Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

«Ανθρώπινοι πυλώνες» στην Ισλανδία

Η χώρα μετατρέπεται σε έργο τέχνης

Η πρόταση να αντικατασταθούν οι υπάρχοντες πυλώνες της Ισλανδίας με νέους, που θα έχουν τη μορφή ανθρώπινων σωμάτων, κέρδισε σε πρόσφατο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής. Eάν και εφόσον εγκατασταθούν, θα μεταμορφώσουν τη χώρα σε «έργο τέχνης».

Σύμφωνα με την πρόταση των αρχιτεκτόνων, στη «χώρα των γιγάντων», όπως ονομάστηκε, κάθε ένας από τους δεκάδες πυλώνες, θα έχει διαφορετική μορφή και κίνηση, ώστε να δοθεί μία ποικιλομορφία.

Οι «Choi + Shine», που βρίσκονται πίσω από την ιδέα, σχεδίασαν τους ανθρωπόμορφους πυλώνες ως «δυναμικούς και ευμετάβλητους» ενώ είναι φτιαγμένοι από ατσάλι, γυαλί και σκυρόδεμα και θα αποτελούν μια σύγχρονη εκδοχή των αρχαίων αγαλμάτων του Νησιού του Πάσχα.

Παρά την εντυπωσιακή και επιβλητική τους εικόνα ωστόσο, οι αρχιτέκτονες που τους σχεδίασαν, υπογραμμίζουν πως το κόστος κατασκευής τους θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία ανέφερε: «Θα αποτελούν μνημείο για τη χώρα. Το να βλέπει κανείς αυτές τις “φιγούρες” θα είναι αξέχαστη εμπειρία, κάτι πολύ περισσότερο από μια βολική και λειτουργική κατασκευή, για την εξυπηρέτηση της ανάγκης ηλεκτροδότησης».

Η επιτροπή που έκρινε και βαθμολόγησε τις συμμετέχουσες στο διαγωνισμό προτάσεις, εκθείασε τη συγκεκριμένη πρόταση των Αμερικανών αρχιτεκτόνων, ωστόσο, η εταιρεία Landsnet, υπεύθυν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share