Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Διαβαστε Περισσοτερα...

4 εθισμοί που μπορεί να μην γνωρίζετε ότι έχετε!

Γνωρίζετε ότι ο πονοκέφαλος που έχετε τελευταία μπορεί να είναι σύνδρομο στέρησης από την καφεΐνη;...
Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί να είστε εθισμένοι με τη δουλειά σας, με το ίντερνετ ή με την αγαπημένη σας εκπομπή; Ανακαλύψτε αν σας αφορά κάποια μορφή εθισμού χωρίς να το γνωρίζετε...Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί να είστε εθισμένοι με τη δουλειά σας, με το ίντερνετ ή με την αγαπημένη σας εκπομπή; Ανακαλύψτε αν σας αφορά κάποια μορφή εθισμού χωρίς να το γνωρίζετε...
1. Εθισμένοι στον καφέ
Αν κάθε πρωί ξυπνάτε πίνοντας το καφεδάκι σας ή όταν πηγαίνετε στο γραφείο πριν ξεκινήστε τη δουλειά παραγγέλνετε τον καφέ σας, μάλλον κάνετε ότι κάνουν και οι περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας. Αν όμως πίνετε πολλούς καφέδες και όταν σας λείπει ο καφές γίνεστε οξύθυμοι ή έχετε πονοκέφαλο, τότε ίσως είστε εθισμένοι στην καφεΐνη. Ακόμη όμως και αν ο καφές δεν είναι η αδυναμία σας, το ίδιο μπορεί να σας συμβαίνει και επειδή έχετε εθιστεί σε κάποιο άλλο ρόφημα που περιέχει καφεΐνη όπως πολλά αναψυκτικά ή το τσάι. Όπως και
οι περισσότερες εθιστικές ουσίες έτσι και η καφεΐνη ενεργοποιεί το σύστημα «ανταμοιβής» στον εγκέφαλο μας και μιμείται την αδενοσίνη, ένα μόριο που δρα κατευναστικά για το νευρικό σύστημα και βοηθάει στην έλευση του ύπνου.
Όταν πίνουμε κάποιο ρόφημα με καφεΐνη οι υποδοχείς του εγκεφάλου αντί να δεσμεύουν την αδενοσίνη, δεσμεύουν την καφεΐνη. Η τελευταία ωστόσο δεν έχει ακριβώς τις ίδιες επιδράσεις με την αδενοσίνη καθώς αντί να ηρεμεί το νευρικό σύστημα του προκαλεί υπερδιέγερση. Όσο περισσότερη καφεΐνη λαμβάνετε, τόσο περισσότερο την έχετε ανάγκη για να μπορέσετε να συνεχίσετε. Ακόμη η καφεΐνη αυξάνει την παραγωγή ντοπαμίνης που ενεργοποιεί με τη σειρά της τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που την καθιστά εθιστική. Ναυτία, κούραση, πονοκέφαλος και πόνοι στο στήθος είναι μερικά από τα συμπτώματα που προκαλεί ο εθισμός στην καφεΐνη.
2. Μανιακοί με το Ιντερνετ;
Αν και το ίντερνετ δεν έχει παρά μερικές δεκαετίες που έχει μπει στη ζωή μας, για πολλούς έχει πάψει να είναι ένα απλό χόμπι και έχει μετατραπεί σε εθισμό. Δεν είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς αυτό αν αναλογιστεί πόσες ώρες της ημέρας ξοδεύουμε σήμερα πολλοί από μας μπροστά από τις οθόνες του υπολογιστή μας. Από τη στιγμή που η δουλειά μας, οι κοινωνικές μας επαφές ή και η ψυχαγωγία μας γίνεται ολοένα και πιο εξαρτώμενη από την τεχνολογία, είναι λογικό κάποιοι να δυσκολεύονται να βάλουν όρια στη χρήση της. Σύμφωνα με έρευνα υπολογίζεται ότι σήμερα περίπου το 10 με 15% των ανθρώπων είναι εθισμένο στο ιντερνετ. Για τους εθισμένους ο χρόνος το να είναι συνδεδεμένοι και να σερφάρουν στο διαδίκτυο έχει προτεραιότητα σε σχέση με οτιδήποτε άλλο. Η αποχή από το διαδίκτυο δημιουργεί σε όσους είναι εθισμένοι συμπτώματα στέρησης και μπορεί να αισθάνονται εκνευρισμό, να νοιώθουν μόνοι ή να υποστούν κατάθλιψη, όταν δεν μπορούν να περνούν αρκετό χρόνο στο διαδίκτυο
3. Μήπως είστε «κολλημένοι» με τη δουλειά
Ο όρος «Εργασιομανής» είναι πολύ διαδεδομένος στις μέρες μας, αν και με την ανεργία να καλπάζει ίσως θα αρχίσει να γίνεται λίγο δύσκολο να αποκτήσει κανείς αυτή τη μορφή εθισμού. Ακόμη όμως και αν ξοδεύετε πολύ χρόνο στην εργασία σας και είστε αφιερωμένοι στο επάγγελμά σας, αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είστε εργασιομανής. Οι εργασιομανείς βρίσκουν λόγους για να δουλέψουν, ακόμα και αν δεν υπάρχει ουσιαστική ανάγκη για αυτό, ενώ το μυαλό τους είναι συνεχώς κολλημένο στη δουλειά τους. Η εργασιομανία είναι μια ψυχαναγκαστική διαταραχή και κάποιος που είναι εξαρτημένος δεν σημαίνει ότι αγαπάει κατ΄ ανάγκη τη δουλειά του. Η εργασιομανία είναι μια συναισθηματική διαταραχή που δεν σχετίζεται με τις ώρες που εργάζεστε ή με το πόσο αγαπάτε τη δουλειά σας, λένε οι ειδικοί. Είναι οι διεργασίες που συντελούνται στο μυαλό σας και οι χημικές διεργασίες που συμβαίνουν στο σώμα σας, που ενισχύουν τη συμπεριφορά.
Μερικές φορές οι εργασιομανείς παράγουν υψηλή δόση αδρεναλίνης μια ορμόνη που τους κάνει πιο δραστήριους. Άλλοι, πάλι, μπορεί να είναι εξαρτημένοι με το βαθμό απόδοσης τους και να αποζητούν τον έπαινο και την αίσθηση της ολοκλήρωσης που τους παρέχει ουπερβολικός φόρτος εργασίας. Όπως και κάθε εθισμός, η εξάρτηση από την εργασία σας, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά άλλους τομείς της ζωής σας, όπως τις σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους σας, αλλά ακόμη και τη σωματική σας υγεία.
4. Δεν μπορείτε χωρίς τηλεόραση;
Μήπως η σκέψη και μόνο ότι θα σας λείψει η αγαπημένη σας τηλεοπτική σειρά σας προκαλεί στρες; Μήπως ξοδεύετε πάρα πολύ χρόνο μπροστά στην τηλεόραση; Καλά, δεν είστε οι μόνοι. Ανήκετε στο 12,5 τοις εκατό των ανθρώπων που παραδέχονται ότι είναιεθισμένοι στην τηλεόραση. Ορισμένοι τύποι του εθισμών αναπτύσσονται ως ένα είδοςαυτοθεραπείας, λένε οι ειδικοί. Με άλλα λόγια, μπορεί η τηλεόραση να είναι ένας άλλος τρόπος να αντιμετωπίσετε διάφορα άλλα συναισθήματα όπως η θλίψη, η μοναξιά ή το στρες. Μερικές φορές η τηλεόραση μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πιο χαλαροί. Ένα παράδειγμα αυτού του αποτελέσματος είναι η τηλεόραση. Το πρόβλημα είναι ότι αν στηρίζεστε στην τηλεόραση για νααντιμετωπίσετε το άγχος μπορεί αυτό να εξελιχθεί σε εθιστική συμπεριφορά.

Διαβαστε Περισσοτερα...

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Εaster in Corfu.

This space is dedicated to the beauty of the Corfiot Easter.
Through this site, I hope, you will get the chance to find out what is so special about the Easter Celebrations on the island of Corfu. About its music, its colour, its candor and its community.
Capodistrias Band amidst the Easter crowds
Corfu in Easter takes advantage of the great number of local people that are enrolled in/ are members of the local Philharmonics, which ‘take the lead’ and perform Orthodox Easter for us.
Corfu is also a lush green island that in spring time it looks like a wild lavishing colourful garden. The Old Town of Corfu is where most of the Easter celebrations take place, a town designed by the Venetians, French the British and the Greeks, a town that manifests at every corner and at every view its layers of history and, admittedly, it looks extraordinary. Its collage of traditions and vistas outline the cultural and natural landscape, essential elements for anyone attempting to paint our Corfiot Easter picture.
Easter in Corfu is narrated through music, it ‘hits’ you in the street as it is performed by hundreds of locals of all ages. In portraying the Corfiot Easter I have, therefore, included here several links of the music performed during this long week. But please keep in mind that the sound quality in these youtube videos is not great. It is better then to consider these sound/video clips as teasers. You must visit Corfu in Easter to get the full experience. And while watching them, always remember that this is a hobby to all participants.
Botides at Liston on Holy Saturday morning
Important information regarding the content of this site: All the text is mine. The videos embedded here are by various youtube users that I found on simple youtube searches. Most of the photos are from various photographers and sites found through google images searches or on facebook group pages. All photos & videos are linked to the sites, fb groups or youtube channels where I found them, so that anyone can reach their author. My point here is to share beauty and information and to point towards people that do great work. There are a couple of images that are mine and the website’s ‘banner’ photos are taken by two good friends of mine: the ‘Mantzaros’ Band detail is a photograph by Alexandra Tzarougkian, a Corfiot photographer working under the name Ermine Photography, while the rest are taken by Spriros Desyllas, both of whom are Corfiot Easter aficionados.

Διαβαστε Περισσοτερα...

Πάσχα στην Κέρκυρα: Μια εμπειρία που πρέπει να ζήσεις!


Η άνοιξη έχει κάνει αισθητή την παρουσία της, εσύ ήδη έχεις κανονίσει τις ημέρες αδείας αλλά ακόμα δεν έχεις αποφασίσει τον προορισμό σου. Κάτι έχεις ακούσει από κάποιον φίλο, από τα ΜΜΕ ή τα social media ότι στην Κέρκυρα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, γίνεται πανικός από κόσμο και αυτοί οι βουρλισμένοι (τρελοί στα κερκυραϊκά) πετάνε κανάτες με νερό από τα μπαλκόνια τους.
Το κερκυραϊκό Πάσχα είναι πολλά περισσότερα από τις φήμες που έχετε ακούσει.
Σας το λέει μια Κερκυραία, που κάθε χρόνο αισθάνεται την ίδια κατάνυξη κατά την διάρκεια των δρώμενων στο νησί. Αν σκοπεύεις να παρευρεθείς στο νησί των Φαιάκων οι παρακάτωπληροφορίες θα σου φανούν χρήσιμες για να περάσεις το ωραιότερο Πάσχα της ζωής σου, γεμάτο εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές και ακούσματα που θα τα θυμάσαι μια ζωή.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή...
πάσχα στην κέρκυρα, πάσχα στην κέρκυρα 2014, corfu easter, πασχα στην κερκυρα, πασχα στην κερκυρα τι να κανω, κερκυραικο πασχα, κερκυρα πασχα, πασχα κερκυρα εθιμα, εθιμα κερκυραικου πασχα
Η Κυριακή των Βαΐων ή των «Βαγιώνε» όπως συνηθίζουμε να τη λέμε, είναι μια πρώτη γεύση του τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες στο νησί. Στις 11 π.μ. πραγματοποιείται η λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, προστάτη και πολιούχου του νησιού, εντός του ιστορικού κέντρου της Κέρκυρας, συνοδεία των 18 φιλαρμονικών του νησιού, μαθητών και προσκόπων. Το 1629, το νησί χτυπήθηκε από την θανατηφόρο επιδημία της πανώλης και ο Άγιος απάλλαξε το νησί από τη νόσο και έσωσε τους Κερκυραίους. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης πραγματοποιείται η λιτανεία αυτή από το 1630.
Συμβουλή: Σταθείτε στην περιοχή Μποσκέτο για να αποφύγετε την πολυκοσμία και να απολαύσετε τη λιτανεία. Στις 20:30 πραγματοποιείται συναυλία της Φιλαρμονικής Ένωσης Κέρκυρας "Ιωάννης Καποδίστριας" και της Χορωδίας Κέρκυρας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο με μελωδίες στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας.
