Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Πλήγμα στον Γ. Σουφλιά το Χωροταξικό

Απέρριψε τελικά η πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας το ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού, το οποίο προωθούσε τα συμφέροντα μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών ομίλων. Παρά τις έντονες πιέσεις και τις παρασκηνιακές διεργασίες από πλευράς ΥΠΕΧΩΔΕ εναντίον του Χωροταξικό τάχθηκαν επίσης οι σημαντικότεροι επιστημονικοί, συνδικαλιστικοί και τεχνικοί φορείς αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι η σημερινή ψηφοφορία είχε ορισθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ μετά την αναβολή της προηγούμενης (16 Δεκεμβρίου 2008) λόγω της μαζικής αντίδρασης περιβαλλοντικών οργανώσεων, κοινωνικών, πολιτικών κομμάτων και χιλιάδων πολιτών.
Επειδή ο ρόλος του Συμβουλίου έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν θα εγκριθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση χωρίς να περάσει από τη Βουλή. Τα σημεία που συναντούν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις αφορούν τον τομέα των σύνθετων τουριστικών προϊόντων (δημιουργία ξενοδοχείων και παραθεριστικών κατοικιών), τον περιορισμό των ορίων αρτιότητας στις ορεινές περιοχές, την τουριστική κατάληψη παρθένων νησιωτικών χώρων (το χωροταξικό μνημονεύει πιλοτικές επενδύσεις σε τέσσερις …βραχονησίδες), αλλά και την επέκταση της εκτός σχεδίου δόμησης ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές
http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share