Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Οι θερμοκάμερες στα αεροδρόμια

Πρόσφατα γύριζα από ένα διεθνές συνέδριο στη Γαλλία. Είχα ταξιδέψει αεροπορικώς μέσω Ζυρίχης για να φθάσω στη Νίκαια. Κατά συνέπεια, πέρασα δύο φορές από τα συγκεκριμένα αεροδρόμια, χωρίς να συναντήσω καμία θερμοκάμερα πουθενά.

Ομως επιστρέφοντας στην Αθήνα είδα θερμοκάμερες να στοχεύουν τους επιβάτες. Ενας ξένος μάλιστα, συνταξιδιώτης, με απορία με ρώτησε. Τι είναι αυτά; Του εξήγησα... Και όταν του εξήγησα, εκείνος λύθηκε στα γέλια. Γέλια σκωπτικά για τους υπευθύνους ή για τη χώρα;

Αραγε η Ελβετία και η Γαλλία ανησυχούν λιγότερο για τους κατοίκους τους ή η δική μας αφέλεια και ανοσία δεν έχουν πια όρια;

Μέχρι τώρα τέσσερις περιπτώσεις της γρίπης των χοίρων μπήκαν από τα αεροδρόμια στη χώρα χωρίς οι θερμοκάμερες να τις αντιληφθούν. Γιατί η θερμοκάμερα στην καλύτερη περίπτωση ανιχνεύει τη θερμοκρασία του επιβάτη, όμως ο πυρετός δεν είναι ούτε αποκλειστικό σύμπτωμα της γρίπης, ούτε καν υπάρχει εάν ο επιβάτης πάρει μία απλή ασπιρίνη. Ετσι λοιπόν στην πράξη οδηγούνται Ελληνες και ξένοι ταξιδιώτες στα νοσοκομεία οσάκις συλληφθούν να έχουν πυρετό οποιασδήποτε αιτιολογίας, ενώ οι 4 άρρωστοι με αποδεδειγμένη γρίπη των χοίρων μάς ξέφυγαν.

Την ίδια μέρα οι τηλεοράσεις στα δελτία ειδήσεων μετέδιδαν ότι οι μοτοσικλέτες του ΕΚΑΒ αδρανοποιήθηκαν λόγω ελλείψεως προσωπικού, γεγονός που μεταφράζεται ότι μετά βεβαιότητας κάποιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κάθε μέρα αβοήθητοι.

Ετσι, ο απλός πολίτης διερωτάται γιατί τα ποσά που διατέθηκαν ανοήτως για την αγορά των θερμοκαμερών να μη διατεθούν για την πρόσληψη έστω έκτακτου προσωπικού για τις μοτοσικλέτες. Αραγε να φταίει το υπουργείο Υγείας ή τα ΜΜΕ στα οποία το υπουργείο υπακούει;

Αυτόματα στη μνήμη μου έρχεται το '94, όπου ο τότε πρωθυπουργός είχε αναθέσει στον υπογράφοντα την ευθύνη του υπουργείου Υγείας. Ενα καλοκαιριάτικο βράδυ άκουσα στην τηλεόραση ότι υπήρχε χολέρα στην Τουρκία με δεκάδες νεκρούς και όπου να 'ναι αναμενόταν η εισβολή της νόσου στη χώρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μάς διαβεβαίωνε ότι δεν υπήρχε χολέρα στην Τουρκία και συνιστούσε να μη ληφθεί κανένα μέτρο. Ομως τα ΜΜΕ ομαδικά επέμεναν.

Με έκτακτο δελτίο ειδήσεων, κάθε περιστατικό με γαστρεντερίτιδα που έφθανε σε κάποιο νοσοκομείο το ανακοίνωναν σαν πιθανό περιστατικό χολέρας. Τότε πολλοί εισηγούνταν να κλείσουν τα σύνορα με την Τουρκία και ορισμένοι μάλιστα μέλη της κυβέρνησης (υπουργοί) διεμήνυαν στον πρωθυπουργό ότι εάν τελικά ερχόταν η χολέρα με θύματα, αυτό θα σήμαινε πτώση της κυβέρνησης.

Τότε θυμούμαι ότι ο πρωθυπουργός με κάλεσε και μου επέστησε την προσοχή, λέγοντάς μου ότι ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε την παραίτησή μου ως υπουργού Υγείας γιατί δεν παίρνω κανένα μέτρο για την προστασία της χώρας. Αναμνήσεις κωμικοτραγικές!

