Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Η... γευσιγνωσία των αποβλήτων: 25χρόνια Τσερνομπίλ, 30 ημέρες Φουκουσίμα


Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύονται και σήμερα, δύο έως πέντε φορές πάνω από τα όρια, σε αρκετές κατηγορίες τροφίμων σε περιοχές της Ουκρανίας, 25 χρόνια μετά το Τσερνομπίλ, και στη Φουκουσίμα, ένα μήνα μετά, ένα από τα δείγματα λαχανικών οι μετρήσεις το κατατάσσουν στα πυρηνικά απόβλητα!.....................
.
«Είκοσι πέντε χρόνια Τσερνομπίλ και ένας μήνας Φουκουσίμα», ο τίτλος της έκθεσης που παρουσίασε το ελληνικό γραφείο της Greenpeace σε συνεργασία με επιστήμονες του διεθνούς τμήματος. Οι μετρήσεις έγιναν τον Μάρτιο, στο πλαίσιο πιλοτικής έρευνας στην Ουκρανία και στη Φουκουσίμα. Υπενθυμίζεται ότι με τη ραδιενέργεια που εκλύθηκε κατά το δυστύχημα του Τσερνομπίλ, μόνο στην Ουκρανία, ρυπάνθηκε το 40% των δασών της χώρας και 18.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα αγροτικής γης. Στα συνοπτικά αποτελέσματα της έρευνας της οργάνωσης σε περιοχές -μόνο- της Ουκρανίας σήμερα αποκαλύπτεται ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που βρέθηκαν υπερβαίνουν τα όρια του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

*Τα 14 από τα 15 δείγματα γάλακτος (93%) από το χωριό Ντρόζντιν στο Ρίβνενσκα Ομπλαστ υπερέβαιναν τα αποδεκτά όρια για παιδιά για το κέσιο 137 κατά 1,2 έως 16,3 φορές.

*Δείγμα από το Ρούντνια Ζερεβέτσκα, στο Ζιτόμιρσκα Ομπλαστ είχε ραδιενέργεια σε επίπεδα 60 μπεκερέλ/λίτρο. Εάν αυτό το γάλα δινόταν σε ένα παιδί θα υπερέβαινε τα αποδεκτά όρια για παιδιά για το κέσιο 137 των 40 μπεκερέλ/λίτρο.

Αγρια μανιτάρια και μούρα

*Δύο δείγματα αποξηραμένων μανιταριών από το Ζιτόμιρσκα Ομπλαστ ήταν πάνω από τα αποδεκτά όρια, ιδιαίτερα το δείγμα από το Ναρόντιτσι, με επίπεδα κεσίου 137 288.000 μπεκερέλ/λίτρο, δηλαδή 115 φορές υψηλότερα από τα όρια για το συγκεκριμένο τρόφιμο. Αυτό το δείγμα είχε το υψηλότερο ποσοστό κεσίου 137 από όλα τα δείγματα.

*Αποξηραμένα μανιτάρια που αγοράστηκαν στην αγορά του Ντεμίντιβ στο Κίιβσκα Ομπλαστ, περιείχαν κέσιο 137 4,4 φορές περισσότερο από τα αποδεκτά όρια. Αποξηραμένα μανιτάρια από το Νοβί Σοκόλι στο Κίιβσκα Ομπλαστ υπερέβαιναν κατά 1,2 φορά το όριο των 2.500 μπεκερέλ/κιλό που έχει τεθεί για άγρια αποξηραμένα μανιτάρια και μούρα.

*Μούρα από το Ζιτόμιρσκα Ομπλαστ επίσης είχαν υψηλά επίπεδα κεσίου 137. Ανάμεσα σε αυτά ήταν κατεψυγμένο μύρτιλλο, μαρμελάδα μύρτιλλο και αποξηραμένα μύρτιλλα, με ποσοστά 1,5, 4,4 και 4,8 φορές πάνω από τα αποδεκτά όρια αντίστοιχα για το κάθε προϊόν.

*Από τα 7 δείγματα αποξηραμένων μανιταριών από το χωριό Ντροζντίν στο Ριβνένσκα Ομπλαστ τα έξι ξεπερνούσαν τα αποδεκτά όρια για το κέσιο 137 κατά 1,3 έως 7 φορές.

*1 από τα 8 δείγματα καρότων από το χωριό Ντροζντίν ξεπερνούσαν τα αποδεκτά όρια για το κέσιο 137 κατά 1,3 φορές.

*4 από τα 15 δείγματα πατάτας από το χωριό Ντροζντίν ξεπερνούσαν τα αποδεκτά όρια για το κέσιο 137 κατά 1,2 έως 1,7 φορά.

Τσερνομπίλ - Φουκουσίμα: δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share