Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Πόσα υγρά χρειαζόμαστε για να μην αφυδατωθούμε;


Το νερό είναι ένα απολύτως απαραίτητο συστατικό της διατροφής για τη διατήρηση της ζωής. Αν αναλογιστούμε ότι η σύσταση του ανθρώπινου σώματος σε νερό κυμαίνεται μεταξύ 60% (ενήλικες) και 75% (μωρά) μπορούμε να κατανοήσουμε την αναγκαιότητά του.




Το νερό παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού, συμβάλλοντας στη διαδικασία της πέψης, της απορρόφησης και της μεταφοράς των θρεπτικών συστατικών, και στη διατήρηση της σωματικής θερμοκρασίας. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να προσλαμβάνουμε αρκετό νερό, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας, η παρατεταμένη έκθεση στην ήλιο αλλά και η αυξημένη φυσική δραστηριότητα οδηγούν σε απώλειες νερού μέσω της εφίδρωσης.
Οι αυξημένες απώλειες νερού σε συνδυασμό με την ανεπαρκή αναπλήρωσή τους μπορεί να οδηγήσουν στην αφυδάτωση. Αποτελέσματα μιας ήπιας αφυδάτωσης μπορεί να είναι η εμφάνιση ταχυπαλμιών, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και της ενεργητικότητας, η αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας, η έλλειψη συγκέντρωσης κ.ά.
Οι ανάγκες σε νερό ποικίλλουν ανάλογα με το κλίμα, το μέγεθος του σώματος, τη φυσική δραστηριότητα και τις διατροφικές συνήθειες. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται περίπου 2,5 λίτρα νερού για να καλύψει τα υγρά τα οποία χάνει μέσω της εφίδρωσης, της αναπνοής, της διούρησης και των κενώσεων.
Ο οργανισμός λαμβάνει 250 ml νερού από τις μεταβολικές αντιδράσεις και 750 ml από τα τρόφιμα (πλούσιες πηγές νερού είναι τα φρούτα και τα λαχανικά). Συνεπώς το υπόλοιπο 1,5 λίτρο πρέπει να λαμβάνεται από ροφήματα.
Την πρώτη επιλογή μας για ενυδάτωση πρέπει να αποτελεί το νερό, αλλά καλές επιλογές αποτελούν επίσης οι χυμοί φρούτων (χωρίς ζάχαρη), το γάλα και τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη. Όσον αφορά τα ροφήματα τα οποία περιέχουν καφεΐνη (όπως το τσάι, ο καφές και ορισμένα αναψυκτικά) συμβάλλουν και αυτά στην ενυδάτωση, καθώς τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι η διουρητική δράση της καφεΐνης είναι παροδική.
Η Αστερία Σταματάκη είναι διαιτολόγος- διατροφολόγος, επιστημονική συνεργάτιδα της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share