Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014

Οι φωτογραφίες σας δεν βελτιώνονται; Διαβάστε γιατί…


PTTL logo

Σίγουρα όλοι θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι φωτογράφοι και πολλές φορές κοιτάμε μία φοβερή φωτογραφία και λέμε "εγώ πότε θα μπορέσω να κάνω μία τέτοια φωτογραφία;".

Οι λόγοι είναι παραπάνω από προφανείς και όλοι γνωρίζουμε γιατί δεν εξελισσόμαστε, απλά κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας.
Μήπως ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε τον φωτογράφο μέσα μας και να του τα πούμε έξω από τα δόντια;

Δεν πειραματίζομαι

Η φωτογραφία είναι μία τέχνη και για να μπορέσεις να εξελιχθείς θα πρέπει να μάθεις να μην φοβάσαι αλλά να πειραματίζεσαι με νέες τεχνικές σε νέους φωτογραφικούς ορίζοντες.
Κανείς από όσους έμειναν στα ίδια δεν έκανε τίποτα στην ζωή του και αυτό είναι μία φράση που έχει ειδικό βάρος ειδικά στην φωτογραφία.

Μου αρέσει να φωτογραφίζω τα πάντα

Κάθε άνθρωπος έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να είναι καλοί σε όλα. Η φωτογραφία έχει πολλά πεδία δραστηριοποίησης αλλά φυσιολογικά όπως και σε άλλους τομείς της ζωής μας δεν μπορούμε να είμαστε καλοί σε όλα.
Άλλοι είναι εξαιρετικοί στην φωτογράφιση πορτρέτου, άλλοι στην φωτογράφιση τοπίου, άλλοι στην φωτογραφία δρόμου. Αν προσπαθείτε να είστε καλοί σε όλα τα είδη φωτογραφίας το πιο πιθανό είναι να ξοδεύετε χρόνο σε τομείς που δεν τα καταφέρνετε καλά, παραμελώντας εκείνο το πεδίο φωτογραφίας στο οποίο έχετε ταλέντο και μπορείτε πραγματικά να μεγαλουργήσετε.
Πειραματιστείτε ελεύθερα αλλά όταν βρείτε αυτό που σας αρέσει και στο οποίο βλέπετε ότι μπορείτε να αποδώσετε τα μέγιστα σταθείτε και προσπαθήστε να το εξελίξετε.

Επικεντρώνομαι στον φωτογραφικό μου εξοπλισμό

Νομίζω ότι δεν μπορούμε πιο απλά να το πούμε, οπότε θα το γράψω με κεφαλαία και bold:
Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΡΟΛΟ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ.
Όσο και να εξελιχθεί η ψηφιακή τεχνολογία και όσες "σούπερ ντούπερ" μηχανές και να δούμε στο μέλλον το σίγουρο είναι ότι τον βασικό ρόλο στην φωτογραφία τον παίζει ο φωτογράφος.
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ να ασχολείστε σε μεγάλο βαθμό με τις δυνατότητες του εξοπλισμού που έχετε ή αυτού που θέλετε να αγοράσετε. Στην τελική δεν παίζει ρόλο πόσα καρέ το δευτερόλεπτο τραβάει μία μηχανή αν τραβάτε μόνο τοπία.
Δεν λέω είναι καλό και σωστό να ξέρουμε πως λειτουργεί ο φωτογραφικός εξοπλισμός που έχουμε στα χέρια μας, αλλά η συνεχής ενασχόληση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά ή η συνεχής επιθυμία να έχουμε τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό ακόμα και αν δεν μας προσφέρει στην ουσία κάτι, φανερώνει gadgetάκια και όχι φωτογράφο.

Δεν μπαίνω στην διαδικασία να μάθω ή να εμπνέομαι από άλλους φωτογράφους

ΟΚ, είναι απολύτως φυσιολογικό για οποιοδήποτε φωτογράφο όταν βλέπει μία φανταστική φωτογραφία να ζηλεύει που δεν είναι ο δημιουργός της. Όλοι το κάνουμε και ας μην το παραδεχόμαστε.
Πρέπει όμως να χρησιμοποιήσουμε αυτό το περίεργο συναίσθημα προς όφελος μας. Πρέπει να παρακολουθούμε την δουλειά άλλων φωτογράφων να προσπαθούμε να αντλούμε έμπνευση από τις φωτογραφίες τους και κίνητρο για να εξελιχθούμε.
Φυσικά να τονίσω ότι σκοπός όταν παρακολουθούμε άλλους φωτογράφους δεν είναι να αντιγράψουμε το στυλ τους και τις φωτογραφίες τους, αλλά περισσότερο να μάθουμε από αυτούς τον τρόπο που σκέπτονται και πως λειτουργούν ώστε να διαμορφώσουμε το δικό μας ξεχωριστό στυλ.

Δεν ψάχνω εποικοδομητική κριτική, μερικά likes στο Facebook μου φτάνουν

Νομίζετε ότι είστε ο καλύτερος φωτογράφος του κόσμου; Οι φωτογραφίες σας είναι εξαιρετικές; Αλήθεια από που το συμπεράνατε αυτό; Από τα 35-40 likes που παίρνετε σε κάθε φωτογραφία που ανεβάζετε στο Facebook από τους φίλους σας ή στο φωτογραφικό group που έχετε κάνει join;
Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι. Τα κοινωνικά δίκτυα είναι άκρως παραπλανητικά. Η συγκέντρωση likes σε μία εικόνα δεν ανταποκρίνεται στην ποιότητα της.
Καλό θα ήταν να μπορέσετε να μιλήσετε με φωτογράφους που έχουν να επιδείξουν κάποια παράσημα στον χώρο τους και να ζητήσετε την κριτική τους, ακούγοντας με προσοχή όσα έχουν να σας πουν.

Δεν θυμάμαι πότε βγήκα τελευταία φορά μόνο για να δημιουργήσω φωτογραφίες

Οι φωτογραφίες που τραβάτε στις διακοπές σας ή μία φορά τον μήνα όταν βγαίνετε για φωτογραφική βόλτα με τους φωτογράφους φίλους σας δεν φτάνουν. Δεν πρόκειται ποτέ να εξελιχθείτε αν δεν έχετε επιμονή και δεν δείχνετε αφοσίωση στην τέχνη της φωτογραφίας.
Το καταπληκτικό Time Lapse video που είδατε στο Vimeo, η εκπληκτική φωτογραφία τοπίου στην 500px ή η μαγευτική εικόνα star trails στην 1x δεν δημιουργήθηκαν με την πρώτη προσπάθεια.
Οι φωτογράφοι των οποίων δουλειά βλέπετε να ξεχωρίζει έχουν ξοδέψει άπειρες ώρες εκεί έξω, τις περισσότερες φορές μόνοι τους, για να τελειοποιήσουν την τεχνική τους και να πετύχουν την "αποφασιστική στιγμή".
Νομίζω ότι ο νο1 λόγος για τον οποίο δεν εξελίσσεται κάποιος φωτογραφικά είναι η απραξία και η τεμπελιά. Σταματήστε να βρίσκετε δικαιολογίες στον εαυτό σας. Απλά πάρτε την φωτογραφική σας μηχανή (δεν έχει σημασία αν είναι entry level ή high end μοντέλο) και πάρτε τους δρόμους, τα βουνά και τις θάλασσες.
Φωτογραφίστε, φωτογραφίστε και φωτογραφίστε.

Διαβαστε Περισσοτερα...
Bookmark and Share