Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Οι τηγανιτές πατάτες χαρίζουν ευτυχία


Η ιστορία θέλει τους «περίεργους» Έλληνες να ανακαλύπτουν τη γεύση της πατάτας, επειδή ο Καποδίστριας κατάλαβε από νωρίς ότι στους Έλληνες όταν απαγορεύεις κάτι, αυτόματα το θέλουν περισσότερο από κάθε άλλο. Αυτό που δεν είχε καταλάβει όμως είναι ότι αυτό που μας έφερε από το εξωτερικό μας έκανε και πιο ευτυχισμένους!

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, και η πατάτα έχει γίνει το νούμερο 1 φαγητό σε όλον
τον κόσμο, κατακτώντας ιδιαίτερα το παιδικό και νεανικό καλοφαγάδικο κοινό.
Σήμερα, ερευνητές του Πανεπιστήμιου Άστον στο Μπέρμινχαμ απέδειξαν πως η κατανάλωση τηγανητών πατατών αλλάζει τη διάθεση στους ανθρώπους, και για την ακρίβεια τους κάνει πιο ήρεμους και πιο χαρούμενους.
Το δείγμα της έρευνας, αν και μικρό, υπολογίστηκε σε 60 γυναίκες και άνδρες, κλήθηκε να δει ένα πεντάλεπτο φιλμ που απεικόνιζε τις συνέπειες της ατομικής βόμβας που έπεσε στη Χιροσίμα στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Αμέσως μετά, στους μισούς δόθηκε ένα περιοδικό για να ξεχάσουν τις εικόνες φρίκης που μόλις είδαν και στους άλλους ένα πιάτο με τηγανιτές πατάτες. Όταν τελειώσαν το διάβασμα ή το φαγητό (αναλόγως της ομάδας) τους δόθηκε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν εντυπωσιακά. «Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που έφαγαν το πιάτο με τις τηγανιτές πατάτες ανέβηκαν ψυχολογικά πιο γρήγορα από αυτούς που διάβασαν το περιοδικό», υποστήριξε ο επικεφαλής της έρευνας Μάικ Γκριν.
«Για την ακρίβεια, η ηρεμία και η ευτυχία επανήλθαν μετά από 15 με 20 λεπτά» συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι τηγανιτές πατάτες έχουν αυτή την ιδιότητα για δύο πιθανούς λόγους: είτε επειδή περιέχουν υδατάνθρακες, είτε επειδή έχουν συνδεθεί στο μυαλό με την παιδική ανέμελη ηλικία.
Πηγή: Cosmo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share