Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Ενημέρωση:Οι προϋποθέσεις για τη μεταφορά του αεροδρομίου στη Λευκίμμη

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Θα συμβάλει οικονομικά στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου…», είπε ο γ.γ. του υπουργείου Μεταφορών, Δ. Πλατής, αφήνοντας επιμελώς εκτός συζήτησης την εξαγγελθείσα προοπτική της ιδιωτικοποίησης όλων των περιφερειακών αεροδρομίων, μαζί και του υφιστάμενου της Κέρκυρας. Κατά τα λοιπά η ενδιαφέρουσα συζήτηση εξελίχτηκε γύρω από τις προϋποθέσεις μεταφοράς του αεροδρομίου, που ούτε λίγο ούτε πολύ συμπυκνώνονται σε απαιτήσεις μισού δισ. ευρώ και στη συνολική αναδιάταξη του προσανατολισμού της Κέρκυρας στο χώρο. Καθόλου κακή βάση για συζήτηση, άκρως ενδιαφέρουσα όσο και η τεχνοκρατική παρατήρηση ότι σήμερα σε κανένα πλαίσιο χρηματοδότησης και σχεδιασμού δεν υφίσταται μια τέτοια προοπτική, τουλάχιστον, για το εγγύς μέλλον.

ΓΝΩΜΗ
Δημοκρατικός προγραμματισμός
Κανείς δεν μπορεί να ψέξει την πρωτοβουλία Δένδια ακόμα κι αν πιστεύει ότι μπορεί αυτή να αξιοποιηθεί αποκλειστικά επικοινωνιακά. Ποτέ δεν είναι κακό όταν ανοίγει μια συζήτηση και μάλιστα με αρχική, τεχνοκρατική τεκμηρίωση των προθέσεων σε τόσο ψηλό επίπεδο.

Όμως οι μελετητές μας δικαιώνουν όταν υπογραμμίζουν ότι σε κανένα πλαίσιο του τρέχοντος ΚΠΣ και σε κανέναν σχεδιασμό δεν έχει συμπεριληφθεί μια τέτοια προοπτική. Ούτε καν ο δρόμος Βορρά - Νότου, που όπως τονίστηκε είναι βασικό προαπαιτούμενο της μεταφοράς του αεροδρομίου «εξωφθάλμως αντικεντροβαρικά», όπως τόνισε με νόημα ένας εκ των καθηγητών - εισηγητών, χθες.
Αυτό ακριβώς τονίζαμε και ΄μεις όταν ο βουλευτής αιφνιδίαζε το νομαρχιακό συμβούλιο, που συζητούσε τον προγραμματισμό του ενόψει ΕΣΠΑ, ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία του σαν κεραυνό εν αιθρία.
Κι έτσι επανέρχεται το αρχικό, πολιτικό ζήτημα δηλαδή κατά πόσο ο δημοκρατικός προγραμματισμός μπορεί να είναι το προνομιακό αντικείμενο μιας προικισμένης, ή απλώς σπεύδουσας, πρωτοβουλίας, μιας καλής ιδέας ή προϊόν της συντεταγμένης Πολιτείας με τα θεσμικά της όργανα.
Χωρίς τη διάθεση να ακυρώσουμε την αξία της πρώτης είναι φανερό ότι η δεύτερη είναι αρκούντως σοβαρότερη και εγγύτερη στο αποτέλεσμα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share