Τρίτη, 17 Αυγούστου 2010

http://www.enimerosi.com/--Ποιητική βραδιά αφιερωμένη στον Γ. Μαρκορά


markoras
ΚΕΡΚΥΡΑ. Ποιητική βραδιά αφιερωμένη στο μεγάλο ποιητή Γεράσιμο Μαρκορά θα πραγματοποιηθεί πολύ κοντά στο πατρικό του σπίτι στην Στρογγυλή (Καναβιά) Δήμου Μελιτειέων, το Σάββατο 21 Αυγούστου 2010 (21:30). Η Ανάγνωση ποιημάτων θα γίνει από τους κ.κ Σπύρο Ασωνίτη, Βικτώρια Κολσουζιαν και από την Διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κατερίνα Πολυχρονοπούλου.
Την εκδήλωση θα στολίσει μουσικά η Μαντολινάτα Καλλιτεχνικής Ένωσης Περιβολίου.
Ο Γεράσιμος Μαρκοράς (1826 - 28 Αυγούστου 1911) ήταν έλληνας ποιητής, μαθητής του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού. Ανήκει στους «σολωμικούς ποιητές» της λεγόμενης «Επτανησιακής σχολής». Γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά και έλαβε την Γυμνασιακή του εκπαίδευση στην Κέρκυρα, όπου έζησε και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Σε ηλικία 23 ετών έφυγε για την Ιταλία και σπούδασε νομικά.
Συνέχισε τις σπουδές του στην Ιόνιο Ακαδημία απ' όπου αποφοίτησε και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα. Παρά τις σπουδές του στα νομικά, αφιερώθηκε στην ποίηση.
Το 1864 συνέγγραψε τον Ελληνικό Βασιλικό ύμνο τον οποίο μελοποίησε ο Νικόλαος Μάντζαρος. Το 1875 δημοσίευσε το πρώτο του ποίημα με τον τίτλο «Όρκος» και το 1890 εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή υπό τον τίτλο «Ποιητικά Έργα», στην οποία περιλαμβανόταν και ο «Όρκος».
Το 1898 ακολουθεί η συλλογή του «Μικρά Ταξείδια». Επηρεασμένος από το διδάσκαλο του, στα ποιήματά του υπήρξε μελωδικός, αφηγηματικός και επιδέξιος χειριστής της δημοτικής. Ήταν φυσιολάτρης και πατριδολάτρης, κάτι που επηρέασε έντονα την ποίησή του. Μαζί με τους Ψυχάρη, Παλαμά, Καρκαβίτσα και Πολυλά συνέβαλε στην επιβολή της δημοτικής και στην αναγέννηση των νεοελληνικών γραμμάτων.
Πέθανε στην Κέρκυρα στις 28 Αυγούστου του 1911.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share