Ομως ευτυχώς ιδού ο από μηχανής θεός. Προβληματισμένος, άνοιξα την τηλεόρασή μου για να δω τι πρέπει να κάνω. Και τι βλέπουν τα μάτια μου και ακούν τα αυτιά μου. Οτι άρχισε η εφαρμογή προληπτικών μέτρων και ο τότε νομάρχης Εβρου επικεφαλής συνεργείου γιατρών απολυμαίνει τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Τουρκία. Τότε αμέσως επικοινωνώ με τον νομάρχη Εβρου και τον ρωτώ πώς απολυμαίνει τους ταξιδιώτες και με ποιους γιατρούς. Και εκείνος μού απαντά. «Εχω ντύσει γιατρούς καμιά δεκαπενταριά νοσοκόμους και ψεκάζουν τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Τουρκία με DTT. Κύριε υπουργέ, πες μου ό,τι θέλεις, δεν άντεξα την πίεση των ΜΜΕ!»

Ελεος. Εάν αναλογισθώ τον υπουργό Υγείας, που έτρωγε στις Οινούσσες κοτόπουλα από τηλεοράσεως για να πείσει τους πολίτες ότι δεν πρέπει να φοβούνται τη γρίπη των πουλερικών ή τον άλλο υπουργό που έκλεισε τα σχολεία για να προφυλάξει τα παιδιά από μυοκαρδίτιδα, η οποία είναι νόσος που δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αντιλαμβανόμαστε γιατί σήμερα φθάσαμε στις θερμοκάμερες.

Το αύριο, άδηλο. Επιτέλους, λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.

Διαβαστε Περισσοτερα...

Η λέξη της ημέρας - μαούνα


Ουσιαστικό θηλυκού γένους.

Η μαούνα είναι ένα πλοίο χωρίς καρίνα, δηλαδή χωρίς το κατώτερο τμήμα του σκελετού του που εκτείνεται από την πλώρη ως την πρύμνη. Χρησιμοποιείται για μεταφορές σε μικρές αποστάσεις και για φορτώσεις και εκφορτώσεις εμπορευμάτων στα λιμάνια. Η λέξη μαούνα χρησιμοποιείται με υποτιμητική χροιά για κάθε μεταφορικό μέσο που είναι αργοκίνητο και παλιάς τεχνολογίας (π.χ. για ογκώδες οικογενειακό αυτοκίνητο παλαιού τύπου). Επίσης, η μαούνα χρησιμοποιείται ως μειωτικός χαρακτηρισμός για την εύσωμη και δυσκίνητη γυναίκα.

Διαβαστε Περισσοτερα...

Η άσπρη λέξη της ημέρας - νταρντάνα


Ουσιαστικό θηλυκού γένους.
Όσο παράξενο και να φαίνεται, η αρχική σημασία της λέξης
νταρντάνα παραπέμπει σε ιστιοφόρο αλιευτικό σκάφος με πολύ πλούσια εξάρτιση στο μοναδικό ιστό (κατάρτι) που διαθέτει.
Μοιάζει με το τρεχαντήρι. Επειδή οι
νταρντάνες ήταν σκάφη φαρδιά με καμπύλες, ο όρος καθιερώθηκε στην καθημερινή γλώσσα ως χαρακτηρισμός που εμπεριέχει περισσότερο θαυμασμό και λιγότερο πειρακτική διάθεση για τις εύσωμες αλλά καλλίγραμμες γυναίκες.
Η λέξη
νταρντάνα στα λεξικά απαντάται πλέον μόνο για το χαρακτηρισμό του γυναικείου σωματότυπου.
WWW.asprilexi.com]

Διαβαστε Περισσοτερα...

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Δείτε πως δίνει οδηγίες ένας κάτοικος σε κάτι τουρίστες, πως να πάνε Πρέβεζα.(troktiko) ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ - ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ

Δείτε πως δίνει οδηγίες ένας κάτοικος σε κάτι τουρίστες, πως να πάνε Πρέβεζα.(troktiko) ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ - ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ

Διαβαστε Περισσοτερα...

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12-07-09



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Διαβαστε Περισσοτερα...

Ενημέρωση:Οι προϋποθέσεις για τη μεταφορά του αεροδρομίου στη Λευκίμμη

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Θα συμβάλει οικονομικά στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου…», είπε ο γ.γ. του υπουργείου Μεταφορών, Δ. Πλατής, αφήνοντας επιμελώς εκτός συζήτησης την εξαγγελθείσα προοπτική της ιδιωτικοποίησης όλων των περιφερειακών αεροδρομίων, μαζί και του υφιστάμενου της Κέρκυρας. Κατά τα λοιπά η ενδιαφέρουσα συζήτηση εξελίχτηκε γύρω από τις προϋποθέσεις μεταφοράς του αεροδρομίου, που ούτε λίγο ούτε πολύ συμπυκνώνονται σε απαιτήσεις μισού δισ. ευρώ και στη συνολική αναδιάταξη του προσανατολισμού της Κέρκυρας στο χώρο. Καθόλου κακή βάση για συζήτηση, άκρως ενδιαφέρουσα όσο και η τεχνοκρατική παρατήρηση ότι σήμερα σε κανένα πλαίσιο χρηματοδότησης και σχεδιασμού δεν υφίσταται μια τέτοια προοπτική, τουλάχιστον, για το εγγύς μέλλον.

ΓΝΩΜΗ
Δημοκρατικός προγραμματισμός
Κανείς δεν μπορεί να ψέξει την πρωτοβουλία Δένδια ακόμα κι αν πιστεύει ότι μπορεί αυτή να αξιοποιηθεί αποκλειστικά επικοινωνιακά. Ποτέ δεν είναι κακό όταν ανοίγει μια συζήτηση και μάλιστα με αρχική, τεχνοκρατική τεκμηρίωση των προθέσεων σε τόσο ψηλό επίπεδο.

Όμως οι μελετητές μας δικαιώνουν όταν υπογραμμίζουν ότι σε κανένα πλαίσιο του τρέχοντος ΚΠΣ και σε κανέναν σχεδιασμό δεν έχει συμπεριληφθεί μια τέτοια προοπτική. Ούτε καν ο δρόμος Βορρά - Νότου, που όπως τονίστηκε είναι βασικό προαπαιτούμενο της μεταφοράς του αεροδρομίου «εξωφθάλμως αντικεντροβαρικά», όπως τόνισε με νόημα ένας εκ των καθηγητών - εισηγητών, χθες.
Αυτό ακριβώς τονίζαμε και ΄μεις όταν ο βουλευτής αιφνιδίαζε το νομαρχιακό συμβούλιο, που συζητούσε τον προγραμματισμό του ενόψει ΕΣΠΑ, ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία του σαν κεραυνό εν αιθρία.
Κι έτσι επανέρχεται το αρχικό, πολιτικό ζήτημα δηλαδή κατά πόσο ο δημοκρατικός προγραμματισμός μπορεί να είναι το προνομιακό αντικείμενο μιας προικισμένης, ή απλώς σπεύδουσας, πρωτοβουλίας, μιας καλής ιδέας ή προϊόν της συντεταγμένης Πολιτείας με τα θεσμικά της όργανα.
Χωρίς τη διάθεση να ακυρώσουμε την αξία της πρώτης είναι φανερό ότι η δεύτερη είναι αρκούντως σοβαρότερη και εγγύτερη στο αποτέλεσμα…

Διαβαστε Περισσοτερα...

Soha Cafe bleu

Διαβαστε Περισσοτερα...

Rain ΚΑΛΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ

Διαβαστε Περισσοτερα...

Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Michael Jacson

Διαβαστε Περισσοτερα...

Απίστευτη χρονική συγκυρία...

Αριθμολογία:
Απίστευτη χρονική συγκυρία...

Αν πιστεύετε στην πνευματική
σημασία των αριθμών δώστε
προσοχή σε μια ξεχωριστή χρονική
συγκυρία.

Στις 7 Αυγούστου του 2009 στις 12
και 34 λεπτά και 56 δευτερόλεπτα,
ώρα, ημερομηνία και χρονολογία
μπαίνουν στη σειρά : 12:34:56 07/08/09

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Πρόκειται για μια μοναδική
και συμβολική αριθμητική
ακολουθία που δεν θα προκύψει
ποτέ ξανά στη ζωή
μας.

Διαβαστε Περισσοτερα...

RETRO

http://www.cybereddie.gr/

Διαβαστε Περισσοτερα...

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Νεοελληνική έκφραση:

Νεοελληνική έκφραση:

Να βρεθούμε καμιά φορά, να πάμε πουθενά, να πιούμε τίποτα.

Τρεις αρνήσεις για μια πρόσκληση!

Διαβαστε Περισσοτερα...

ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ




ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ;;;;
Πού σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους;;;
Έχουν ναυαγοσώστες;;
Πώς στο καλό θα μαυρίσουμε;


ΚΑΙ ΠΟΥ ΓΑ%@#ΤΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ;;;








Διαβαστε Περισσοτερα...

Καλημεραααααααααααααααααα

Διαβαστε Περισσοτερα...

Τι Συζητα σημερα ο Δημος Κερκυραιων?


Να Τι συζητά σήμερα ο Δήμος Κερκυραίων είναι το 55 θέμα

Διαβαστε Περισσοτερα...
Bookmark and Share