Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Τα 11 πιο ακριβά μενού του κόσμου


Τα 11 πιο ακριβά μενού του κόσμου
Μια λίστα με 11 από τα ακριβότερα μενού, που μπορεί να απολαύσει κανείς σε ολόκληρο τον κόσμο, δημοσίευσε το περιοδικό «Forbes».
Χωρίς να έχει σημασία κατά πόσο τη θεωρεί κανείς αποδεκτή, έχει ως εξής:

1 Το χαβιάρι του Daniel Boulud, στη Νέα Υόρκη. Το κύριο μενού δεν είναι ιδιαιτέρως ακριβό σε σχέση με άλλα εστιατόρια του Μανχάταν, αλλά «τα σπασμένα βγαίνουν» στο χαβιάρι με την ετικέτα του Boulud. Τα πενήντα γραμμάρια κοστίζουν γύρω στα 1.300 ευρώ.
2 The French Laundry στην Κοιλάδα Νάπα της Καλιφόρνιας. Καθημερινά ο σεφ Thomas Keller και οι συνεργάτες του ετοιμάζουν δύο διαφορετικά μενού με εννιά πιάτα το καθένα στην τιμή των 360 ευρώ (το ένα) και υπόσχονται ότι κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει ούτε μισό κοινό υλικό στα δύο μενού.
3 Το χρυσό κέικ του σουλτάνου που κοστίζει γύρω στα 1.470 ευρώ μπορεί να το παραγγείλει κανείς στο ξενοδοχείο Ciragan Palace Kempinski στην Κωνσταντινούπολη. Περιέχει φρούτα μαριναρισμένα για χρόνια σε τζαμαϊκανό ρούμι, κόκκους βανίλιας από τη Γαλλική Πολυνησία και γαλλικό στάρι. Αυτό που πραγματικά κάνει τη διαφορά όμως είναι η πούδρα εδώδιμου χρυσού 24 καρατίων.
4 Ενα δείπνο που από την αρχή μέχρι το τέλος του έχει σπάνια λευκή τρούφα μπορεί να απολαύσει κανείς στο γαλλικό εστιατόριο Les Amis της Σιγκαπούρης. Οι τιμές ξεκινούν από τα 1.200 ευρώ το άτομο χωρίς το κρασί.
5 Ακούγεται εξωφρενικό, αλλά το Fleur μπέργκερ του Λας Βέγκας, προϊόν της υψηλής «τέχνης» του σεφ Hubert Keller, κοστίζει 7.350 ευρώ. Περιέχει βοδινό κόμπε, τρούφες και φουά γκρα και η τιμή ανεβαίνει αν το συνοδεύσει κανείς μ’ ένα Chateau Petrus του 1995.
6 Η Bellissima Pizza του Νίνο στη Νέα Υόρκη δεν διακρίνεται για τη ζύμη ή τη σάλτσα της, αλλά γιατί πάνω της μπορεί να έχει από χαβιάρι ή αστακό μέχρι σολομό ή ουασάμπι και να δικαιολογείται η τιμή των περίπου 1.500 ευρώ.
7 Το «Δείπνο στον Ουρανό» που υπόσχεται ο Βέλγος David Ghysel έχει και την έννοια του ότι φτάνει στο χώρο σας με ανυψωτικό γερανό. Βεβαίως για να φτάσει απαιτούνται προϋποθέσεις. Ετσι, αν ο χώρος σας είναι κάπου στις ΗΠΑ, η πολυτέλεια αυτή θα σας κοστίσει από 74 χιλιάδες έως και 150 χιλιάδες ευρώ.
8 Ενα πικνίκ με κοτόπουλο, μάνγκο, σαλάτα αβοκάντο, κουσκούς με λαχανικά και χυμό με ρούμι ακούγεται απλό, εκτός αν το απολαύσει κανείς στην παραλία Macaroni του ιδιωτικού νησιού Mustique στην Ινδία. Το νησί είναι ανοιχτό μόνο σε όσους διαθέτουν ιδιόκτητη βίλα.
9 Το τραπέζι του σεφ στο L’ Espadon του Παρισιού περιλαμβάνει πιάτα με παϊδάκια από μοσχαράκι γάλακτος, μοναδικά φιλέτα και πουρέ πατάτας με τρούφες και κακάο. Αν ο σεφ σάς καλέσει στο τραπέζι του, λέγεται ότι θ’ αποκτήσετε μυθική σχέση με την κουζίνα.
10 Ξεχάστε την κοινή έννοια του delivery και φανταστείτε μια ξεχωριστή τελετουργία για περίπου 10 καλεσμένους από τον Γάλλο σεφ Louis Pous, που σας στρώνει ένα εξαιρετικό τραπέζι για 14.700 ευρώ.
11 Με πανοραμική θέα της Σανγκάης, διαλέγετε ένα από τα πιο εξεζητημένα εστιατόρια του συγκροτήματος Three on the Bund και χρεώνεστε γύρω στα 750 ευρώ το ζευγάρι.
(Οι τιμές αναφέρονται για να κόβουν λίγο την όρεξη!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share