχνολογίας, εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Μέχρι 10 εκατ. νεαροί Ευρωπαίοι, που τριγυρνάνε συνεχώς με τα ακουστικά στα αυτιά τους, κινδυνεύουν να πάθουν ζημιά στην ακοή τους, επειδή παίζουν τη μουσική στις συσκευές τους πολύ δυνατά και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ζημιά μπορεί να οδηγήσει σε μερική απώλεια της ακοής και σε εμβοή (βούισμα στα αυτιά). Η Επιστημονική Επιτροπή της ΕΕ για τους Αναδυόμενους και Πρόσφατα Εντοπισθέντες Κινδύνους για την Υγεία διαπίστωσε ότι 5 - 10% κινδυνεύουν να πάθουν μόνιμη απώλεια ακοής, αν συνεχίσουν να ακούνε το MΡ3 ή MΡ4 τους για πάνω από μια ώρα τη μέρα, κάθε εβδομάδα, με υψηλή ένταση του ήχου, επί μια πενταετία. Η Επιτροπή επισήμανε ότι δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, θεραπεία ούτε για την απώλεια ακοής ούτε για το βούισμα στα αυτιά. "Ας είμαστε ειλικρινείς. Αντιμετωπίζουμε μια καταστροφή, εκτός και αν κάτι γίνει σύντομα", δήλωσε ο Στέφεν Ράσελ, εκ μέρους της πανευρωπαϊκής οργάνωσης ANEC για την ασφάλεια των καταναλωτών-χρηστών. Σε συνέδριο, που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, όπου και έγινε η ανωτέρω ανακοίνωση για τους κινδύνους των MP3s, συζητήθηκαν διάφορα πιθανά μέτρα, όπως η εμφάνιση προειδοποιητικών μηνυμάτων στις οθόνες των συσκευών ή η ύπαρξη μέγιστου ορίου στην ένταση του ήχου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την πιθανή παρέμβασή της στο ζήτημα.

Διαβαστε Περισσοτερα...

AIR TRAFFIC

Τοβιντεάκι είναι μια 24ωρη παρατήρηση όλων των πτήσεων μεγάλων αεροσκαφώνστον κόσμο, που συμπυκνώνεται σε περίπου 2 λεπτά.Από το διάστημα μοιάζουν με τη δραστηριότητα μιας κυψέλης μελισσών.Τα κίτρινα στίγματα είναι πολιτικά αεροσκάφη, πολλά με πάνω από 300 άτομαon board!

Σημειώστε ότι οι κατευθυνόμενες στα ανατολικά πτήσεις από τη Βόρεια Αμερικήπρος την Ευρώπη είναι τη νύχτα, και οι κατευθυνόμενες στα δυτικά πτήσεις,από την Ευρώπη είναι στο φως της ημέρας.Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι καλοκαίρι στο Βόρειο ημισφαίριο, από τηναντανάκλαση του ήλιου στον πλανήτη.

Θα μπορούσαμε επίσης να δούμε ότι δεν έδυσε αρκετά στον ακραίο Βορρά καιδεν ανέτειλε αρκετά στον ακραίο Νότο.Διδασκόμαστε για τη γήινη κλίση, και πώς προκαλεί το καλοκαίρι και τοχειμώνα, και πρέπει να φανταστούμε τι ακριβώς γίνεται στη συνέχεια.Με αυτήν την 24ωρη παρατήρηση του ταξιδιού των αεροσκαφών, μπορούμε επίσηςνα δούμε το φώς της ημέρας να κινείται πάνω απ' τη γήινη επιφάνεια.

Διαβαστε Περισσοτερα...

OBAMA


Διαβαστε Περισσοτερα...

"Ιστορική διαφήμιση"!!!!!!!!!!

Διαβαστε Περισσοτερα...

Μαρκογιαννάκη πες αλεύρη........


Διαβαστε Περισσοτερα...
Bookmark and Share