Πέθανε σήμερα Κυριακή σε ηλικία 73 ετών ο κωμικός του ελληνικού κινηματογράφου Αλέκος Τζανετάκος.
Βαθιά αξιοπρεπής άνθρωπος, αυτάρκης στην περηφάνια του, δεν θέλησε ποτέ να πει κουβέντα για... φίλους που τον αγνόησαν στον Γολγοθά του προσωπικού του δράματος με την κλονισμένη υγεία του.
Αλλωστε, στη μακρά καλλιτεχνική του πορεία δεν βρέθηκε συνάδελφός του να παραπονεθεί ότι ήρθε ποτέ σε σύγκρουση μαζί του. Για όλους είχε πάντα μία καλή κουβέντα.
Και απέδιδε ζωντανά την προσωπικότητά του ο στίχος που του είχε αφιερώσει κάποτε ο αείμνηστος θεατρικός συγγραφέας, επιθεωρησιογράφος και δημοσιογράφος Παναγιώτης Παπαδούκας:
«Απ’ τους αρτίστες του ελαφρού ο πιο μπριόζος
Δυναμικός με κέφι πάντα και σκερτσόζος
Παίζει με τέχνη αληθινή,
Και μοναχός του γεμίζει τη σκηνή!»Είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1937. Σπούδασε στη Σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν και στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου.
Στον κινηματογράφο, από όπου έγινε και ευρύτατα γνωστός, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1957, στην ταινία Η αρπαγή της Περσεφόνης. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με την «Φίνος Φιλμ», με την οποία γύρισε πολλές ταινίες. Μέσα από αυτές έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από το ρόλο του «καρπαζοεισπράχτορα».
Ο ηθοποιός αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας τα τελευταία χρόνια, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο νοσηλεύτηκε για αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Η περιπέτεια με την υγεία του ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2006 όταν υποβλήθηκε σε εγχείρηση ανευρύσματος στην κοιλιακή αορτή, η οποία διήρκησε δέκα ώρες… «Η ζωή θέλει θάρρος και να μην φοβάσαι», έλεγε ο ηθοποιός από το κρεβάτι του νοσοκομείου, έχοντας πάντα στο πλευρό του τις αγαπημένες του αδερφές, Καίτη και Νίνη. Ο Αλέκος Τζανετάκος έγινε γνωστός μέσα από τις ελληνικές ταινίες ως «καρπαζοεισπράκτορας» και αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο για το ταλέντο, το χιούμορ και την αυθεντικότητα του. Μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν δυνατός και αντιμετώπιζε ακόμη και τις μεγαλύτερες δυσκολίες της ζωής του με χιούμορ.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Σπούδασε στην Σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν και στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1957 σε ρόλους κλασικού ρεπερτορίου με το Περιφερειακό Θέατρο Θεσσαλονίκης του Κώστα Χατζίσκου, σε τουρνέ ανά την Ελλάδα… Αργότερα καθιερώθηκε ως πρωταγωνιστής στο θέατρο Μπουρνέλη στο πλευρό σπουδαίων κωμικών όπως ο Νίκος Σαυρίδης, ο Βασίλης Αυλωνίτης, η Ρένα Βλαχοπούλου… Το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο το έκανε το 1957 στην ταινία «Η αρπαγή της Περσεφόνης». Αμέσως μετά συνεργάστηκε με την Φίνος Φιλμ και ήρθαν οι μεγάλες επιτυχίες, ενώ έγινε γνωστός στο κοινό με τον ρόλο του «καρπαζοεισπράκτορα». Συμμετείχε σε 250 ταινίες, ενώ αρκετές από αυτές ήταν σε σενάριο δικό του.
Ο Αλέκος Τζανετάκος είχε μεγάλη αδυναμία στις γυναίκες και τα αυτοκίνητα. Αρραβωνιάστηκε 17 φορές, ενώ δεν ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας ούτε μία… Σε συνέντευξή του λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή, είχε δηλώσει πως μετάνιωσε που δεν έγινε πατέρας. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στο εξοχικό του στο Κιάτο… Εκεί ήταν ο δικός του παράδεισος…
Έφυγε ο Αλέκος Τζανετάκος
11 Απρ 2010
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Σπούδασε στη Σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν και στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου. Πρωτοεμφανίστηκε το 1957 σε ρόλους κλασσικού ρεπερτορίου, με το Περιφερειακό Θέατρο Θεσσαλονίκης του Κώστα Χατζίσκου, σε τουρνέ ανά την Ελλάδα.
Αργότερα καθιερώθηκε ως πρωταγωνιστής στο θέατρο Μπουρνέλη στο πλευρό σπουδαίων κωμικών, όπως των Μακρή, Αυλωνίτη, Σταυρίδη, Βλαχοπούλου κ.ά. Μια μεγάλη θεατρική του επιτυχία ήταν, "Ο τρελός του Λούνα Πάρκ", στην οποία είχε και την καλλιτεχνική διεύθυνση και η οποία έκανε περιοδεία σ' όλη την Αμερική.
Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1957, στην ταινία "Η αρπαγή της Περσεφόνης". Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τη Φίνος Φιλμ, με την οποία γύρισε πολλές ταινίες και έγινε γνωστός στο πλατύ κοινό, με το ρόλο του "καρπαζοεισπράχτορα", που τον καθιέρωσε. Ένας μεγάλος αριθμός ταινιών του, ήταν σε σενάριο δικό του.
Στις αρχές της δεκαετίας του '80, πήρε την απόφαση να αποχωρίσει από το θέατρο και να ασχοληθεί με τη συγγραφή 170 σεναρίων που γυρίστηκαν βιντεοταινίες, με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Αργότερα, απομακρύνθηκε εντελώς από κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα.
Ήταν πρωταθλητής μοτοσικλέτας και είχε κερδίσει δέκα κύπελλα σε ισάριθμους αγώνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου