Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Προς την Ρηγίλλης: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται διαχείριση, χρειάζεται επανάσταση!



«Τι θα περίμενα από τις προτάσεις τη Ν.Δ. για την τόνωση της Οικονομίας»
 Το Antinews δημοσίευσε χθες τα 23 μέτρα-ανάσες για την τόνωση της Οικονομίας. Πάνω σε αυτές έχω να παρατηρήσω τα εξής:
 Καταρχήν (και λυπούμαι που θα το γράψω),  στα  μέτρα που ανακοίνωσε η Ν.Δ. απουσιάζουν η φρεσκάδα, η  φαντασία, η τόλμη  και η καινοτομία. Δεν επιχειρείται καμιά  ανατροπή και καμιά ρήξη. Πρόκειται για επαναλήψεις προτάσεων και πολιτικών που κυκλοφορούν τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Θα ήθελα, για παράδειγμα, να μάθω ποιος αστέρας είχε τη φαεινή  ιδέα να  χορηγούνται δάνεια στους ιδιώτες για να πληρώνουν το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς; Να του δώσουμε Νόμπελ! Τις ήδη χρεωμένες επιχειρήσεις και τα αγκομαχούντα νοικοκυριά να τα φορτώσουμε με επιπλέον δάνεια;
 Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι το γιγαντωμένο, σπάταλο, αναποτελεσματικό και διεφθαρμένο  κράτος. Το οποίο παράγει ελλείμματα, ταλαιπωρεί και καταδυναστεύει τους πολίτες και εμποδίζει κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα. Ειδικά μετά το 1981 αυξήθηκε υπέρμετρα ο δημόσιος τομέας για να βολευτεί ο «κομματικός στρατός» του ΠΑΣΟΚ.
-Έχουμε τους περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους σε σχέση με τον πληθυσμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε. Και όμως οι έλληνες πολίτες απολαμβάνουν τις χειρότερες υπηρεσίες.
-Έχουμε τους περισσότερους εκπαιδευτικούς σε σχέση με τους μαθητές και όμως τα ελληνόπουλα στα περισσότερα tests  καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις.
-Οικοδομήσαμε ένα κράτος το οποίο ανακατεύεται παντού για να δημιουργεί προβλήματα:
Ο ΟΣΕ είναι μονοπώλιο και έχει ζημιές!
Σε λίγο και το ΜΕΤΡΟ θα έχει ζημιές!
Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ήταν κρατικό μονοπώλιο και φαλίρισε;
Η ΕΡΤ είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο!
Ξέρετε κανένα Δήμο που να μην  είναι ελλειμματικός;
-Έχετε δοκιμάσει ποτέ να ιδρύσετε μια Ανώνυμη Εταιρεία για να δείτε πόσα πιστοποιητικά χρειάζονται;
-Στήνεις μια επιχείρηση και κάθε χρόνο  αλλάζουν το φορολογικό πλαίσιο και δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει.
-Καθυστερείς μια δόση στο δημόσιο και σ’ αρχίζουν στις προσαυξήσεις, ενώ όταν χρωστάει το κράτος,  τα επιστρέφει όποτε γουστάρει και άτοκα!
-Ξέρετε πόσα εκατομμύρια ευρώ πληρώνουμε κάθε χρόνο για τις ζημιές που προκαλούνται στα πανεπιστήμια   από τους γνωστούς – αγνώστους;
-Έχετε σκεφτεί πόσους φόρους υπέρ τρίτων πληρώνουμε; Για τους αγρότες, για τους δικηγόρους,  για τους  συμβολαιογράφους, για τους δημοσιογράφους, για τους μηχανικούς,  για την ΕΡΤ , για τους δικαστικούς και δεν ξέρω για πόσους άλλους.
-Συγγνώμη, αλλά  εγώ   είμαι κορόιδο και  πληρώνω μόνος μου τις εισφορές  μου; Ξέρω: Είμαι!
Τις προάλλες  είχα να πληρώσω ΤΕΒΕ στις 31 του μήνα. Έπεφτε Κυριακή.  Πήγα και το πλήρωσα την Δευτέρα, πρώτη του μηνός και με την επόμενη ειδοποίηση μου έβαλαν, για  μέρα, πρόστιμο 25 ευρώ!!! Αυτό δεν είναι κράτος. Είναι μαυραγορίτης!
Αν λοιπόν δεν βάλουμε μαχαίρι σ’ αυτό το κράτος, η πορεία προς την πτώχευση δεν αναστρέφεται!
 Η Ελλάδα δεν χρειάζεται διαχείριση. Χρειάζεται επανάσταση!
 Τι θα περίμενα από τη Ν.Δ.; Από τη  Νέα Δημοκρατία περίμενα και περιμένω ανατρεπτικές προτάσεις. Προτάσεις που θ’ αλλάξουν το status quo.
 Φορολογία:
Δεν μπορεί κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε προβλήματα να αυξάνουμε τους φόρους! Έλεος πιά! Για να δώσουμε στην οικονομία ανάσες ανάπτυξης πρέπει να περιορίσουμε τους φόρους: Ένας πρωτοετής φοιτητής οικονομικών μαθαίνει ότι αν,  σε περιόδους ύφεσης αυξήσεις  τη φορολογία, η οικονομία οδηγείται σε περαιτέρω ύφεση. Τα φορολογικά έσοδα είναι αντιστρόφως ανάλογα του ύψους των φορολογικών συντελεστών (καμπύλη laffer), δηλαδή για τους μη ειδικούς τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται όταν μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές! Όχι όταν αυξάνονται! Από τη Ν.Δ. περίμενα λοιπόν μια  γενναία φορολογική πρόταση:
 Φορολογία Εισοδήματος
Οι ισχύοντες φορολογικοί κλίμακες υποχρεώνουν τους πολίτες να φορο-αποφεύγουν γιατί  από ένα σημείο και μετά, που οι συντελεστές ανέρχονται στο 40%, είναι αντικίνητρο να εργάζεσαι! Κάνεις το κράτος συνέταιρο στη τσέπη σου! Είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβουν;
Ας μπουν, λοιπόν,  τρείς συντελεστές 10% για τα χαμηλά, 15% για τα μεσαία και 25% για τα υψηλά εισοδήματα.  Ας ελέγχει το Υπουργείο δειγματοληπτικά ένα 4-5% των δηλώσεων, και όποιος  συλλαμβάνεται να παρανομεί, μέσα!  Αν πραγματικά θέλει το κράτος, πολύ  εύκολα, με δυο-τρία τεκμήρια, μπορεί να  τσιμπήσει τους φοροφυγάδες. Αλλά δε θέλει! Γιατί ο  μεγαλύτερος φοροφυγάς είναι το κράτος! 
Δεν υπάρχει περίπτωση να εμπεδωθεί φορολογική συνείδηση όταν υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που δεν πληρώνουν  φόρους!
 ΦΠΑ
Πήραμε ένα φόρο και τον κόψαμε στα μέτρα κάθε κοινωνικής ομάδας, ανάλογα με την επιρροή που ασκεί. Οι δικηγόροι για παράδειγμα εξαιρούνται. Λογικό, αφού έχουν την πλειοψηφία στη  βουλή! Αντί, λοιπόν, να βάλουμε ένα ενιαίο φόρο ας πούμε 15% στα  βασικά είδη και έναν  αυξημένο, ας πούμε  25% στα είδη πολυτελείας και στα εισαγόμενα, έχουμε δημιουργήσει ένα κυκεώνα ρυθμίσεων και εξαιρέσεων και την πληρώνουμε όλοι  με τα καύσιμα!
 Θέλουμε να συλλάβουμε το μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί στην αγορά:
Ας ζητήσει το Υπουργείο Οικονομικών από τις Τράπεζες τα ονόματα όλων αυτών που τα τελευταία 15 χρόνια μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό!
Ας πάψει αυτή η κοροϊδία μεταξύ αντικειμενικών και πραγματικών αξιών στα ακίνητα. Όλοι  ξέρουμε τι παίζεται!
Το έγραψα και σε μια προηγούμενη ανάρτηση, όταν το δημόσιο πωλεί άδειες για φορτηγά και για ταξί ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ;
 Θέλουμε να καταργήσουμε τη συναλλαγή του πολίτη με την εφορία; Ας δοθεί η δυνατότητα να υποβάλλουμε τη Φορολογική μας  δήλωση στα ΚΕΠ  και τις Τράπεζες!
 Θέλουμε να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις; Να μπορείς με ένα δικηγόρο και ένα λογιστή να ξεκινάς  μια εταιρεία. Να τελειώνεις σε δυο-τρείς  μέρες με τις διαδικασίες. Να καταργηθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων,  ο οποίος ουδεμία υπηρεσία προσφέρει,  εκτός από το να συντηρεί μια απίστευτη γραφειοκρατία και να θέτει κάθε εταιρεία όμηρο  στη διάθεση κάθε επίορκου εφοριακού. Να καταργηθεί η υποχρέωση ΕΠΕ και ΑΕ  να δημοσιεύουν τους Ισολογισμούς τους σε μια  Οικονομική  και μια Πολιτική  Εφημερίδα. Είναι ένα κονδύλι που φτάνει από 3-10 χιλιάδες ευρώ! Η μόνη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί είναι να συντηρούνται κάποια έντυπα μηδενικής κυκλοφορίας. Οι επιχειρήσεις μπορούν να αναρτούν τους Ισολογισμούς τους στο Διαδίκτυο! Όποιος ενδιαφέρεται, τους βρίσκει!
Να καταργηθεί το Αγγελιόσημο, για να μειωθεί το διαφημιστικό κόστος.
Να καταργηθούν και  οι άλλοι  φόροι υπέρ τρίτων
Να εξαιρεθούν από κάθε είδους φορολόγηση τα κέρδη των επιχειρήσεων που επανα- επενδύονται  και δημιουργούν θέσεις απασχόλησης
Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι αλλάζουμε;
Να προτείνουμε την κατάργηση της μονιμότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα,  υπό προϋποθέσεις, ακόμα  και στο στενό. Γιατί δηλαδή, όλοι εμείς που απασχολούμαστε στον ιδιωτικό τομέα να έχουμε κάθε μέρα, πάνω από το κεφάλι μας, τον ενδεχόμενο της απόλυσης; Είμαστε λιγότερο  ίσοι από τους άλλους;
Να καταργηθεί, δια νόμου, η πολυθεσία στο δημόσιο.
Να απελευθερωθούν, άμεσα , όλα  τα κλειστά  επαγγέλματα!
Είμαστε η  μοναδική χώρα της Ε.Ε. που δεν επιτρέπει τη λειτουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων !
 Δραστικός περιορισμός του κράτους
Όσο δεν περιορίζουμε το κράτος, όσο δεν εξισώνουμε τους όρους απασχόλησης μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, θα συνεχίζουμε να έχουμε μια κρατικοδίαιτη οικονομία.  Θα έχουμε νέους, που από την κούνια τους, θα θέλουν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι για να έχουν ένα μισθό, βρέξει χιονίσει!
Πουθενά αλλού στην Ευρώπη, το κράτος δεν έχει τόσο  έντονη παρουσία στην οικονομική δραστηριότητα.  Δεν είναι μόνο οι αναρίθμητες υπηρεσίες και οργανισμοί που δεν έχουν κανένα αντικείμενο, οι άχρηστες επιτροπές και η τελευταία μόδα,  οι δήθεν Ανεξάρτητες Αρχές και οι ΜΚΟ που φύτρωσαν σαν μανιτάρια. Είναι η ανάμιξη του  ακόμα και σε επιχειρηματικές δραστηριότητες! Το κράτος επιχειρηματίας όπου δοκιμάστηκε, απέτυχε παταγωδώς! Εμείς το αποθεώνουμε, γιατί αυτή  την κουλτούρα και αυτόν τον μύθο καλλιέργησε η αριστερά τις τελευταίες δεκαετίες! Και η από εδώ πλευρά γοητεύτηκε από το μύθο! Και πλειοδότησε!
Θα το επαναλάβω, αν και σε προηγούμενη ανάρτηση, αρκετοί φίλοι είχαν την καλοσύνη να διαφωνήσουν έντονα  με τις απόψεις μου.
 Για να ανασάνει η ελληνική οικονομία χρειαζόμαστε ένα δραστικό περιορισμό του κράτους, μέσα από ένα ευρύτατο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
 Σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, το δημόσιο μπορεί να κατοχυρώσει τα δικαιώματά του.
 Τι νόημα  έχει να ελέγχει το κράτος το 100% του ΟΣΕ; Τι φοβόμαστε θα πάρει κάποιος ξένος τις ράγες και θα τις σηκώσει;
 Έχουμε τα πιο όμορφα νησιά στον κόσμο, αλλά τα χειρότερα λιμάνια και τα χειρότερα αεροδρόμια.  Και τις χειρότερες ναυτιλιακές συνδέσεις!  Θα έφευγαν τα λιμάνια από τη θέση τους, αν παραχωρούσαμε το management σε μια ιδιωτική εταιρεία;
 Κώστας Ροδινός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share