Θα σας κάνω ειδικούς στη μπύρα σε 10 μόνο λεπτά. Αλήθεια! Παρότι η μπύρα είναι ένα από τα πιο παλιά και περίπλοκα θέματα σε ολόκληρο τον τομέα των τροφίμων και ποτών, όταν διαβάσετε το άρθρο αυτό θα έχετε εξοικειωθεί με τη μπύρα, θα έχετε επιλέξει τον αγαπημένο σας τύπο μπύρας και θα μπορείτε να κάνετε επιτυχημένους συνδυασμούς μπύρας με φαγητό.
Έχουμε όμως διανύσει τα πρώτα δεκαπέντε δευτερόλεπτα ήδη, οπότε ας ξεκινήσουμε.
Ο λυκίσκος είναι ένα πράσινο και ρητινώδες βότανο που συγγενεύει με τη μαριχουάνα. Ναι, καλά διαβάσατε. Τα θηλυκά φυτά του λυκίσκου παράγουν κολλώδη μπουμπούκια που προκαλούν χαλάρωση και ηρεμία. Για την κατασταλτική του αυτή ιδιότητα, ο λυκίσκος προστίθεται στη μπύρα τις τελευταίες εκατονταετίες και επειδή τα έλαια του λυκίσκου περιέχουν μια φυσική συντηρητική ουσία που διατηρεί τη μπύρα αναλλοίωτη. Οι μπύρες μαζικής παραγωγής συνήθως περιέχουν ελάχιστο άρωμα ή γεύση λυκίσκου. Αν σας αρέσει ο λυκίσκος, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε τις κατάλληλες μπύρες σε μικροζυθοποιίες.
Υπάρχουν άλλα συστατικά στη μπύρα; Ναι, υπάρχουν πολλά, αλλά τα σημαντικότερα είναι το κριθάρι και ο λυκίσκος. Εκτός από το κριθάρι και τον λυκίσκο υπάρχει και η μαγιά που ζυμώνει τα σάκχαρα των σιτηρών, νερό, και σε κάποιες περιπτώσεις και άλλα δημητριακά όπως σιτάρι ή σίκαλη. Σε μερικές μπύρες θα βρείτε κεράσι, κόλιανδρο, τζίντζερ, σοκολάτα, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Ποια είναι όμως τα βασικά συστατικά; ΣΩΣΤΑ. ΚΡΙΘΑΡΙ ΚΑΙ ΛΥΚΙΣΚΟΣ.
Αυτές οι μπύρες αποτελούν ελάχιστο δείγμα των γεύσεων που μπορείτε να βρείτε σε μπύρες, οπότε αν ως τώρα το μόνο που έχετε δοκιμάσει είναι ελαφριές lager, τότε ο κόσμος της μπύρας σας επιφυλάσσει αναρίθμητες γευστικές εμπειρίες!
Με την ευκαιρία, ας ανακαλύψουμε το αγαπημένο σας στυλ μπύρας. Ή τα τρία αγαπημένα. Αλλά πρώτα ας χειριστούμε μερικά προβληματάκια που ίσως προκύψουν...
Ωραία, είμαστε τώρα έτοιμοι να επιλέξουμε το αγαπημένο μας στυλ.
Θα σας περιγράψω μερικά στυλ τα οποία είναι δημοφιλή μεταξύ των ζυθολατρών και μερικά λιγότερο δημοφιλή. Δεν θα ονομάσω κανένα από τα είδη ώσπου να επιλέξετε εσείς τρία από την παρακάτω λίστα.
Έτοιμοι; Βρείτε τώρα τα αγαπημένα σας είδη μπύρας: 1. Δυνατή Βελγική ale, 2. India Pale Ale (IPA), 3. Barley wine, 4. Cream ale, 5. Αγγλική bitter, 6. Biere de Garde, 7. Imperial stout, 8. Hefeweizen. Σημειώστε τα κάπου και έχετέ τα μαζί σας. Μπορείτε να βρείτε αντιπροσωπευτικές μπύρες αυτών των ειδών κάνοντας μια αναζήτηση στον κατάλογο με τις μπύρες του beer.gr.
