Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Ερώτηση Δένδια για το φορέα διαχείρισης για την UNESCO



ΑΘΗΝΑ. Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο σχετικά με την στασιμότητα στη διαδικασία ένταξης του φορέα διαχείρισης για την UNESCO, κατέθεσε ο βουλευτής Κέρκυρας Νίκος Δένδιας. Ακολουθεί το αναλυτικό κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού

ΘΕΜΑ: «Επικίνδυνη στασιμότητα στη διαδικασία ένταξης του φορέα διαχείρισης για την UNESCO»

Αδιαμφισβήτητα, η ένταξη της παλιάς πόλης της Κέρκυρας στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO αποτελεί γεγονός εξέχουσας σημασίας για το νησί της Κέρκυρας και αποτέλεσμα επίπονης προσπάθειας των προηγούμενων ετών. Η σχετική απόφαση περιλαμβάνει τη σαφή δέσμευση της χώρας μας για τη δημιουργία του φορέα διαχείρισης, με σκοπό το συνολικό σχεδιασμό, παρακολούθηση και έλεγχο των έργων, που περιλαμβάνονται στο σχετικό Σχέδιο Διαχείρισης.

Από τον περασμένο Αύγουστο, έχω αποστείλει έτοιμο σχέδιο φορέα διαχείρισης για παρατηρήσεις στο Δήμο Κερκυραίων. Έκτοτε, καμία πρόοδος δεν έχει συντελεσθεί, παρά μόνο διαβεβαιώσεις από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού περί «δημιουργίας» του φορέα διαχείρισης εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, κατ' αρχήν αμέσως μετά τον Φεβρουάριο, κατόπιν μετά τον Μάρτιο κ.ο.κ. Επίσης, ουδεμία συζήτηση έχει πραγματοποιηθεί για το οικονομικό πακέτο στήριξης του φορέα, που αποτελεί και το σημαντικότερο τμήμα της υλοποίησής του.

Από τα προαναφερθέντα, καθίσταται σαφές ότι δήθεν εντολές για την επανεξέταση ενεργειών σχετικά με τον φορέα διαχείρισης, με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων για κομματικά οφέλη, καθυστερούν δραματικά μια από καιρού δρομολογημένη διαδικασία, θέτοντας ευθέως σε κίνδυνο την με ίσους όρους παραμονή της παλιάς πόλης της Κέρκυρας στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η από 10μηνου δρομολογηθείσα διαδικασία δημιουργίας του φορέα διαχείρισης, χωρίς υπεκφυγές και αναίτιες αντιπαραθέσεις, ώστε να διασφαλισθεί η σταθερή παραμονή της παλιάς πόλης της Κέρκυρας στο πάνθεο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Δένδιας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share