Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Κυκλοφόρησε άγνωστο χειρόγραφο ημερολόγιο του Τσε Γκεβάρα



Ένα χειρόγραφο ημερολόγιο του επαναστάτη Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα με λεπτομέρειες για το αντάρτικο στη Σιέρα Μαέστρα εναντίον του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα κατά την έναρξη της Κουβανικής Επανάστασης, κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες με την ονομασία «Το Ημερολόγιο ενός Μαχητή» από τις εκδόσεις «Ocean Press». Πρόκειται για ένα από τα πολλά ημερολόγια που κρατούσε ο Τσε Γκεβάρα και περιγράφει τα πρώτα χρόνια του αγώνα στην Κούβα (1956-958), ξεκινώντας μάλιστα από την πρώτη μέρα της αποβίβασης των επαναστατών του Φιντέλ Κάστρο και του Ραούλ στη χώρα με το θρυλικό πλοίο «Γκράνμα».
Διάφορα ημερολόγια του Τσε που έχουν δημοσιευτεί προγενέστερα όπως τα πολύ γνωστά «Ημερολόγια της μοτοσυκλέτας» αναφέρονται στις περιοδείες του Τσε Γκεβάρα σε διάφορα μέρη σε όλη τη Λατινική Αμερική όπου εργάστηκε ως ψυχίατρος πριν φτάσει στην Κούβα. Ωστόσο, το νεοεκδοθέν ημερολόγιο ρίχνει νέο φως σχέση του Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα με τον Φιντέλ Κάστρο. «Η μεγάλη αντικειμενικότητα και η ανθρώπινη αξία που αποκαλύπτεται όταν κάποιος διαβάσει αυτό το βιβλίο, προσφέρει μια σε βάθος αποτίμηση της αντίληψης του Τσε για την κουβανική πραγματικότητα, τον πολιτισμό, την ταυτότητα και το πολιτικό πλαίσιο της νήσου» αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα του εκδοτικού οίκου.
Η έκδοση του διασωθέντος ημερολογίου συμπίπτει με την αποχώρηση του Φιντέλ Κάστρο από το προσκήνιο, σε μία κρίσιμη συγκυρία για την Κούβα, καθώς προσπαθεί να επιβιώσει, κάνοντας ένα άνοιγμα στην ελεύθερη αγορά. Την επιμέλεια του «Ημερολογίου ενός μαχητή» ανέλαβε η χήρα του Τσε, Αλέιντα Μαρτς, η οποία είναι πρόεδρος του Κέντρου Σπουδών Τσε Γκεβάρα.
0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share