Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Έκανε μεταμόσχευση μυελού και εξαφάνισε το AIDS



Ελπίδες για νίκη στον πόλεμο κατά του AIDS δίνει η περίπτωση ενός Αμερικανού, ο οποίος ζει στη Γερμανία και δύο χρόνια ύστερα από μεταμόσχευση μυελού των οστών έχει εξαφανιστεί ο ιός από τον οργανισμό του. Οπως γράφει η ιατρική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», ο 42χρονος άντρας έκανε μεταμόσχευση μυελού των οστών λόγω εμφάνισης λευχαιμίας, όπως όμως αποδείχτηκε η μεταμόσχευση υπήρξε αποτελεσματική και εναντίον του ιού HIV. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charite στο Βερολίνο.

Ο δρ Gero Hutter επιβεβαιώνει ότι στόχος της μεταμόσχευσης ήταν να θεραπευτεί η λευχαιμία, ωστόσο προέκυψε το εκπληκτικό αυτό διπλό αποτέλεσμα. Αιτία ίσως γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι ο επιλεχθείς δωρητής έχει ένα είδος γενετικής μεταλλαγής, που ονομάζεται CCR5 delta 32 και η οποία απαντάται μόνο στο 1%-35% του πληθυσμού της Ευρώπης.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ειδικούς, μεταμοσχεύσεις του είδους που έγινε στον 42χρονο οροθετικό στον HIV είναι ακραίες και πολύ επικίνδυνες. Το σημαντικό όμως είναι ότι έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα.

Στο μεταξύ οι έρευνες των επιστημόνων για την εύρεση μιας αλοιφής ή ενός τζελ με στόχο την πρόληψη της λοίμωξης του AIDS, βρίσκονται κοντά στην επίτευξη του σκοπού τους, καθώς οι ειδικοί στρέφονται σε συστατικά φαρμάκων που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά. Ετσι, ελπίζουν ότι σύντομα θα μπορέσουν να φθάσουν στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Πηγή: espressonews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share