Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Το πιο δημοφιλές password


To "123456" είναι το πιο δημοφιλές password σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε δείγμα 32 εκατομμυρίων λογαριασμών, σύμφωνα με ανακοίνωση της RockYou. Η ανακοίνωση βασίζεται σε έρευνα της Impeva η οποία ανάλυσε συμπεριφορές χρηστών όταν επιλέγουν password.

H έρευνα εντόπισε ως επι το πλείστον μικρού μήκους passwords, έλλειψη εναλλαγής κεφαλαίων και πεζών χαρακτήρων και κοινές λέξεις τις οποίες μία οποιαδήποτε εφαρμογή παραβίασης κωδικού (brute forcing/password recovery application) που σέβεται τον εαυτό της θα μπορούσε να εντοπίσει μέσα σε λίγα λεπτά.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι:

* Με μόλις 110 προσπάθειες, κάποιος hacker μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν λογαριασμό κάθε δευτερόλεπτο.
* Το 30% των χρηστών επιλέγουν password με λιγότερους από 6 χαρακτήρες.
* Το 60% των χρηστών επιλέγουν passwords από ένα περιορισμένο σύνολο αλφαριθμητικών χαρακτήρων.
* Σχεδόν το 50% των χρηστών ως passwords επιλέγουν ονόματα, συνθηματικές λέξεις, κοινές λέξεις ή κάτι προφανές όπως συνεχόμενα ψηφία κ.α. Το πλέον σύνηθες είναι το "123456".

Τα υπόλοιπα δημοφιλή και προφανή passwords είναι τα εξής:


Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως το "123456" είχε εντοπισθεί ως password σε στατιστική ανάλυση 10000 λογαριασμών του hotmail τον περασμένο Οκτώβριο.

Ωστόσο όπως εύστοχα σημειώνει ο αρθρογράφος του ZDNet.com, η ύπαρξη ενός ισχυρού password αντί ενός αδύναμου, μικρό ρόλο παίζει στην περίπτωση που ο χρήστης χρησιμοποιεί έναν υπολογιστή που έχει εκτεθεί σε ιούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share