Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

Μετρητά τέλος από το 2008

Μετρητά τέλος από το 2008

Μέσα σε δύο χρόνια όλες οι συναλλαγές θα γίνονται μέσω της «παγκόσμιας> κάρτας» EMV.
Επανάσταση...
Iσως είναι η μόνη λέξη που μπορεί να περιγράψει την
«κοσμογονία» που θα προκύψει στις καθημερινές χρηματοοικονομικές
συναλλαγές και σε δύο χρόνια από τώρα.

Ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο -ανάλογο εκείνου της υιοθέτησης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος- που ακούει στο όνομα Ενιαίος Χώρος Πληρωμών σε Ευρώ (αγγλιστί: Simply Euro Payment Area) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με στόχο να αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο του 2008 και σταδιακά σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τι ακριβώς προβλέπει το συγκεκριμένο σχέδιο;
Συναλλαγές ακόμα και για ένα πακέτο τσιγάρα θα μπορούν να γίνονται πλέον μέσω μιας χρεωστικής κάρτας (πρόκειται για τις κάρτες που χρησιμοποιούνται κυρίως για ανάληψη και
κατάθεση μετρητών μέσω των Αυτόματων Ταμειολογιστικών Μηχανών, των γνωστών
μας ATM) με απευθείας χρέωση του λογαριασμού ταμιευτηρίου που διαθέτει ο
κάτοχος της κάρτας και αυτόματη πίστωση του εμπόρου.
Δεν θα είναι υπερβολή να πούμε πως στην κυριολεξία ο χάρτης των καθημερινών
μας συναλλαγών θα αλλάξει τελείως από το 2008 και μετά. Ένα από τα σημαντικά στοιχεία των επερχόμενων αλλαγών είναι ότι μέχρι το 2010 δεν θα υπάρχουν
πλέον κάρτες, είτε πιστωτικές είτε χρεωστικές, που θα φέρουν μαγνητική ταινία.

Στόχος είναι το σύνολο των καρτών με μαγνητική ταινία να «αποσυρθεί» και να αντικατασταθεί με άλλες νέες που θα διαθέτουν τσιπ τύπου EMV, που μοιάζει με εκείνο που διαθέτουν οι τηλεκάρτες.

Τι είναι η κάρτα EMV Κάρτες τύπου EMV (αρχικά της ονομασίας Europay Mastercard Visa, που προκύπτει από τις εταιρείες που έχουν φτιάξει το συγκεκριμένο «παγκόσμιο» πρότυπο κάρτας), θα έχουν δυνατότητες όπως:

. Πιστοποίηση του καρτούχου: Η νέα τεχνολογία προσφέρει πιστοποίηση αυθεντικότητας της κάρτας και επιβεβαίωση του καρτούχου. Πλέον, το σύστημα θα μπορεί να διαπιστώσει την αυθεντικότητα μιας κάρτας, δηλαδή αν η κάρτα που χρησιμοποιείται στη συναλλαγή είναι πλαστή ή όχι.

Επίσης, θα διαπιστώνεται εάν ο χρήστης της κάρτας είναι και ο πραγματικός της κάτοχος, μέσω ταυτοποίησης της ηλεκτρονικής υπογραφής του δικαιούχου και> κρυπτογράφησης. Να θυμίσουμε πως τα κρούσματα χρήσης πλαστών καρτών ή καρτών που έχουν αντιγραφεί έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

. Τεράστια χωρητικότητα μνήμης: Στην «κλασική» κάρτα που φέρει μαγνητική ταινία «χωράνε» μόλις και μετά βίας 250 χαρακτήρες (ως επί το πλείστον ο αριθμός της κάρτας, το ονοματεπώνυμο και ορισμένοι απλοί κωδικοί ασφαλείας), όταν το τσιπ EMV που ουσιαστικά είναι ένας μικροεπεξεργαστής θα έχει τη δυνατότητα να «σηκώσει» ακόμα και 32.000 χαρακτήρες.

. Μια κάρτα τύπου EMV μπορεί να αξιοποιηθεί με δεκάδες τρόπους. Ένας από αυτούς είναι το λεγόμενο «ηλεκτρονικό πορτοφόλι». Δηλαδή ο κάτοχος θα μπορεί να αγοράσει τσιγάρα στο περίπτερο (εφόσον αυτό διαθέτει το μηχάνημα POS που θα υποδέχεται τέτοιου τύπου κάρτες), όπως φυσικά και να κάνει τα ψώνια του σε super market, μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ή και βενζινάδικα, όπου δεν θα χρειάζεται να έχει πάνω του μετρητά, αλλά θα μπορεί να χρεώνει το αντίτιμο απευθείας στον λογαριασμό ταμιευτηρίου του.

. Η συγκεκριμένη κάρτα έχει τέτοια χωρητικότητα που μπορεί να σηκώσει και προγράμματα «επιστροφής» χρημάτων (εκπτώσεις με την επόμενη αγορά αφού συγκεντρωθούν κάποιοι «πόντοι») ή εξοικονόμησης μιλίων για εκείνους που ταξιδεύουν, αλλά και να «μεταφέρει» τους κωδικούς που ενεργοποιούν τον συναγερμό του σπιτιού τους, όπως και κωδικούς κοινωνικής ασφάλισης, ιατρικό ιστορικό και ομάδα αίματος και όχι μόνον.

. Στην ουσία λοιπόν σε μία κάρτα θα μπορούμε να «κουβαλάμε» τη χρεωστική και την πιστωτική μας κάρτα, το «ηλεκτρονικό μας πορτοφόλι» κάρτα πρόσβασης, κάρτα υγείας και κάρτας «επιβράβευση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share