Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

http://www.enimerosi.com-----Αγωγός αερίου


agogos_fysikou_aeriou
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ. Η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του υποθαλάσσιου ελληνοϊταλικού αγωγού εγκρίθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με το γραφείο τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Βαρικό και Ομπρέλα 2 είναι οι θέσεις εγκατάστασης του σταθμού συμπίεσης και προσαιγιάλωσης του αγωγού αντίστοιχα. Η Θέση Βαρικό, βρίσκεται σε απόσταση 7,5 περίπου χιλιομέτρων από την ακτή και τη θέση Ομπρέλα 2.



Oι δύο θέσεις βρίσκονται στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Πέρδικας του Νομού Θεσπρωτίας, πολύ κοντά στα διοικητικά όρια της Πρέβεζας.
Η απόφαση κοινοποιείται στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, αφού υπάρχει μικρό τμήμα του αγωγού που διέρχεται από τα διοικητικά όρια της Αγιάς.
Με την απόφαση αυτή ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος των αδειοδοτήσεων, αφού τον Ιούλιο του 2010 υπήρξε και η αντίστοιχη έγκριση από την Ιταλική πλευρά.
Οι αντιδράσεις


Η έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του υποθαλάσσιου ελληνοϊταλικού αγωγού προκαλεί αντιδράσεις στο Νομό Θεσπρωτίας. Η αντίδραση των κατοίκων ήταν άμεση και συγκλήθηκε την Κυριακή λαϊκή συνέλευση στο συνεδριακό κέντρο της Πέρδικας. Στη συνέλευση παρευρέθηκαν ο βουλευτής Θεσπρωτίας Χρήστος Κατσούρας, ο Νομάρχης Θεσπρωτίας και υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Βασίλης Γιόγιακας, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και υποψήφιος Αντιπεριφερεάρχης Πιτούλης Θωμάς αλλά και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι κ.κ. Κάτσινος και Δήμας, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Παπαδημητρίου, ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαθεοδώρου και 300 περίπου πολίτες. Η συνέλευση κατέληξε σε ψήφισμα στο οποίο επαναλαμβάνεται η πάγια θέση των κατοίκων της Πέρδικας για τη μη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από την περιοχή, ενώ επισημαίνεται ότι πλέον θα διεκδικήσουν με ένδικα μέσα την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών Πέρδικας

Η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να εγκρίνει την χωροθέτηση των αγωγών φυσικού αερίου και των εγκαταστάσεων στην Πέρδικα, που έγινε με απροκάλυπτα φασιστικό τρόπο από την κυβέρνηση, μας βρίσκει εντελώς αντίθετους. Όσες υποσχέσεις δόθηκαν προεκλογικά αποδείχθηκαν ασύστολα ψευδείς.Η Κίνηση Πολιτών θα συνεχίσει αταλάντευτα τον αγώνα με κάθε τρόπο, νόμιμο η μη, έτσι ώστε να υπερασπιστεί το δικαίωμα της Πέρδικας να ζήσει χωρίς τους αγωγούς.
Καταλάβαμε ότι και οι πολιτικοί και οι τοπικοί άρχοντες, που έριξαν νερό στο μύλο των Κυβερνήσεων και της ΔΕΠΑ για αυτές τις αποφάσεις, θα κριθούν σύντομα και έχουν την απόλυτη ευθύνη για την εξέλιξη των πραγμάτων.
Ευχαριστούμε τον βουλευτή μας που διατράνωσε το τεράστιο όχι σε αυτό το έγκλημα που γίνεται στην Πέρδικα σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share