Έχουμε όμως διανύσει τα πρώτα δεκαπέντε δευτερόλεπτα ήδη, οπότε ας ξεκινήσουμε.
ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΠΥΡΑΣ
- Κριθάρι
- Λυκίσκος
- Άλλα συστατικά
Ο λυκίσκος είναι ένα πράσινο και ρητινώδες βότανο που συγγενεύει με τη μαριχουάνα. Ναι, καλά διαβάσατε. Τα θηλυκά φυτά του λυκίσκου παράγουν κολλώδη μπουμπούκια που προκαλούν χαλάρωση και ηρεμία. Για την κατασταλτική του αυτή ιδιότητα, ο λυκίσκος προστίθεται στη μπύρα τις τελευταίες εκατονταετίες και επειδή τα έλαια του λυκίσκου περιέχουν μια φυσική συντηρητική ουσία που διατηρεί τη μπύρα αναλλοίωτη. Οι μπύρες μαζικής παραγωγής συνήθως περιέχουν ελάχιστο άρωμα ή γεύση λυκίσκου. Αν σας αρέσει ο λυκίσκος, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε τις κατάλληλες μπύρες σε μικροζυθοποιίες.
Υπάρχουν άλλα συστατικά στη μπύρα; Ναι, υπάρχουν πολλά, αλλά τα σημαντικότερα είναι το κριθάρι και ο λυκίσκος. Εκτός από το κριθάρι και τον λυκίσκο υπάρχει και η μαγιά που ζυμώνει τα σάκχαρα των σιτηρών, νερό, και σε κάποιες περιπτώσεις και άλλα δημητριακά όπως σιτάρι ή σίκαλη. Σε μερικές μπύρες θα βρείτε κεράσι, κόλιανδρο, τζίντζερ, σοκολάτα, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Ποια είναι όμως τα βασικά συστατικά; ΣΩΣΤΑ. ΚΡΙΘΑΡΙ ΚΑΙ ΛΥΚΙΣΚΟΣ.
ΜΑΘΕΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΠΥΡΑΣ
- Από το φουρνισμένο κριθάρι: μπισκότο, καραμέλα, σοκολάτα, καφές
- Από τον λυκίσκο: βότανα, κίτρο, πεύκο
- Από τα σάκχαρα των δημητριακών: γλυκά φρούτα, καραμελωμένη ζάχαρη, μαύρη ζάχαρη/μελάσσα
Αυτές οι μπύρες αποτελούν ελάχιστο δείγμα των γεύσεων που μπορείτε να βρείτε σε μπύρες, οπότε αν ως τώρα το μόνο που έχετε δοκιμάσει είναι ελαφριές lager, τότε ο κόσμος της μπύρας σας επιφυλάσσει αναρίθμητες γευστικές εμπειρίες!
Γεύσεις κριθαριού
Το κριθάρι παράγει βαθύτερες γεύσεις ανάλογα με το πόσο πολύ έχει φουρνιστεί. Το ελαφρώς φουρνισμένο κριθάρι παράγει γεύσεις δημητριακών και μπισκότου. Τα πιο φουρνισμένα κριθάρια παράγουν γεύσεις καφέ ή σοκολάτας.Γεύσεις λυκίσκου
Ο λυκίσκος προσθέτει μεγάλο εύρος αρωμάτων. Αν ανιχνεύσετε φρέσκα βότανα, γκρέιπ φρουτ ή πευκοβελόνες στο άρωμα της μπύρας σας, τότε αυτός είναι ο λυκίσκος που προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας! Ο λυκίσκος προσθέτει επίσης πικράδα, οπότε οι μπύρες με έντονο χαρακτήρα λυκίσκου είναι συνήθως και πιο πικρές. Οι οπαδοί του λυκίσκου λατρεύουν την πικράδα του στη μπύρα και αντίθετα με ό,τι πιθανώς πιστεύετε, η ποιοτική πικράδα στη μπύρα είναι ιδιαίτερα εύγευστη.Σάκχαρα κριθαριού
Δεν ζυμώνονται όλα τα σάκχαρα του κριθαριού, και όπως τα αζύμωτα σάκχαρα του σταφυλιού γλυκαίνουν το κρασί, έτσι αυτά τα υπολείμματα σακχάρων δίνουν στη μπύρα μια γλυκειά γεύση. Αυτά τα σάκχαρα συνεργάζονται με άλλα φυσικά συστατικά της μπύρας και παράγουν γεύσεις από μαύρη ζάχαρη, μελάσσα, καραμελωμένη ζάχαρη, ή φρούτα όπως μήλα και σταφίδες.ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΜΕ ΦΑΓΗΤΟ
Αυτός είναι ένας τεράστιος και υπέροχος κόσμος που θέλετε να εξερευνήσετε μόνοι σας, γι αυτό θα σας δώσω τα βασικά και θα σας αφήσω να χαράξετε τη δική σας πορεία.- Γεύσεις από καραμέλα, κακάο και καφέ συμπληρώνουν ιδανικά καπνιστές γεύσεις από φαγητό ψημένο στα κάρβουνα
- Οι μπύρες με έντονο χαρακτήρα λυκίσκου καθαρίζουν τον ουρανίσκο και δημιουργούν την κατάλληλη αντίθεση στα λιπαρά φαγητά όπως σολωμός, πίτσα και χήνα
- Οι γλυκειές και αφρώδεις φρουτόμπυρες ταιριάζουν απόλυτα με ελαφρά και μέτρια τυριά
- Το έντονο ανθρακικό, ή διοξείδιο του άνθρακα, αναδεικνύει την οξύτητα. Μπύρες με έντονο ανθρακικό θα ζωντανέψουν πιάτα με έντονες και πληθωρικές γεύσεις. Υπάρχουν πολλά είδη στις έντονα αφρώδεις μπύρες. Αναζητήστε μάρκες όπως Lindemans, Deus by Brouwerij Bosteels και Saison Dupont.
- Η ιδιότητα του λυκίσκου να καθαρίζει τον ουρανίσκο λειτουργεί όπως το σαπούνι. Υπάρχουν συστατικά στον λυκίσκο που από τη μία πλευρά συνδέονται με έλαια (όπως αυτά που βρίσκονται σε burgers ή τυριά) και από την άλλη στο νερό (όπως το βασικό συστατικό της μπύρας). Μια γουλιά μπύρας με έντονο χαρακτήρα λυκίσκου βοηθά να καθαριστεί η γλώσσα από τα λιπαρά και απελευθερώνει τις γευστικές της απολήξεις για περισσότερη γευστική εμπειρία!
- Δυσκολεύεστε να ταιριάξετε μπύρα με γεύσεις σοκολάτας ή καφέ με επιδόρπια σοκολάτας; Το πιο κοινό πρόβλημα στην περίπτωση αυτή είναι ότι το επιδόρπιο είναι υπερβολικά γλυκό, και κάνει τη μπύρα να φαντάζει αφόρητα πικρή. Δοκιμάστε να συνδυάσετε την ίδια μπύρα με μαύρη σοκολάτα και θα ανακαλύψετε τη μαγεία.
Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΜΠΥΡΑ
Σκεφτείτε έξω από τα όρια μιας χώρας ή μιας συγκεκριμένης μάρκας
Ως ειδικός της μπύρας, θα ακούτε συχνά την ερώτηση: "ποια είναι η αγαπημένη σου μπύρα;" Δεν είναι απαραίτητο να απαντήσετε μονοφραστικά. Στην πραγματικότητα, καλύτερα να μην απαντήσετε μονοφραστικά. Απαντήστε καλύτερα στην ερώτηση με αγαπημένο στυλ μπύρας, ή ακόμα καλύτερα, με μερικά αγαπημένα στυλ.Με την ευκαιρία, ας ανακαλύψουμε το αγαπημένο σας στυλ μπύρας. Ή τα τρία αγαπημένα. Αλλά πρώτα ας χειριστούμε μερικά προβληματάκια που ίσως προκύψουν...
Σκεφτείτε με ανοιχτό μυαλό: ξεχάστε για λίγο τις ελαφρές lager και την τυπική αντίθεση μεταξύ ξανθιάς και μαύρης μπύρας
Για τώρα, ας πούμε ότι οι αγαπημένες σας μπύρες δεν σχετίζονται με τις μπύρες μαζικής παραγωγής που έχουμε όλοι μας καταναλώσει σε μεγάλες ποσότητες. Το αγαπημένο σας στυλ μπύρας δεν είναι η ελαφριά lager. Επίσης, ξεχάστε τις προτιμήσεις που έχετε μεταξύ ξανθιάς και μαύρης μπύρας. Ο κόσμος της μπύρας είναι ατελείωτος και σίγουρα θα έχετε αγαπημένες μπύρες σε κάθε χρώμα.Ξεχάστε τις "εθνικές" μπύρες
Μπύρες όπως η Fosters (Αυστραλία), η Becks (Γερμανία), η Heineken (Ολλανδία), η Stella Artois (Βέλγιο) και η Corona (Μεξικό) δεν αντιπροσωπεύουν την ποικιλία και ποιότητα της αγοράς μπύρας στη χώρα τους. Τα αγαπημένα σας είδη μπύρας ίσως προέρχονται από άλλη χώρα, αλλά πιθανό να είναι εγγενή της χώρας εκείνης και μόνο.Ωραία, είμαστε τώρα έτοιμοι να επιλέξουμε το αγαπημένο μας στυλ.
Θα σας περιγράψω μερικά στυλ τα οποία είναι δημοφιλή μεταξύ των ζυθολατρών και μερικά λιγότερο δημοφιλή. Δεν θα ονομάσω κανένα από τα είδη ώσπου να επιλέξετε εσείς τρία από την παρακάτω λίστα.
- Κρεμώδης υφή, εντυπωσιακή συνήθως όψη στο ποτήρι, ελαφριά παρουσία λυκίσκου αλλά υψηλόβαθμη σε αλκοόλ, συχνά με νότες ελαφρών φρούτων και καραμελωμένης ζάχαρης
- Ήπιες βυνώδεις γεύσεις από ψημένο ψωμί ή άχυρο, έντονη παρουσία λυκίσκου και αρκετά πικρή, αλκοόλ πάνω από τον μέσο όρο, μέτριο ανθρακικό, ταιριάζει απόλυτα με τηγανιτά και άλλα φαγητά
- Πολύ δυνατή μπύρα με χρώμα ανοιχτό καστανό ή χαλκού, συχνά με έντονη παρουσία λυκίσκου και νότες από γλυκό πεπόνι, μήλο ή καραμέλα. Απολαμβάνεται σκέτη ή με πούρο
- Ήπια, ξανθιά, ελαφρύ σώμα με μέτριο ως ελαφρύ χαρακτήρα λυκίσκου
- Λίγο ανθρακικό, λίγο ως καθόλου άρωμα, χρώμα χρυσόξανθο ως χάλκινο
- Συχνά έντονα ανθρακώδης με εντυπωσιακό αφρό, νότες καραμέλας ή βουτύρου και κάποια χαρακτηριστικά αρώματα κελαριού ή εξοχής
- Συχνά μαύρη, έντονος αλκοολικός βαθμός, πλούσιες βυνώδεις γεύσεις που συχνά θυμίζουν σκούρα φρούτα όπως δαμάσκηνο ή σταφίδα. Απολαμβάνεται σκέτη.
- Ξανθιά, θολή, αστραφτερό χρώμα, ελαφρώς ξινή, δροσιστική, συχνά με αρώματα τσιχλόφουσκας, μπανάνας ή γαρύφαλου
Έτοιμοι; Βρείτε τώρα τα αγαπημένα σας είδη μπύρας: 1. Δυνατή Βελγική ale, 2. India Pale Ale (IPA), 3. Barley wine, 4. Cream ale, 5. Αγγλική bitter, 6. Biere de Garde, 7. Imperial stout, 8. Hefeweizen. Σημειώστε τα κάπου και έχετέ τα μαζί σας. Μπορείτε να βρείτε αντιπροσωπευτικές μπύρες αυτών των ειδών κάνοντας μια αναζήτηση στον κατάλογο με τις μπύρες του beer.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου