Η ημερίδα (έναρξη 19.00) θα λάβει χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αναγνωστικής Εταιρίας, στην πόλη που ο Κοέν έχει περιγράψει σε έργο του ως «έναν επίγειο παράδεισο, έναν τόπο που σου προκαλεί την αίσθηση ότι παρακολουθείς μια θεατρική παράσταση χωρίς τέλος».
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου Σπύρος Γιούργας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκδήλωση που υποστηρίζεται από το Επιμελητήριο και την Ισραηλιτική Κοινότητα της Κέρκυρας θα ολοκληρωθεί με τη γνωστοποίηση των όρων θεσμοθέτησης ετήσιου «Βραβείου Albert Cohen». Σχετικό βραβείο θα απονέμεται κάθε χρόνο, από το 2012, σε πρόσωπα που με μελέτες και δράσεις θα αναδεικνύουν και θα προάγουν τις αξίες του πολυσχιδούς έργου του Κοέν.
Το σωματείο ιδρύθηκε από ανθρώπους που θαυμάζουν το έργο, την προσωπικότητα και τις ιδέες του Αλμπέρ Κοέν και φιλοδοξεί, μεταξύ άλλων, «να ξαναζωντανέψει τη μνήμη του στη γενέτειρά του» και να ανακατασκευάσει την πατρική κατοικία του, στην οποία ο Δήμος Κερκυραίων, μετά το πέρας διεθνούς συνεδρίου που οργάνωσε πέρυσι για τον Κοέν με τίτλο «Επιστροφή στις ρίζες», τοποθέτησε αναμνηστική πλάκα.
Ομιλητές και εισηγήσεις
Για τον διάσημο λογοτέχνη και το έργο του θα μιλήσουν με θέματα:
* «Ιστορική βιογραφική προσέγγιση του Κερκυραίου Αλμπέρ Κοέν», η διεθνολόγος Φαίη Πουλημένου
* «Αλμπέρ Κοέν: Κράτος δικαίου», ο νομικός, πρόεδρος του Ιδρύματος Memoire Albert Cohen, Max Mamou
* «Η περίπτωση Αλμπέρ Κοέν: Ενα θέμα εθνικό ή πολιτιστικό;», ο καθηγητής του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Φρέρης
* «Αλμπέρ Κοέν: Γέφυρα ανάμεσα στην προσφυγική ενσωμάτωση και την ευρωπαϊκή ταυτότητα», ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Φορτσάκης.
Οι εκδηλώσεις
Θα προηγηθούν το πρωί της ίδιας ημέρας θρησκευτική τελετή στην εβραϊκή συναγωγή της Κέρκυρας, μουσική εκδήλωση στη γειτονιά όπου ο Κοέν γεννήθηκε και πέρασε τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής του, προτού η οικογένειά του μεταναστεύσει στη Μασσαλία της Γαλλίας, καθώς και περιήγηση στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας. Ως γνωστόν, το λογοτεχνικό έργο του Αλμπέρ Κοέν ξεκίνησε με την αφήγηση της τελετής της θρησκευτικής του ενηλικίωσης το 1908, στην εβραϊκή συνοικία της Κέρκυρας, με τον ραβίνο παππού του. Η τελετή εκείνη περιγράφεται στο πρώτο κεφάλαιο του έργου του «Σολάλ».
«Πρωτοπόρος ειρηνιστής, ο Κοέν εργάστηκε σκληρά για τη διεθνή ειρήνη, την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων», θυμίζει ο πρόεδρος του σωματείου «Φίλοι του Ιδρύματος Memoire Albert Cohen», Σπ. Γιούργας.
Χ.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου