Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Διπλωματική διένεξη Ελλάδας – Αλβανίας για τα νεκροταφεία;


Η εβδομαδιαία αλβανική εφημερίδα «Χάρτης» ισχυρίζεται οτι το ζήτημα των τεσσάρων νεκροταφείων Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, έχει εξελιχθεί σε μείζον θέμα των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Η Ελλάδα προτίθεται να αναλάβει την φροντίδα των τεσσάρων νεκροταφείων. Με δεδομένη όμως την απροθυμία της κυβέρνησης των Τιράνων, η οποία θεωρεί τα ελληνικά αιτήματα περίπου ως .. «εισβολή», η Αθήνα απειλεί τώρα να μπλοκάρει την επικύρωση από την ελληνική Βουλή της Συμφωνίας Σύνδεσης της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει η εφημερίδα. Σύμφωνα με την ίδια, το θέμα απειλεί να πάει «ανεξέλεγκτες πολιτικές διαστάσεις».
Το θέμα εκτός από τις τεχνικές – κατασκευαστικές διαστάσεις έχει και πολιτικές, καθώς η κυβέρνηση των Τιράνων φοβάται τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ.

Αυτό επειδή μερικοί στην Αλβανία θεωρούν ότι οι τάφοι χρησιμεύουν μόνο για να «σπρώξουν λίγα χιλιόμετρα τα σύνορα με την Ελλάδα»(!!!)
Η εφημερίδα καταλήγει με την εκτίμηση ότι το νέο διπλωματικό επεισόδιο προστίθεται σε μια μακρά λίστα προηγουμένων μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, εξακολουθεί να θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τον “φίλο” του τον Καραμανλή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share