Τη Μ. Δευτέρα στις 9 το βράδυ, στο Ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό Ναό Ντόμο στην πλατεία Δημαρχείου, πραγματοποιείται συναυλία της Φιλαρμονικής Μάντζαρος πάντα στο κλίμα των ημερών.
Οι λάμπες των φαναριών στην πλατεία Liston, του Παλιού Φρουρίου και του παραλιακού όρμου έχουν πλέον χρώμα μωβ, συμβολίζοντας τον πένθος της Εβδομάδας των Παθών.
πάσχα στην κέρκυρα, πάσχα στην κέρκυρα 2014, corfu easter, πασχα στην κερκυρα, πασχα στην κερκυρα τι να κανω, κερκυραικο πασχα, κερκυρα πασχα, πασχα κερκυρα εθιμα, εθιμα κερκυραικου πασχα
Τη Μ. Τρίτη, ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων μαζί με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας διοργανώνει την καθιερωμένη Ποιητική Μουσική Βραδιά με τίτλο "Από το Γολγοθά στην Ανάσταση" στο Περιστύλιο Ανακτόρων. Ναι αυτές τις μέρες στο νησί, θα καταλάβεις γιατί οι επτανήσιοι τιμούν τις τέχνες και τα γράμματα.
Τη Μ. Τετάρτη και ώρα 19:00 η Χορωδία Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως στον Ι.Ν. Αγ. Πάντων στην πόλη ψάλλεται η ακολουθία του Νιπτήρα, προεξάρχοντος του σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριου.
Το βράδυ στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί Συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής ΔημοτικήςΧορωδίας Κέρκυρας «San Giacomo» και της Συμφωνικής Ορχήστρας Φιλαρμονικής Εταιρίας Κέρκυρας (Παλαιάς Φιλαρμονικής) στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας. Μέσω της πολυφωνικής εκκλησιαστικής μουσικής, που αποτελεί ξεχωριστό χαρακτηριστικό των Επτανήσων, εισάγει τον ακροατή στο θείο δράμα.
πάσχα στην κέρκυρα, πάσχα στην κέρκυρα 2014, corfu easter, πασχα στην κερκυρα, πασχα στην κερκυρα τι να κανω, κερκυραικο πασχα, κερκυρα πασχα, πασχα κερκυρα εθιμα, εθιμα κερκυραικου πασχα
Τη Μ. Πέμπτη, στην Καθολική Μητρόπολη της Πλατείας Δημαρχείου, στο Duomo, καθώς τα δώδεκα Ευαγγέλια διαβάζονται, μια μικρή ιεροτελεστία λαμβάνει χώρα Υπάρχουν 12 κεριά αναμμένα και κάθε φορά που τελειώνει ένα Ευαγγέλιο σβήνουν και ένα κερί.
Τη συγκεκριμένη ημέρα παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση αφίξεων στο νησί. Η πλατεία Liston σφύζει από ζωή και πλήθος ενθουσιασμένων επισκεπτών.
Τη Μ. Παρασκευή, όντας η πιο πένθιμη ημέρα του έτους, δεσπόζει η Ακολουθία και η περιφοράτου «Επιταφίου», συνοδεύεται από κατανυκτικούς ύμνους των φιλαρμονικών και των χορωδιών. Το ιστορικό κέντρο της πόλης της Κέρκυρας ζει τις συναισθηματικά φορτισμένες αυτές στιγμές από νωρίς στις 2 το μεσημέρι.
πάσχα στην κέρκυρα, πάσχα στην κέρκυρα 2014, corfu easter, πασχα στην κερκυρα, πασχα στην κερκυρα τι να κανω, κερκυραικο πασχα, κερκυρα πασχα, πασχα κερκυρα εθιμα, εθιμα κερκυραικου πασχα
Όλοι οι «Επιτάφιοι» της Πόλης με συγκεκριμένη σειρά και τάξη περιφέρονται υπό τους μελωδικούς ήχους των Φιλαρμονικών και των Χορωδιακών συνόλων με αποτέλεσμα η πόλη να μετατρέπεται σε ένα ανοικτό ναό. Οι Χορωδίες των ιερών ναών και ιδιαίτερα της Μητροπόλεως, αλλά και η Δημοτική Χορωδία ψάλλουν κατανυκτικά τα «εγκώμια», ενώ το ρεπερτόριο των φιλαρμονικών περιλαμβάνει κλασσικά έργα και συγκεκριμένα το Adagio του Albinoni από την Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας («παλαιά»), Marcia Funebre του Verdi από την Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος («μπλε»),Elegia FunebreSventura του Mariani και Πένθιμο εμβατήριο του Chopin από την Φιλαρμονική Καποδίστριας («κόκκινη»). Στις 10 το βράδυ ξεκινάει η περιφορά του επιταφίου της Ιεράς Μητρόπολη, από τα Μουράγια περνώντας μπροστά από το πένθιμα στολισμένο Liston.
Συμβουλή: Κατάλληλο σημείο να σταθείτε είναι τα Μουράγια και η Κοφινέτα, ο κόσμος θα είναι πολύς αλλά οι εικόνες και τα συναισθήματα που θα εισπράξετε θα σας ανταμείψουν. Καλό θα ήταν να πιάσετε από νωρίς το πρωί ένα τραπέζι στην Πλατεία Liston, αυτό το τραπέζι μην το αφήσετε για κανένα λόγο. Όλα τα δρώμενα θα περάσουν από μπροστά σας.
Το Μ. Σάββατο στις 06:00 το πρωί, στον Ι.Ν. Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης (Παναγία των Ξένων), στην Πλακάδα του Αγίου Αναπαράσταση του Σεισμού μετά την ανάσταση του Κυρίου, που πραγματοποιείται, ερμηνεύοντας την σχετική ευαγγελική περικοπή.
πάσχα στην κέρκυρα, πάσχα στην κέρκυρα 2014, corfu easter, πασχα στην κερκυρα, πασχα στην κερκυρα τι να κανω, κερκυραικο πασχα, κερκυρα πασχα, πασχα κερκυρα εθιμα, εθιμα κερκυραικου πασχα
Συμβουλή: Αν δε καταφέρετε να μπείτε στο Ναό, κατευθυνθείτε στην Πλατεία και πιάστε τραπέζι. Η Πλατεία ήδη θα σφύζει από ζωή αφού είναι συνήθεια των Κερκυραίων να πηγαίνουν στις 5 π.μ. στην Πλατεία και να πιάνουν τραπέζι. Το τραπέζι αλλάζει χέρια από παρέα σε παρέα ώστε πάντα να υπάρχει κάποιος γνωστός και να μπορέσουν να σταθούν.
Στις 09:00 το πρωί γίνεται η Περιφορά του Επιταφίου και η Λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, προεξάρχοντος του σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριου. είναι η αρχαιότερη λιτανεία του Αγίου, η οποία πραγματοποιείται σε ανάμνηση της θαυματουργικής απαλλαγής του νησιού από την πείνα το έτος 1553. Στην περιφορά συμμετέχουν οι τρεις Φιλαρμονικές της Πόλεως, οι οποίες ερμηνεύουν τα μουσικά έργα: Άμλετ, του ιταλού συνθέτη Facio (παλαιά), Calde Lacrimae (καυτά δάκρυα) του επίσης ιταλού συνθέτη Michelli (μπλέ) και ηρωική του Beethoven (κόκκινη).
Στις 11:00 π.μ. κατά την «Πρώτη Ανάσταση» γίνεται η ρίψη των μπότηδων (πήλινων δοχείων).
Το έθιμο αποτελεί μεταφορά ενός βενετσιάνικου εθίμου, σύμφωνα με το οποίο οι ενετοί συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά (σημαντικότερη εορτή τους), να ρίχνουν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα, προκειμένου να τ’ αντικαταστήσει ο νέος χρόνος. Κατ’ άλλους το έθιμο είναι ειδωλολατρικής προέλευσης, δεδομένου ότι το Πάσχα εγκαινιάζει ουσιαστικά την αρχή της νέας βλαστικής περιόδου, οπότε οι τρυφεροί καρποί συλλέγονται στα νέα δοχεία, ενώ τα παλιά καταστρέφονται. Οι Κερκυραίοι ανανέωσαν αυτή την παράδοση προσφέροντάς της χριστιανικό περιεχόμενο, αφού ουσιαστικά αναπαρίσταται ο αναστάσιμος λόγος του Κυρίου «ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως».
πάσχα στην κέρκυρα, πάσχα στην κέρκυρα 2014, corfu easter, πασχα στην κερκυρα, πασχα στην κερκυρα τι να κανω, κερκυραικο πασχα, κερκυρα πασχα, πασχα κερκυρα εθιμα, εθιμα κερκυραικου πασχα
Συμβουλή: Μη στέκεστε σε σημεία που θα πέσουν οι μπότηδες. Προσοχή!!! Οι μπότηδες ρίπτονται από παντού. Μετά το σπάσιμο, πάρτε κομμάτια από το κεραμικό για γούρι. Αν γνωρίζετε κάποιον Κερκυραίο με σπίτι στην Πλατεία Liston ανεβείτε να του κάνετε επίσκεψη και σπάστε και εσείς ένα μπότη για το καλό όπου κι αν είστε.
Στις 11:01 στην Πίνια γνωστή σε όλους τους Κερκυραίους ως Κουκουνάρα (υπάρχει μια μεγάλη μεταλλική κουκουνάρα αν κοιτάξετε ψηλά), στο παλαιό εμπορικό κέντρο της πόλης, πραγματοποιείται το έθιμο της Μαστέλας. Μυρτιές και κορδέλες στολίζουν ένα βαρέλι γεμάτο με νερό, όπου οι περαστικοί όλη τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας ρίχνουν κέρματα κάνοντας μια ευχή. Με την αναγγελία (κωδωνοκρουσίες) της πρώτης ανάστασης, ο πρώτος που βουτάει στη μαστέλα λαμβάνει και το περιεχόμενό της. Η εκδήλωση οργανώνεται από τον οργανισμό Κερκυραϊκών εκδηλώσεων (Ο.Κ.Ε.).
Στις 22:00 το νησί υποδέχεται το Άγιο Φως του Παναγίου Τάφου. Το Άγιο Φως μεταφέρεται στον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής, όπου αρχίζει η ακολουθία της αναστάσεως του Κυρίου, προεξάρχοντος του σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριου.
Στις 23:45 από τον Ι. Ν. της Αγίας Παρασκευής μετάβαση στο Πάλκο της Πάνω Πλατείας για την τελετή της Αναστάσεως, προεξάρχοντος του σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριου. Εκεί τελείται η ανάσταση και ψάλλετε το «Χριστός Ανέστη», με τις τρεις Φιλαρμονικές της πόλεως να παιανίζουν ταυτόχρονα το εμβατήριο «Έρχονται οι Γραικοί», τον ύμνο της ενώσεως της Επτανήσου με την μητέρα Ελλάδα, ενώ αμέτρητα βεγγαλικά από το Παλαιό Φρούριο φωτίζουν τον κερκυραϊκό ουρανό κάνοντας την ατμόσφαιρα φαντασμαγορική.
Συμβουλή: Αν θέλετε να αισθανθείτε την κατάνυξη της αναστάσεως επισκεφθείτε τον Ιερό Ναό Αγ. Τριών Μαρτύρων στην περιοχή Ανεμόμυλο Γαρίτσας. Εκεί οι πιστοί βγαίνουν στην αυλή του Ναού και γίνεται αναπαράσταση της Αναστάσεως. Παράλληλα φαίνονται τα βεγγαλικά που ρίπτονται από το Παλαιό Φρούριο.
Κυριακή του Πάσχα, από τις 09:00 - 11:00, στους περισσότερους ναούς της Κέρκυρας τελείται η αναστάσιμη Θεία λειτουργία. Παράλληλα λιτανεύεται, σύμφωνα με την κερκυραϊκή εκκλησιαστική παράδοση, η εικόνα της αναστάσεως του Κυρίου.
Τρίτη της Διακαινησίμου στις 18:00 πραγματοποιούνται τα «Μπάσματα» του Αγίου, δηλαδή η εναπόθεση του Ιερού λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνος στη λάρνακά του με την καθιερωμένη παράσταση των αρχών.
Από το Μ. Σάββατο μέχρι την Τρίτη το σκήνωμα βρίσκεται σε όρθια θέση στη θύρα του. Μέσα από τον Ιερό Ναό μπορείτε να προμηθευτείτε δωρεάν φυλαχτά με κομμάτι από τα παπουτσάκια του Αγίου.
