Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

http://www.enimerosi.com/---Ανακάλυψη ιταλικού ναυαγίου έξω από τη Χιμάρα


ΤΙΡΑΝΑ. Τα συντρίμμια, που βρίσκονται έξω από την ακτή της χερσονήσου Karaburun εντοπίστηκαν με τη βοήθεια των υποθαλάσσιων συσκευών ανίχνευσης, είναι πιθανώς μέρος του σκάφους Rosandra 8.000 τόνων. «Αυτή η ανακάλυψη είναι ενδιαφέρουσα για τους εμπειρογνώμονες της περιόδου να ρίξουν το φως στη μοίρα αυτού του ιταλικού σκάφους που βυθίστηκε σε μία εποχή που συνθηκολογούσε η Ιταλία στο πολεμικό μέτωπο», σχολίασαν μέλη της ερευνητικής αποστολής.
Η ομάδα διευθύνεται από το δρ Jeff Royal και το δρ Aurel Anastasi, προϊστάμενο του ιδρύματος της αλβανικής αρχαιολογίας.
Η αποστολή, που χρηματοδοτείται από το ναυτικό ίδρυμα της Key West, Φλώριδα, θα συνεχίσει να ανιχνεύει την αλβανική ακτή για ναυτικά λείψανα για δύο και πλέον μήνες. Μαζί με τους Αλβανούς αρχαιολόγους η ομάδα έχει βρει 18 συντρίμμια από την αρχαία, μεσαιωνική και σύγχρονη εποχή τα τελευταία τρία χρόνια.
«Ο τελικός στόχος αυτού του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί ένα υποβρύχιο μουσείο κληρονομιάς πολιτισμού, ενδεχομένως στην περιοχή του Πόρτο Παλέρμο», είπαν οι ερευνητές. Το Πόρτο Παλέρμο βρίσκεται ανάμεσα σε Αυλώνα και Αγ. Σαράντα, δηλ. στις γεωγραφικές συντεταγμένες της Χιμάρας, στην ευθεία προέκταση κάστρου του 18 αιώνα του Αλή Πασά και θεωρείται ως μια από τις ελκυστικότερες θέσεις στο αλβανικό Riviera.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share