Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Απειλές από τον Τσάβες προς τις ΗΠΑ


Στο πλευρό του φίλου και συμμάχου του, Έβο Μοράλες, στάθηκε για άλλη μία φορά ο Ούγκο Τσάβες.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας απείλησε πως θα σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου στις ΗΠΑ εάν συνεχιστεί η κρίση στη Βολιβία, την οποία ο Έβο Μοράλες θεωρεί ότι παρακινεί η Αμερική, γι’ αυτό και ζήτησε από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ να αποχωρήσει από τη Λα Πας.
«Να πάτε 100 φορές στην κόλαση», φώναξε ο Ούγκο Τσάβες, μιλώντας μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές του.
Νωρίτερα, είχε και αυτός με τη σειρά του δώσει διορία 72 ωρών στον Αμερικανό πρεσβευτή του Καράκας να φύγει από τη Βενεζουέλα, ως ένδειξη συμπαράστασης στον πρόεδρο της Βολιβίας.
Η απάντηση από τις ΗΠΑ ήταν άμεση. Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να απελάσουν τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας στην Ουάσινγκτον. Επιπλέον, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε, ότι επιβάλλονται κυρώσεις σε βάρος δύο στελεχών των μυστικών υπηρεσιών της Βενεζουέλας και ενός πρώην υπουργού, αλλά και κατά δύο δημοσίων υπαλλήλων στην Κολομβία για τη βοήθεια που παρείχαν στις Επαναστατικές ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) στον τομέα λαθρεμπορίου των ναρκωτικών.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται και έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις, αφού, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι νεκροί από τις συγκρούσεις κυβερνητικών και αντιπολίτευσης έχουν φτάσει τους δέκα.
Οπαδοί της αντιπολίτευσης φέρονται να πυροβόλησαν εν ψυχρώ επτά αγρότες στην περιοχή του Πάντο στον Αμαζόνιο. Δεκάδες είναι οι τραυματίες και από τις δύο πλευρές.
Η ένταση μεταξύ της Ουάσιγκτον και των αριστερών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική κλιμακώνεται, καθώς η κατάσταση στη Βολιβία έχει δημιουργήσει προβλήματα και στη Βραζιλία.
Μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν στον αγωγό φυσικού αερίου, από οπαδούς της αντιπολίτευσης, έχει μειωθεί η εξαγωγή του στη Βραζιλία αλλά και την Αργεντινή.
«Δε θα ανεχτούμε παραβίαση της συνταγματικής τάξης στη Βολιβία», δήλωσε ο Μάρκο Αουρέλιο Γκαρσία, σύμβουλος του Λουίς Ιγκνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα. «Δεν θα αναγνωρίσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια αντικατάστασης της κυβέρνησης στη χώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share