Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Τα κλοπιμαία των Γερμανών.


Αυτές τις μέρες, διαβαζα στο internet σχετικά με τη λεηλασία του χρυσού και των εργων τέχνης από το ναζιστικό καθεστώς των κατεχόμενων χωρών, και την ανακάλυψη του μεγαλύτερου ναζιστικού θησαυρου από τα συμμαχικα στρατευματα σε ορυχεία καλίου σε 800 μέτρα βάθος κοντά στην πόλη Merkers, νοτιοδυτικά του Βερολίνου. Διαθέτει 50 χλμ. σήραγγες μέσω πέντε εισόδων, και εντοπίστηκε το 1945, όταν αμερικανοί στρατιώτες που ελέγχαν την πόλη Merkers, ακούσαν σχόλια σχετικά με το μυστικο θησαυρό και φήμες από τους χωρικούς.

Δύο μέρες μετά κατεβηκαν κάτω στα ορυχεια περίπου 700 μέτρα βαθος. Σε ολο το χώρο,του ορυχειου, σε διάφορες σήραγγες και σπηλιές βρέθηκαν μεταξύ άλλων: 7 δισ. ευρώ σε 550 σάκους με ραβδους χρυσου, 18.527 χρυσα νομισματα της Γαλλίας, της Ελβετίας, και της Ελλαδας . Χιλιαδες διαμάντια, μαργαριτάρια και άλλους πολύτιμους λίθους. Το πιο περιεργο και μακαβριο ευρημα ηταν μερικές σακούλες με χρυσα δοντια, απο ανθρωπους που ειχαν καψει στα στρατοπεδα συγκέντρωσης.

Ειναι ο μεγαλύτερος θησαυρός των Ναζί που αποθηκεύτηκε σε ένα μέρος, φθάνοντας περίπου πάνω από το 90 τοις εκατό των αποθεματικών του ναζιστικου καθεστώς, και ήταν κρυμμένα με διάταξη του Χιτλερ.Η μετακίνηση με τρένο από το θησαυροφυλάκιο εγινε καταλαμβανωντας το μέγεθος των δεκατριών βαγονιων. Εκτός από τα κοσμηματα και το χρυσό, βρεθηκαν και μερικα από τα μεγαλύτερα έργα τέχνης που κλαπηκαν από τους Ναζί, συμπεριλαμβανομένων και σημαντικων βιβλίων. Τα αγαθά και τα έργα τέχνης που διέσωσαν, τα μετεφεραν στη Φραγκφούρτη στην τραπεζα Reichsbank, για την ταξινόμηση περιουσιών. Ακομα και σήμερα, πολλά έργα τέχνης και χρυσαφικα που κλαπηκαν από τους Ναζί εξακολουθούν να αγνοούνται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share