Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Καλείται να επιστρέψει 83,5 εκατ. ευρώ



Καλείται να επιστρέψει 83,5 εκατ. ευρώ

Ειδικά μαγνητοφωνάκια παρακολουθήσεων σε ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ καθώς και πλήθος άλλων τηλεφωνικών υποκλοπών κατέγραψε σε διαδοχικούς υπηρεσιακούς ελέγχους η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών



Ειδικά μαγνητοφωνάκια παρακολουθήσεων σε ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ καθώς και πλήθος άλλων τηλεφωνικών υποκλοπών κατέγραψε σε διαδοχικούς υπηρεσιακούς ελέγχους η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες στη Βουλή, ο πρόεδρος της Αρχής Αν. Λαμπρινόπουλος, που ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
«Είναι δυνατόν να υπάρξει απόρρητο, όταν το δίκτυο δεν είναι ασφαλές;» διερωτήθηκε και παραδέχθηκε μεταξύ άλλων, ότι η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να ελέγξει τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ, λέγοντας χαρακτηριστικά «επισκεφθήκαμε την ΕΥΠ, μας έδειξε ένα βαλιτσάκι και είπαμε πως εάν αυτός είναι ο εξοπλισμός της τότε η υπηρεσία είναι φτωχή. Ψάξαμε και το περιβόητο βαλιτσάκι και το σκληρό δίσκο που περιέχει. Ομως, δεν νομίζω ότι η ΑΔΑΕ μπορεί να κάνει ουσιαστικό έλεγχο της ΕΥΠ». Την ίδια στιγμή, ο κ. Λαμπρινόπουλος ενημέρωσε την Επιτροπή, ότι η Αρχή καλείται να καταβάλει και μάλιστα εντόκως το ποσόν των 83,5 εκατ. ευρώ στις εταιρείες Vodafone και Ericsson. Το ανωτέρω ποσό, αφορούσε σε πρόστιμο που είχε επιβληθεί αρχικά στις δύο πολυεθνικές εξαιτίας της εμπλοκής τους στο ζοφερό σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που συγκλόνισε τη χώρα.
Υπενθυμίζεται όμως, ότι το ΣτΕ ανακάλεσε το πρόστιμο με το σκεπτικό ότι η απόφαση της ΑΔΑΕ για τον καταλογισμό προστίμου ελήφθη σε κλειστή συνεδρίαση και δεν διασφαλίστηκαν συνθήκες δημοσιότητας. Εμπρακτη συνέπεια αυτής της απόφασης του ΣτΕ, είναι η ΑΔΑΕ, όχι μόνο να υποχρεούται τώρα να επιστρέψει τα χρήματα, αλλά και να μην είναι σε θέση πλέον να επιβάλλει κανένα πρόστιμο σε οποιαδήποτε εταιρεία διαπιστώνει παρανομίες.
Γ. Χ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share