Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Θυσαυροφυλάκια παρασυρμένα από το παλιρροϊκό κύμα



OΦΟΥΝΑΤΟ. Στον χώρο στάθμευσης του αστυνομικού τμήματος της πόλης Οφουνάτο δεν υπάρχει ούτε ένα αυτοκίνητο. Αντιθέτως οι άνδρες έχουν στοιβάξει εκατοντάδες τσακισμένα μεταλλικά θησαυροφυλάκια, τα οποία παρασύρθηκαν, μέσα από σπιτικά και καταστήματα, από το ορμητικό τσουνάμι της 11ης Μαρτίου. Τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει ότι καθένα από τα βαριά μεταλλικά κουτιά φυλάσσει στο εσωτερικό του προστατευμένους τους κόπους μιας ζωής κάποιας από τις χιλιάδες οικογένειες που επλήγησαν από τη φυσική καταστροφή...............

Τα θησαυροφυλάκια σωρεύονται και η αστυνομία της περιοχής εύχεται να είχε κάποιο στοιχείο ώστε να βρει τους ιδιοκτήτες τους. Σύμφωνα, μάλιστα, με κάποιους υπολογισμούς ίσως στο εσωτερικό τους να κρύβονται μετρητά που θα αγγίζουν τα 350 δισεκατομμύρια γιεν. Αν ήθελε κανείς να αναφερθεί στον κρυμμένο θησαυρό στην ιαπωνική γλώσσα θα έπρεπε μιλήσει για το «τανσού γιοκίν», δηλαδή «τις αποταμιεύσεις της ντουλάπας».

Σε μια τεράστια έκταση ακτών στις πληγείσες από το τσουνάμι επαρχίες, συνεργεία και πολίτες κάνουν ό, τι μπορούν για να απομακρύνουν όλα τα αντικείμενα που μετέφερε εκεί το γιγαντιαίο κύμα, αφού ξεχωρίσουν τα πολύτιμα. Η αστυνομία δεν μπορεί σήμερα να γνωρίζει τον συνολικό αριθμό των θησαυροφυλακίων που έχουν αποθηκευθεί. Είναι, όμως, βέβαιο ότι η εύρεση των ιδιοκτητών τους είναι μία χρονοβόρα και δύσκολη επιχείρηση.

Τα θησαυροφυλάκια αντικατοπτρίζουν μία άλλη πραγματικότητα για την περιοχή. Στην επαρχία Ιγουάτε, παραδείγματος χάριν, όπου βρίσκεται το Οφουνάτο, το 30% των κατοίκων είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών. Πολλοί από αυτούς, από συνήθεια φύλαγαν τιμαλφή και μετρητά στο σπίτι, πρακτική που ενισχύθηκε από τα πολύ χαμηλά επιτόκια. Η ιαπωνική κυβέρνηση υπολογίζει ότι το κόστος θα φτάσει στα 309 δισ. δολάρια, γεγονός που θα κάνει την ιαπωνική τραγωδία την πιο ακριβή φυσική καταστροφή της ιστορίας, χωρίς να συνυπολογιστούν οι ατομικές ζημίες από απώλεια μετρητών.

Το 10 - 15% επιστράφηκε

Ο σεισμός και το τσουνάμι παρέσυραν στον θάνατο τουλάχιστον 25 χιλιάδες άτομα. Είναι πολύ πιθανό πολλά από τα θησαυροφυλάκια να μείνουν στα αζήτητα. Μέχρι στιγμής μόλις το 10 με 15% των τιμαλφών που χάθηκαν λόγω του παλιρροϊκού κύματος επεστράφησαν στους δικαιούχους, υποστηρίζουν Ιάπωνες αξιωματούχοι.

Η αστυνομία θα αρχίσει να ανοίγει τα θησαυροφυλάκια αναζητώντας κάποιο στοιχείο που να μαρτυρεί την ταυτότητα των ιδιοκτητών.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share