Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Φονική ρύπανση πνίγει το Αλιβέρι



Πηγή: ΝΕΑ, του Χάρη Καρανίκα http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=1401877


Ένα δεύτερο Θριάσιο δημιουργείται στο Αλιβέρι. Αυτό προκύπτει από την πρώτη συστηματική μελέτη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που άρχισε να διεξάγεται πριν από λίγους μήνες και στην οποία τα φονικά μικροσωματίδια καταγράφουν τιμές- ρεκόρ. Την ίδια ώρα η ΔΕΗ σχεδιάζει τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής ρεύματος που θα καίει λιθάνθρακα. Αυξημένες εμφανίζονται και οι συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων στη θάλασσα.
«Στην περιοχή μας παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα σκλήρυνσης κατά πλάκας, εμφραγμάτων, εγκεφαλικών, αναπνευστικών προβλημάτων αλλά και καρκίνου. Για παράδειγμα, τα κρούσματα σκλήρυνσης κατά πλάκας σε πληθυσμό 10.000 ανθρώπων, δηλαδή όσοι οι κάτοικοι της περιοχής, θα έπρεπε θεωρητικά να μετριούνται στα δάχτυλα. Εδώ εμείς έχουμε δεκάδες. Επίσης ανησυχητική είναι η αύξηση κρουσμάτων αναπνευστικών προβλημάτων- ρινίτιδες, βρογχίτιδεςστα παιδιά. Γι΄ αυτό πρέπει να γίνει οπωσδήποτε επιδημιολογική μελέτη», λέει στα «ΝΕΑ» ο ιατρός στο Αλιβέρι Βασίλης Ντόβολης.


Η περιβαλλοντική επιβάρυνση του Αλιβερίου άρχισε πριν από μισό αιώνα και έκτοτε συνεχίζεται. Στην αρχή ήταν το ορυχείο λιγνίτη και ο λιγνιτικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, έπειτα ο σταθμός που λειτουργεί με μαζούτ, κι αργότερα η τσιμεντοβιομηχανία και άλλα εργοστάσια που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή ανάμεσα σε σπίτια, καθώς δεν υπήρξε ποτέ χωροταξικός σχεδιασμός.


Νέος σταθμός

Σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις, η λειτουργία ενός νέου σταθμού ισχύος 800 ΜW που θα καίει λιθάνθρακα θα απελευθερώνει στον αέρα της περιοχής περίπου 336 τόνους αιωρούμενων σωματιδίων, 3,4 εκατομμύρια τόνους οξειδίων του αζώτου, 2,3 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του θείου και 4,6 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Μόλις τον περασμένο Ιούνιο, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Αλέξης Παπαγιάννης άρχισε να καταγράφει τις συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων στο Αλιβέρι. Τα ευρήματά του είναι συγκλονιστικά: μόνο μέσα στον Αύγουστο, ο σταθμός μετρήσεων κατέγραψε υπερτετραπλάσιες συγκεντρώσεις από τα προτεινόμενα όρια στα ΡΜ 2,5, τα οποία αποκαλούνται και «φονικά» μικροσωματίδια, αφού λόγω της μικρής διαμέτρου τους εισχωρούν στις κυψελίδες των πνευμόνων και περνούν στο αίμα. Σύμφωνα δε με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι αν οι ετήσιες συγκεντρώσεις των φονικών μικροσωματιδίων δεν ξεπερνούσαν τα 15 μικρογραμμάρια, θα αποφεύγονταν περίπου 2.700 θάνατοι.
Πνευμονοπάθειες

«Τα στοιχεία από το Κέντρο Υγείας της περιοχής δείχνουν ότι κατά την περίοδο του Αυγούστου που παρατηρήθηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις ΡΜ 2,5, είχαμε και έξαρση σε πνευμονοπάθειες και καρδιακά επεισόδια», λέει στα «ΝΕΑ» ο πνευμονολόγος κ. Γ. Κουλούρης, ο οποίος συνεργάζεται με τον καθηγητή Πολυτεχνείου κ. Παπαγιάννη στην ανάλυση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Αλιβερίου. «Ιδιαίτερη εντύπωση μάς έχει προκαλέσει το γεγονός ότι συγκεκριμένες ημέρες καταγράφεται αύξηση των μικροσωματιδίων κατά τις νυχτερινές ώρες- από τα μεσάνυχτα έως τις 4 τα ξημερώματα. Προς το παρόν υποπτευόμαστε ότι είτε οι βιομηχανίες αλλάζουν καύσιμο είτε δεν λειτουργούν τα φίλτρα του σταθμού. Από τα αποτελέσματα των μετρήσεων προκύπτει ότι έχουμε δύο τουλάχιστον ρυπογόνες βιομηχανίεςη μία είναι η ΑΓΕΤ και η άλλη ο σταθμός της ΔΕΗ. Λόγω δε της μορφολογίας της περιοχής- λεκάνη, η οποία δεν αερίζεται εύκολα- το ενδεχόμενο να εγκατασταθεί εδώ λιθανθρακικός σταθμός μεγάλης ισχύος θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση», συμπληρώνει ο κ. Κουλούρης.
ΓΝΩΜΕΣ
Πολίτες β΄ κατηγορίας Του Αχιλλέα ΠληθάραΣτην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα πολίτες β΄ κατηγορίας.

Σε αυτήν ανήκουν, δυστυχώς ακόμα, οι κάτοικοι του Αλιβερίου που μεγαλώνουν τα παιδιά τους ανάμεσα σε τσιμινιέρες, τσιμεντάδικα, ρύπους και απόβλητα. Είναι οι άνθρωποι που βλέπουν να απομακρύνονται τα όνειρά τους για καθαρότερο μέλλον και καλύτερη υγεία, παρατηρώντας κάποιες τουλάχιστον περίεργες μεθοδεύσεις για κατασκευή μονάδας λιθάνθρακα από τη ΔΕΗ, με την ανοχή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ). Η ΚΕΔ μάλιστα εμφανίζεται πρόθυμη να παραχωρήσει συγκεκριμένη έκταση στη ΔΕΗ για την κατασκευή της μονάδας. Πρόκειται όμως για μια έκταση που η ΚΕΔ είχε προ ολίγων ετών παραχωρήσει στους πολίτες του Αλιβερίου για τη δημιουργία σχολείου και έργων πρασίνου. Κάρβουνο λοιπόν αντί για πράσινο, με συνοπτικές διαδικασίες εις βάρος του περιβάλλοντος, της υγείας και της ηθικής. Ο Αχιλλέας Πληθάρας είναι υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς και συντονιστής της Συμμαχίας Ενάντια στον Λιθάνθρακα.
«Δεν κάπνισα ποτέ και έχω καρκίνο στον πνεύμονα» «Στην οικογένειά μου δεν υπάρχει ιστορικό καρκίνου.

Δεν κάπνιζα, γενικότερα πρόσεχα τη διατροφή μου και δεν έκανα καταχρήσεις. Από το 2001, οπότε και μου διέγνωσαν καρκίνο του πνεύμονα, συνεχώς σκέφτομαι ότι μπορεί να μου έχει προκληθεί από τη ρύπανση που έχουμε στο Αλιβέρι. Δεν μπορώ να το αποδείξω, όμως όλο και περισσότεροι συντοπίτες μου αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας- και αυτό δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά και οι γιατροί».
Πιθανότατα η κ. Σοφία Μολέ, που διαμένει εδώ και χρόνια στο Αλιβέρι, να μην καταφέρει ποτέ να μάθει αν ο καρκίνος από τον οποίο πάσχει οφείλεται στην περιβαλλοντική ρύπανση. Για να έχει έστω και μια εικόνα για το τι μπορεί να της προκάλεσε τη συγκεκριμένη ασθένεια θα έπρεπε να γίνει στην περιοχή μια επιδημιολογική μελέτη- η οποία όμως ακόμη αν αρχίσει σήμερα θα διαρκέσει τουλάχιστον πέντε με δέκα χρόνια.
Εκτός ορίων και τα δηλητήρια στη θάλασσα

«Αν προχωρήσουν τα σχέδια της ΑΓΕΤ για την καύση του RDF, του υλικού που προκύπτει από την επεξεργασία των σκουπιδιών στα Λιόσια, είναι πολύ πιθανό να έχουμε και απελευθέρωση διοξινών», επισημαίνει ο ιατρός Βασίλης Ντόβολης, εξηγώντας ότι στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις είναι δύσκολο να επιτευχθούν θερμοκρασίες καύσης ώστε να μην εκλύονται οι επικίνδυνες ουσίες.


Σύμφωνα με μελέτη του ΑΠΘ, στην περιοχή κολύμβησης του Αλιβερίου οι τιμές του νικελίου ανέρχονται σε 84 μικρογραμμάρια ανά λίτρο θαλασσινού νερού, ενώ στην περιοχή παλαιών αποθέσεων φτάνει τα 194 μικρογραμμάρια- το όριο είναι 74. Παλαιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών στην παράκτια ζώνη του Αλιβερίου εντόπισε αυξημένες συγκεντρώσεις νικελίου, καδμίου, μολύβδου και χρωμίου.

Διαβαστε Περισσοτερα...

Μυστήριο με κορίτσι που αιμορραγεί χωρίς πληγές


ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Αίνιγμα για τους γιατρούς είναι η μυστηριώδης ασθένεια από την οποία πάσχει ένα κορίτσι στην Ινδία. Η 13χρονη Τουίνκλ Ντουιβέντι χάνει αίμα από το δέρμα, τα μάτια, τη μύτη, τον λαιμό, ακόμη και από τα πέλματα των ποδιών της, χωρίς να έχει καμία πληγή. Ορισμένες φορές η κοπέλα ξυπνάει με όλο της το σώμα καλυμμένο από εσωτερικά αιματώματα. Οι ντόπιοι, στο χωριό της στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές, πιστεύουν ότι η Τουίνκλ είναι καταραμένη. Ευρισκόμενη σε απόγνωση, η οικογένειά της έχει αναζητήσει βοήθεια από διάφορους γιατρούς και από ιερείς, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. «Θέλω τόσο πολύ να βοηθήσω το παιδί μου... Δεν είμαστε προληπτικοί, είμαστε όμως απελπισμένοι. Πήγαμε σε ναούς,τεμένη και εκκλησίες, αλλά τίποτε δεν τη θεράπευσε» λέει η 42χρονη μητέρα της, Ναντάνι. Οι ινδοί γιατροί βρίσκονται σε αμηχανία, καθώς δεν έχουν ξαναδεί παρόμοια περίπτωση. Λένε ότι η 13χρονη πάσχει από μια σπάνια ανωμαλία των αιμοπεταλίων, την οποία δεν μπορούν να θεραπεύσουν. Μια μικρή ελπίδα έχει προσφέρει ένας βρετανός ειδικός, ο οποίος κατέληξε σε διαφορετική διάγνωση. Θεωρεί ότι η κοπέλα πάσχει από μια άλλου είδους ανωμαλία στο αίμα, η οποία είναι ιάσιμη. Η Τουίνκλ ήταν υγιής ως πέρυσι. Ξαφνικά, τον Ιούλιο του 2007 άρχισε να αιμορραγεί σχεδόν πέντε με 20 φορές την ημέρα. «Φοβήθηκα πολύ. Δεν πόνεσα, αλλά ήταν τρομακτικό και οι φίλοι μου έλεγαν ότι ήταν αηδιαστικό. Η ποδιά του σχολείου έγινε κατακόκκινη από το αίμα.Κανένας δεν ερχόταν κοντά μου και δεν ήθελε να παίξουμε» λέει το κορίτσι . Το σχολείο της την έδιωξε και ένα άλλο αρνήθηκε να τη δεχθεί εξαιτίας της ασθένειάς της. Ετσι αναγκάστηκε να μελετά κλεισμένη στο σπίτι. Σπανίως βλέπει άλλα παιδιά. Η μητέρα της ανησυχεί κάθε ημέρα και περισσότερο. «Είναι πολύ αδύναμη και χλομή, λόγω της απώλειας αίματος. Είναι πολύ απομονωμένη και μελαγχολική.Θέλει να επιστρέψει στο σχολείο, αλλά φοβόμαστε να τη στείλουμε. Επειδή στο χωριό πιστεύουν ότι είναι καταραμένη,δεν θέλουμε να βγαίνει έξω» λέει. Η Τουίνκλ υποβάλλεται συχνά σε μεταγγίσεις αίματος.

Διαβαστε Περισσοτερα...

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

Καπνιστήριο εταιρίας χα χα



Καπνιστήριο εταιρίας χα χα ....Tα βλέπεις Κυριακή

Διαβαστε Περισσοτερα...

Traffic problems


Διαβαστε Περισσοτερα...

ΟΧΙ εγκατάσταση λιθανθρακικής μονάδας στο Αλιβέρι


Δημ Συμβούλιο Ταμυναίων:

ΟΧΙ εγκατάστασηλιθανθρακικής μονάδας στο Αλιβέρι
Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ταμυναίων αποφάσισε, με ψήφους 8 – 7, να απορρίψει την εγκατάσταση λιθανθρακικής μονάδας της ΔΕΗ, στο Αλιβέρι. Τη συνεδρίαση, που έγινε μέσα σε κλίμα έντασης, χαρακτήρισε η αποφασιστική παρουσία πολιτών της περιοχής, συλλόγων και φορέων που συμμετέχουν στο πανευβοϊκό δίκτυο, ενώ μεταφέρθηκε και η παρέμβαση των "Πολιτών κατά του λιθάνθρακα", καθώς και πολλών άλλων φορέων.
Η δήμαρχος Ταμυναίων, για μια ακόμη φορά, ακολούθησε παρελκυστική τακτική, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί καθαρά και παραπέμποντας την κρίσιμη απόφαση σε μελλοντική λαϊκή συνέλευση (για την οποία, ας σημειωθεί, είχε προαποφασισθεί ενεργητική παρέμβαση της ΔΕΗ). Παρά ταύτα, όμως, δεν έγινε κατορθωτό να αποτραπεί η λήψη απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο, γεγονός που αποτελεί μια πρώτη σημαντική νίκη της κοινωνίας του Αλιβερίου και της Εύβοιας, γενικότερα.

Διαβαστε Περισσοτερα...

ΠΑΜΕ



Διαβαστε Περισσοτερα...

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα μάτια σου είναι όμορφα σαν όλα μαζί του κόσμου Τα τραγούδια

http://newcorfuphoto.blogspot.com/2008/10/blog-post.html

Διαβαστε Περισσοτερα...

Πάμε για εκλογές


Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται, αύριο Πέμπτη, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Και το ερώτημα είναι εκλογές, ή ανασχηματισμός; Σύμφωνα πάντως με τις δικές μας πληροφορίες, αλλά και εκτιμήσεις, όλα τείνουν προς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Δεν αποκλείεται λοιπόν, ακόμα και αύριο (τέτοιο είναι το κλίμα) ο κ. Καραμανλής να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, πιθανότατα με αιτία την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Επισημαίνουμε ότι και με το θέμα αυτό ασχολήθηκε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή, μετά την οποία ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ενεργήσει ώστε η κρίση στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα να αντιμετωπιστεί με τις λιγότερες παρενέργειες για την ελληνική οικονομία
Αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, τότε οι πιθανότερες ημερομηνίες διεξαγωγής εκλογών είναι είτε στις 2 Νοεμβρίου, είτε στις 9 Νοεμβρίου. Θα διεξαχθούν ως γνωστόν με λίστα και επειδή έχει παρέλθει ένας χρόνος από την διεξαγωγή των προηγούμενων δεν είναι απαραίτητος ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης..
Ήδη έχει σημάνει από χθες προεκλογικός συναγερμός όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στα επιτελεία κορυφαίων στελεχών της ΝΔ όπως η κ. Μπακογιάννη, ο κ. Σουφλιάς κ.α. Το ότι μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο ήταν εξάλλου προφανές με την ταυτόχρονη παρουσία χθες το βράδυ σε δελτία ειδήσεων της κ. Μπακογιάννη, του κ. Παυλόπουλου και του κ. Μεϊμαράκη. Μιλώντας εξάλλου στους δημοσιογράφους μετά την χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής ο υπουργός Άμυνας άρχισε πρώτος την εκλογολογία, λέγοντας ότι «στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».
Επισημαίνεται ότι όπως και την προηγούμενη φορά οι εκλογές θα προκηρυχθούν πριν καν ανοίξει η Βουλή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παραγραφή συγκεκριμένων σκανδάλων εν εξελίξει. Είναι προφανές ότι κάποιοι πολύ γνωστοί δεν θέλουν με τίποτα να αρχίσει τις εργασίες του το Κοινοβούλιο.

Διαβαστε Περισσοτερα...

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

"Αυτονομία της Κέρκυρας"


Το salonika.blogspot.com θεωρεί ότι η αναμετάδοση του «ρεπορτάζ» με θέμα την «ανεξαρτησία της Κέρκυρας» από το Guardian και από το ΒΒC «έχει ένα ύποπτο “κοινό χαρακτηριστικό” που προσδίδει μια άλλη διάσταση στο θέμα και έχει να κάνει με το κατά ποσό υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και κατεύθυνση στην ανάδειξη αυτής της υπόθεσης. Όσοι γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας των μεγάλων ΜΜΕ και των διεθνών πρακτορείων το καταλαβαίνουν αμέσως….
Διαβάστε και στο πρώτο σχόλιο μια ανάλυση για τους κινδύνους που κρύβει η πρόσφατη επίσκεψη της Γκέϋ Μακ Ντούγκαλ στην Μακεδονία και Θράκη.
Σχόλια
Όταν σπούδαζα στην Αγγλία θυμάμαι το εξής περιστατικό:
Μας είχαν δώσει ένα φυλάδιο στο οποίο θα συμπληρώναμε τα στοιχεία μας.Στο πεδίο Nationality είχα ένα πίνακα μέ διάφορεςεθνικότητες που έπρεπε να κάνουμε τικ στηεθνικότητα που μας αντιστοιχούσε.Θυμάμε ακόμη πώς δίπλα από την GREEK, CYPRIOT etcυπήρχε και εθνικότητα CORFU.
Τι θέλω να πώ με αυτό, ότι οι Άγγλοι δεν ξεχνούντις αποικίες τους.
Είναι εύκολο στην Κέρκυρα να βρούν τσιράκια πληρωμένα οι Άγγλοι.
Άς θυμηθούμε ότι υπάρχουν τόσες ΣΤΟΕΣ Μασωνικές.Και τόσες ‘Οικογένειες’ ξεπίδησαν από αυτές,πχ Ράλληδες, πρόσφατα ο Γεωργιάδης της ΝΔ με ταπερί Μακεδονίας θυμάσ

Διαβαστε Περισσοτερα...
Bookmark and Share