Συμβουλή: Για να αποφύγετε την ταλαιπωρία και να μη στέκεστε με τις ώρες στην ουρά, επιχειρήστε να προσκυνήσετε τις πρωινές ώρες, δηλαδή μετά τα μεσάνυχτα.
πάσχα στην κέρκυρα, πάσχα στην κέρκυρα 2014, corfu easter, πασχα στην κερκυρα, πασχα στην κερκυρα τι να κανω, κερκυραικο πασχα, κερκυρα πασχα, πασχα κερκυρα εθιμα, εθιμα κερκυραικου πασχα

Μην ξεχάσετε:

- Να πιείτε τον καφέ σας στην πλατεία Liston, στο καφέ «ΚΟΧΛΙΑΣ» •
- Για το ούζο σας στο μαγευτικό «ΝΑΥΤΙΛΟ» στον παραλιακό όρμο της Γαρίτσας με θέα το Παλαιό Φρούριο  
- Πίσω από το Δημαρχείο στο «Bristol» απολαύστε το κρασί ή το cocktail σας μετρώντας τις αμέτρητες λάμπες του decor της οροφής του.
- Το ιταλικό εστιατόριο «la famiglia» με το ζεστό του χώρο χωμένο μέσα στα γραφικά καντούνια της παλαιάς πόλης, θα κερδίσει τον ουρανίσκο σας με γεύσεις από την γειτονική χώρα, special note, μακαρονάδα με μύδια.
- Για ποικιλία κρασιών στο ολοκαίνουργιο αλλά δοκιμασμένο wine bar- bistro «Salto», special note, ριζότο με γαρίδες, απλά δοκιμάστε το.
- Στο «Corfu Palace Hotel» εκτός από τη διαμονή σας, μπορείτε να απολαύσετε ένα πλήρες πρόγραμμα περιποίησης και ομορφιάς στο άκρως εξοπλισμένο του Spa με εσωτερική πισίνα. Επίσης ένα δείπνο στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Scheria», ο chef Θωμάς θα είναι δίπλα σας για να σας ξεναγήσει στα μυστικά της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας.
- Μια επίσκεψη στο «Fingerfoot» για να σας περιποιηθούν όπως αξίζει, η όμορφη Κατερίνα θα σας περιμένει στην οδό Αγ. Πάντων.
- Στην οδό Θεοτόκη βρίσκεται το «The Ten», ο Κώστας θα σας δείξει τα νέα trends της μόδας προσαρμοσμένα πάντα στο προσωπικό style του καθενός. Ρούχα, παπούτσια, τσάντες και αξεσουάρ, ένας μικρός παράδεισος για τους λάτρεις της Μόδας είναι εκεί.
- «Salty bag», για skippers ή μη, η νέα μόδα με τις «αλμυρές» τσάντες ξεκινά από την Κέρκυρα στην οδό Ερωτόκριτου Μωραΐτη, τσάντες φτιαγμένες από πανιά ιστιοφόρων. Βρες αυτή που σου ταιριάζει.
- Δοκίμασε την «τσιτσιμπύρα» (είδος λεμονίτας), γιατί δεν θα τη βρεις σε κανένα άλλο μέρος.
- Μη φύγετε από το νησί χωρίς την απαραίτητη βόλτα μέσα στα καντούνια με τα τουριστικά μαγαζάκι, και φυσικά δοκιμάστε το παραδοσιακό «ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ», είτε σα φρούτο , είτε σα λικέρ είτε σαν μαρμελάδα.
- Χαιρετίστε τον «Σταμάτη Καταπόδη», ένα από τους καλύτερους φωτογράφους του νησιού ο οποίος θα είναι στα πιο απίθανα μέρη και θα καλύπτει όλα τα δρώμενα.
Τώρα πια έχετε όλα όσα χρειάζεστε για να περάσετε ένα αξέχαστο Πάσχα στο νησί της Ναυσικάς.
Η ώρα πέρασε και πρέπει να ετοιμάσω βαλίτζες για Κέρκυρα. Σας περιμένω όλους να βιώσουμε όλοι μαζί το πιο ευλαβικό Πάσχα της Ελλάδας.
See you there gals n' guys!

Διαβαστε Περισσοτερα...
Bookmark and Share