Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Πωλούνται νησιά ευκαιρίας




Η Guardian με τίτλο "Η Ελλάδα πουλά τα νησιά της" αναφέρει ότι η χώρα μας σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εξοικονομήσει πόρους για να εξοφλήσει τα χρέη της πουλά περιοχές σε περισσότερα από 6.000 νησιά.


Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, "η Ελλάδα βοηθά τους πλούσιους και διάσημους να εκπληρώσουν τα όνειρά τους, καθώς ετοιμάζεται να πουλήσει ή να μισθώσει μακροπρόθεσμα πολλές περιοχές σε 6.000 νησιά της".
Επικαλούμενη ελληνικές πηγές στη Μύκονο αναφέρει ότι πληροφορήθηκε πως μια περιοχή στο νησί είναι προς πώληση. Η εν λόγω περιοχή που δεν την κατονομάζει ανήκει κατά το ένα τρίτο στην κυβέρνηση, η οποία αναζητά αγοραστή πρόθυμο να βάλει λεφτά και να αναπτύξει ένα τουριστικό συγκρότημα.
Παράλληλα, Ρώσοι και Κινέζοι επενδυτές εξετάζουν το ενδεχόμενο επενδύσεων σε ακίνητα στο νησί της Ρόδου. Οι επενδυτές των δύο χωρών αναζητούν λίγο από τον παράδεισο της Μεσογείου ως προορισμούς διακοπών των ομογενών τους. Μάλιστα μεταξύ των...
ατόμων που ενδιαφέρονται είναι και ο Ρ. Αμπράμοβιτς αν και ο εκπρόσωπός του αρνήθηκε κάτι τέτοιο.
Η πώληση ενός νησιού ή μια μακροχρόνια μίσθωση , αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα θα συμβάλει στην ενίσχυση του ταμείου της Ελλάδας.
Η ιστοσελίδα Private Islands περιλαμβάνει στη λίστα της το νησί του Ιονίου πελάγους Ναυσικά για 15 εκατ. ευρώ, ενώ το δημοσίευμα αναφέρει πως υπάρχουν μικρά ακατοίκητα νησιά στην Ελλάδα τα οποία μπορεί να πωληθούν προς 2 εκατ. ευρώ έκαστο, δηλαδή φθηνότερα από μια κατοικία στο Τσέλσι.
"Πολλά νησιά της Ελλάδος είναι τόσο μικρά και βραχώδη που χωρά μόνο μια ξαπλώστρα", τονίζει η Guardian.
Μόνο 227 ελληνικά νησιά είναι κατοικημένα και η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να τα πουλήσει οφείλεται στην αδυναμία της πολιτείας να βρει πόρους για την ανάπτυξη βασικών υποδομών κοινής ωφελείας, ή την αστυνόμευση αυτών. Έτσι, υπογραμμίζει το δημοσίευμα "η αυτή η κίνηση θα προσελκύσει επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και το φορολογητέο εισόδημα".
"Είμαι λυπημένος που ξεπουλάμε τα νησιά της Ελλάδας", δηλώνει ο Μάκης Περδικάρης, διευθυντής του ελληνικού Island Properties προσθέτοντας "Αλλά το πρώτο πράγμα είναι να αναπτυχθεί η οικονομία και να προσελκύσει ξένες εγχώριες επενδύσεις για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών. Το θέμα είναι να πάρουμε τα χρήματα."
Στην μάχη της άντλησης κεφαλαίων, η χώρα σχεδιάζει επίσης να πωλήσει το σιδηροδρομικό της δίκτυο αλλά και τις εταιρείες ύδρευσης.
Οι κινέζοι επενδυτές ενδιαφέρονται για το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, δεδομένου ότι ελέγχουν ήδη μερικά από τα λιμάνια. Σε μια συμφωνία ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε επίσης για την εξαγωγή του ελαιολάδου στην Κίνα.
"Είναι κρίμα αν έχει έρθει σε αυτό, αλλά το κάνει τουλάχιστον να αποδείξει ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προσπαθήσει και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της", δήλωσε ο Gary Jenkins, αναλυτής στην Evolution Securities.
Οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί μεταξύ 10% και 20% εξαιτίας της κακής δημοσιότητας που έχει καταρτίσει στους τουρίστες, τονίζει ο Περδικάρης.
"Βιώσαμε μια πολύ αργή περίοδο των κρατήσεων. Τα περισσότερα ταξιδιωτικά πρακτορεία προσφέρουν σημαντικά μειωμένες τιμές," υπογραμμίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share