Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Γουρούνια και κότες

Όλοι υποθέτω πια ξέρετε ότι η Ελλάδα ανήκει στα ‘γουρούνια’ δηλαδή την ομάδα εκείνη των κρατών της ευρωζώνης που έχουν οικονομικά προβλήματα. Επίσης στην θεωρία των παιγνίων υπάρχει ένα παίγνιο που  ονομάζεται  "κότα" ("chicken") . Βασικά δυο οδηγοί βάζουν μπρος τα αυτοκίνητα τους και κατευθύνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα ο ένας προς τον άλλον. Αυτός που θα στρίψει πρώτος ώστε να αποφύγει τη σύγκρουση, χάνει το παιχνίδι. Ο κερδισμένος είναι αυτός που δεν στρίβει το τιμόνι, έχοντας ατσαλένια νεύρα και καμία αίσθηση αυτοπροστασίας. Αυτό περίπου κάνει η Ελλάδα με την ΕΕ (με την Γερμανία πιο συγκεκριμένα) αυτή την εποχή. Ένα γουρούνι λοιπόν παίζει τη "κότα".

 
Από την μια έχουμε την Ελλάδα που δεν



κατανοεί ότι θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες και από την άλλη,  ευρωπαίους  ηγέτες που αρνούνται να δεσμευτούν ότι θα βοηθήσουν με συγκεκριμένες πολιτικές και μηχανισμούς την Ελλάδα. Η  Ελλάδα από την πλευρά της κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να μην εξασφαλίσει αυτή τη βοήθεια. Πέραν από το ότι η πολιτική ηγεσία αρνιέται να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της ΕΕ για μείωση δαπανών, τώρα έχουμε φραστικό πόλεμο μεταξύ των Ελλήνων πολιτικών και της Γερμανίας, που θα κάνει ακόμα πιο δύσκολο το όλο εγχείρημα.

Σε πρόσφατη συνέντευξη στο BBC, ο Θεόδωρος Πάγκαλος είπε μεταξύ άλλων ότι, οι Ιταλοί έκαναν ακόμα περισσότερες αλχημείες από την Ελλάδα προκειμένου να μπουν στην ΕΕ. Παραδέχτηκε δηλαδή ότι μαγειρέψαμε τα βιβλία! Έκανε αναφορά στον χρυσό που πήρε η Γερμανία από την Ελλάδα και είπε ότι σε κάποια χρονική στιγμή στο μέλλον αυτό το θέμα θα πρέπει να διευθετηθεί. Η ποιότητα των πολιτικών αρχηγών σήμερα στην ΕΕ, είπε ο κ. Πάγκαλος,  είναι πολύ φτωχή. Η αναφορά είναι προσωπική επίθεση σε όλους τους σημερινούς αρχηγούς κρατών που διστάζουν να βοηθήσουν την Ελλάδα. Τα πράγματα “ήταν καλύτερα τη δεκαετία του ’80, όταν ο Ζακ Ντελόρ ήταν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι Χέλμουτ Κολ, Φρανσουά Μιτεράν και Μάργκαρετ Θάτσερ”, είπε ο κ. Πάγκαλος.

Από την άλλη η Γερμανία δεν πάει πίσω, αν και φυσικά υπάρχει μια τεράστια διάφορα –στις μη ολοκληρωτικές χώρες τουλάχιστον-μεταξυ του τι αναφέρουν ορισμένα ΜΜΕ και τις επίσημες απόψεις της κυβέρνησης. Τα πρωτοσέλιδα άρθρα με αναφορά την Ελλάδα στην Γερμανία έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ. Ο Hans-Werner Sinn, αρχηγός του οικονομικού ινστιτούτου IFO είπε ότι η Ελλάδα κρατάει την Ευρώπη όμηρο και εκβιάζει για λύτρα απειλώντας την αξία του ευρώ. Η Ελλάδα, είπε ο Sinn, δεν έπρεπε να μπει στην ζώνη του ευρώ διότι δεν το άξιζε. Δεν είναι η θέση της ΕΕ να βοηθήσει χώρες που έχουν οικονομικά προβλήματα. Υπάρχουν άλλες επιλογές όπως το ΔΝΤ είπε.
Πηγή: Financial times Πηγή: Financial times
Το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας από την άλλη έχει αφήσει να υπονοηθεί ότι η όποια βοήθεια προς την Ελλάδα θα βρει νομικά εμπόδια. Η Ολλανδία και άλλες βόρειες χώρες επίσης είναι αρνητικές σε κάθε ευρωπαϊκή προσπάθεια να βοηθηθεί η Ελλάδα.

Επιπλέον οι χώρες του βορρά μάλλον έχουν αντιληφθεί ότι η καινούργια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία όρεξη να επιβάλει σκληρά μετρά με σκοπό να μείωση τις δαπάνες. Πρώτα λοιπόν περιμένουν να δουν πραγματικά μέτρα και  παρά να δώσουν λεφτά προκαταβολικά και μετά να τρέχουν και να μην φτάνουν. Υπάρχει δηλαδή η αίσθηση στην Ευρώπη (και όχι αδικαιολόγητη να τονίσω) ότι, βοηθώντας την Ελλάδα είναι σαν να ρίχνουν νερό στην άμμο. Η επιδότηση προς το νότο, λένε πολλοί στην βόρεια Ευρώπη, έχει φτάσει στα όρια της. Δεν είναι τυχαίοι άλλωστε ότι η Ελβετία η Νορβηγία και η Δανία δεν θέλουν ακόμα να υιοθετήσουν το κοινό νόμισμα. Η επιδότηση των ασθενέστερων χωρών δεν ήταν ποτέ μέρος των σχεδίων τους. Έτσι η Ελλάδα κι ΕΕ συνεχίζουν να παίζουν "chicken". Ποιος όμως θα αποδειχτεί  το μεγαλύτερο κοτόπουλο και ποιος θα κάνει μανούβρα για να αποφύγει τη σύγκρουση μένει ακόμα να το δούμε. Αυτό που ‘χει σημασία είναι ότι και οι δυο πλευρές θα βγουν ζημιωμένες.

Αν βοηθήσει η ΕΕ την Ελλάδα, αφήνει ανοιχτό το παράθυρο να ζητηθεί μελλοντικά βοήθεια και από τα άλλα "γουρούνια". Αν δεν το κάνει, τότε υπάρχει πιθανότητα η περίπτωση της Ελλάδος να αποτελέσει  την  κορυφή του παγόβουνου. Και στις δυο περιπτώσεις, το ευρώ θα χάσει την αίγλη του ... κάτι που τρέμουν οι Γερμανοί.

Η Ελλάδα όμως θα έχει και ένα άλλο πρόβλημα, Αν χάσει αυτή τη παρτίδα του παιχνιδιού, εκτός από γουρούνι, θα μας λένε και κότα. Έ, αυτό είναι πάρα πολύ να το αντέξουμε. Θα μείνουμε πεισματάρηδες και θα συνεχίσουμε να ξοδεύουμε και θα αγνοήσουμε κάθε προτροπή για μείωση δαπανών από την ΕΕ μέχρι το τέλος!! Και σε τελική ανάλυση μπορούμε να τυπώνουμε όσες δραχμές θέλουμε. Ποιος θα μας εμποδίσει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share