ΤΙΡΑΝΑ. Το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νόμο περί εισόδου και προσωρινής παραμονής τουρκικής ναυτικής μονάδας. Την είδηση μετέδωσε το βράδυ της Δευτέρας το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή". Σύμφωνα με το τηλεγράφημα "ο νόμος αφορά την ανάληψη καθηκόντων εκ μέρους της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης 1.125 ατόμων στα αλβανικά χωρικά ύδατα και αποσκοπεί στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ του τουρκικού και του αλβανικού στόλου". (ΑΠΕ/ΜΠΕ)
Στρατιωτικά παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας
Των ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΥΤΡΑ
και ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ
Το Κοινοβούλιο των Τιράνων ενέκρινε νόμο που επιτρέπει την είσοδο και την παραμονή επί των αλβανικών εδαφών ναυτικής μονάδας της Αγκυρας. Δύο μήνες πριν, οι δύο χώρες εγκαινίασαν τη βάση των υποβρυχίων στο Δυρράχιο και γιόρτασαν την ημέρα με την έλευση τουρκικού υποβρυχίου. Οι ενέργειες στο βόρειο «μέτωπο» προβληματίζουν τους επιτελείς του Πενταγώνου, αλλά η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να ασκεί εξωτερική πολιτική στήνοντας φιέστες και καίγοντας τα «χαρτιά» που διαθέτει.
Τη στιγμή που η κυβέρνηση υποδεχόταν τον πρωθυπουργό της Τουρκίας και καλλιεργούσε κλίμα ότι οι αμοιβαίες επισκέψεις και η συζήτηση θεμάτων «χαμηλής πολιτικής» θα φέρουν βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τις αξιώσεις της χώρας του σε βάρος της Ελλάδας και περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η όποια προσέγγιση. Αρση του «casus belli» σημαίνει κατά τον κ. Ερντογάν παραίτηση της Ελλάδας από το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων.
Βάσει της συμφωνίας που κυρώθηκε από το Κοινοβούλιο της Αλβανίας 1.125 Τούρκοι πεζοναύτες θα μπορούν να βρίσκονται σε ναυτική βάση στα βορειοδυτικά μας σύνορα έτοιμοι να επιχειρήσουν, ενώ θεωρείται πιθανή και μεταστάθμευση πολεμικών πλοίων που θα ατενίζουν το Ιόνιο. Ηδη στο Δυρράχιο εγκαινιάσθηκε προ διμήνου μία βάση υποβρυχίων, η οποία ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση από την Τουρκία. Τα εγκαίνια έγιναν με διμερή άσκηση παρουσία του τουρκικού υποβρυχίου «Dolunay», το οποίο ελλιμενίσθηκε στη βάση του Δυρραχίου.
Η προσέγγιση αυτή από τουρκικής πλευράς εντατικοποιήθηκε μετά το 1997 και την κατάρρευση των «πυραμίδων» στην Αλβανία. Οι Τούρκοι εκμεταλλεύτηκαν τη διάλυση της ναυτικής βάσης «Πασά Λιμάνι» στον Αυλώνα και την επισκεύασαν αποδεσμεύοντας 10 εκατ. δολάρια, έβαλαν στο στόχαστρο την υπόγεια βάση υποβρυχίων της Χειμάρρας (κατασκευάστηκε από Σοβιετικούς τη δεκαετία του ’50) και χρηματοδότησαν την ανασυγκρότηση του αλβανικού στρατού με το ποσό των 70-80 εκατ. ετησίως έως το 2000 και 120 εκατ. ευρώ από το 2001 και μετά. Οι Τούρκοι επιχειρούν να βάλουν και τις βάσεις της αεροπορικής ανάπτυξης των Τιράνων, εκπαιδεύοντας Αλβανούς χειριστές σε μαχητικά αεροσκάφη.
Στρατηγικός στόχος της Αγκυρας, όπως εκτιμούν επιτελείς του Πενταγώνου, είναι να χρησιμοποιήσουν την Αλβανία σε βάρος της χώρας μας και στην υλοποίηση της φιλοδοξίας της για ηγεμονική παρουσία και δράση στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, ποντάρουν και στις αξιώσεις που έχει εγείρει η Αλβανία (και τα Σκόπια) κατά της Ελλάδας, όπως το θέμα των «Τσάμηδων», η ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» με τη Θεσπρωτία στους χάρτες της και ενδεχομένως η έγερση μειονοτικού ζητήματος τα επόμενα χρόνια στην περιοχή της Πίνδου.
πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου