Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Ξεθάψαμε το δέντρο του Λιστόν: «σπάμε» τη «πλάκα» του Δήμου Κερκυραίων




Στη Πλατεία της Κέρκυρας, στο μέρος όπου η Γαλλική Επανάσταση φύτεψε το 1797 το «Δένδρο της Ελευθερίας», ο σημερινός Δήμος Κερκυραίων κόβει
και ενταφιάζει, με ταχύτατες διαδικασίες που ξαφνιάζουν για την «αποτελεσματικότητα» της Δημοτικής μηχανής, δέντρα!

Το πρώτο προς το Πεντοφάναρο δέντρο της δενδροστοιχίας που αναπτύσσεται παράλληλα με τη τοξοστοιχία του Λιστόν, κόπηκε σύρριζα προ 2 εβδομάδων από την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Κερκυραίων. Ακολούθησε φαρσοκωμωδία αντιφατικών εξηγήσεων και ενεργειών:
(1) Σε προφορική διαμαρτυρία του μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Περιβάλλοντος και γεωπόνου-φυτοπαθολόγου Α. Παναγόπουλου, η Υπηρεσία απάντησε ότι το δέντρο κόπηκε λόγω επικινδυνότητας. Από το Σύλλογο ζητήθηκε η άμεση επαναφύτευση.
(2) Το βράδυ της 26ης Φεβρουαρίου, μέλη του Συλλόγου διαπίστωσαν ότι το άνοιγμα του πεζοδρομίου όπου βρισκόταν το δέντρο είχε πραξικοπηματικά τσιμενταριστεί και πλακοστρωθεί.

Σημειωτέον ότι ο ιδιοκτήτης της παρακείμενης καφετέριας δηλώνει ότι είχε επίσης ζητήσει, μετά τη κοπή, την αντικατάσταση του δέντρου με φύτευση νέου.

Αντιμέτωποι με τετελεσμένο και με την ανακόλουθη και ακατανόητη πρακτική του Δήμου Κερκυραίων, το μεσημέρι του Σαββάτου 27 Φεβρουαρίου, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, με μία ανοιχτή συμμαχία οικολογικά υποψιασμένων οργανώσεων και πολιτών προχωρήσαμε από κοινού στη στοιχειώδη, συμβολική ενέργεια της αφαίρεσης (χωρίς τη πρόκληση φθοράς) της πλακόστρωσης, που ήταν ακόμα νωπή.

Πέρα από τις κυριολεκτικά απίστευτες «δικαιολογίες» του Δήμου περί «πλακοστρώσεως ενόψει επαναφυτεύσεως» (που, κατά το ανέκδοτο του Μαζαρέν, ηχούν πολύ χειρότερες από το παράπτωμα!), η «έμπρακτη μετάνοια» με την άμεση φύτευση νέου, μεγάλου δέντρου στη θέση του παληού είναι το λιγότερο που του μένει να κάμει.

Η άμεση αυτή επαναφύτευση είναι επιβεβλημμένη για την αποκατάσταση του τρωθέντος κύρους της οργανωμένης πόλης (Πόλης-μνημείου της UNESCO). Και προϋπόθεση για να ανεχτούμε τη παρουσία του Δήμου Κερκυραίων στη πανηγυρική επαναφύτευση στη Πλατεία Λεμονίας, που ήδη προγραμματίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share