Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Ενα θωρηκτό, ένας εφοπλιστής, ένας ποιητής...



Άρθρο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
Της ΕΛΕΝΑΣ ΑΚΡΙΤΑ

«Καημένε Μακρυγιάννη, Να ΄ξερες γιατί το τζάκισες το χέρι σου... Το τζάκισες για να χορεύουν σέικ Τα κωλόπαιδα...»
Ντίνος Χριστιανόπουλος

ΑΓΑΠΗΤΗ ΚΥΡΙΑ Μαριγώ Πατίτσα- Λαιμού

Ο ποιητής τα είπε όλα... Πάμε τώρα να πούμε κι εμείς τα δικά μας... Οσο μπορούμε... Οσο προφταίνουμε... 

Γιατί μετά τις μαζικές αντιδράσεις για τη μετατροπή του ιστορικού θωρηκτού «Αβέρωφ» σε σκυλάδικο και το πουρμπουάρ των 5.000 ευρώ που δώσατε στο Ελληνικό Ναυτικό (και που ορθώς σας το πέταξε στα πόδια με τις ψηλοτάκουνες Μanolo Βlahnik) μας συστήσατε να επισκεφτούμε όλοι ψυχίατρο.

Το πρόβλημα είναι ότι μαζευτήκαμε πολλοί που επιβεβαιώνουμε τη λαϊκή παροιμία «σε κάθε σπίτι ένας τρελός, στο δικό μας όλοι». Αυτή τη στιγμή, με βάση τα λεγόμενά σας, γύρω στα 10.000.000 νοματαίοι χρήζουν ψυχιατρικής παρακολούθησης.

Κι ο λόγος που έχω αγχωθεί, κυρία μου, είναι ότι εσείς μας παραπέμψατε ΟΛΟΥΣ σε ΕΝΑΝ ψυχίατρο. Κι όσο να πεις, ένα στρες το έπαθα: Στο γραφείο του ανθρώπου δεν θα έχει μεγάλη ουρά; Ποιος θα κλείνει τα ραντεβού; Πόση ώρα θα ξεροσταλιάζουμε στην αναμονή; Θα κάτσετε εσείς προσωπικά στον προθάλαμο να μας δίνετε προτεραιότητα; Θα εφαρμόσετε το σύστημα με τα χαρτάκια, όπως τα κοτόπουλα στα σούπερ μάρκετ;

Και τον άνθρωπο τον ρωτήσατε αν έχει κουράγιο να ψυχαναλύσει 10.000.000 Ελληνες; Ο κύριος Στεφανής είναι κορυφαίος επιστήμονας, διακεκριμένος ψυχίατρος, εξαίρετος καθηγητής Πανεπιστημίου αλλά, όσο να πεις, μια άλφα ηλικία την έχει. Τον ρωτήσατε τον χριστιανό πριν πάρετε αυτή την πρωτοβουλία; Ή θα μας δει να μπουκάρουμε οι ορδές και τα στίφη και θα του ανέβει το αίμα στο κεφάλι;

ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ, εκτός από το να ξεφυλλίζετε περιοδικά με τις κουπ στο πυρόξανθο μαλλί σας, δεν θα έβλαπτε ίσως να ρίχνατε μια ματιά στη σύγχρονη ιστορία.

Το Ζάππειο ονομάστηκε έτσι για κάποιο λόγο. Και ο «λόγος» αυτός είχε όνομα και επώνυμο: Ευάγγελος Ζάππας. Ελληνας επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ. Το Αρσάκειο; Απόστολος Αρσάκης, πολιτικός και ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ. Το Μπενάκειο; Εμμανουήλ Μπενάκης, πολιτικός και ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ. Το Συγγρού. Ανδρέας Συγγρός, τραπεζίτης και ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ.

Κι επειδή είμαι σχεδόν βέβαιη ότι δεν το γνωρίζετε, να σας πληροφορήσω ότι τα άτομα αυτά δεν ήταν και οι καλύτεροι άνθρωποι που πέρασαν ποτέ από τον πλανήτη Γη. Είχαν πολλά ελαττώματα, αδυναμίες, έκαναν σφάλματα. (Ειδικά ο Συγγρός... βίος και πολιτεία). Ομως τους ένωνε ένας πάθος: η αγάπη τους για τον τόπο που τους γέννησε.

Και φυσικά ο Αβέρωφ. Τον οποίο προφανώς δεν έχετε ξανακούσει. Και που το όραμά του γι΄ αυτόν τον τόπο δεν ήταν να αφήσει ως παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενεές ένα σκυλάδικο για νεαρές κυρίες που έχουν ξεχάσει το εσώρουχο στο σπίτι τους.

Μας είπατε στη συνέντευξή σας- με όλη την έπαρση των πλουσίων που ουδεμία σχέση έχουν με τους εθνικούς ευεργέτες και το ήθος τους- ότι «βοηθάτε τους φτωχούς». Πόσο πιο ευτελής μπορείτε να γίνετε, κυρία μου; Οποιος βοηθάει τους φτωχούς δεν βγαίνει με την ντουντούκα να το διαλαλήσει στην πλατεία του χωριού. Κρατάει χαμηλούς τόνους, έχει συνείδηση της εποχής του, έχει επίγνωση των καιρών του. Και δεν απαξιώνει με ένα αδιάφορο νεύμα έναν ολόκληρο λαό που το μόνο που ζήτησε είναι μια «συγγνώμη». Και αντ΄ αυτής εισέπραξε διευθύνσεις και τηλέφωνα πασίγνωστου ψυχιάτρου.

Αλλά ξέχασα... Ανήκετε στη γενιά των σημερινών πλουσίων... Αυτών που κάνουν ένα φιλανθρωπικό γκαλά, έτσι, για ξεκάρφωμα και κατά τα άλλα κλειδώνουν κι αμπαρώνουν τα δισ. τους σε τράπεζες του εξωτερικού. Κι ας πάει να κόψει τον λαιμό της η Ελλαδίτσα που τους γέννησε...

ΑΓΑΠΗΤΗ ΚΥΡΙΑ,
Ο ποιητής τα είπε όλα...

«Καημένε Μακρυγιάννη, Να ΄ξερες γιατί το τζάκισες το χέρι σου...
Το τζάκισες για να χορεύουν σέικ Τα κωλόπαιδα...».

Εσείς καλύτερα να σωπάσετε... Αφού δεν μπορείτε να καταλάβετε, καλύτερα να σωπάσετε.
Τελείως όμως!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share