Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

Κάπτεν Νέμο στο Ιόνιο με ποδοκίνητα υποβρύχια

ΚΑΤΑΔΥΣΗ μέχρι και 50 μέτρα - ο σχεδιασμός βασίζεται στα ανθρακονήματα


Με τον «Οδυσσέα» και την «Πηνελόπη» επιχειρούν ένα μυθικό ταξίδι από την Κέρκυρα στην Ιθάκη, στη ρότα του Οδυσσέα. Με τα δύο ποδοκίνητα υποβρύχια ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει το ταξίδι αυτό μια τετραμελής εξερευνητική αποστολή, η οποία συνδυάζει την ελληνική μυθολογία με τη θαλάσσια περιπέτεια και τους θρύλους εφευρέσεων υψηλής τεχνολογίας.

Aπό την Κέρκυρα στην Ιθάκη στη ρότα του Οδυσσέα θα ταξιδέψουν τα δύο ποδοκίνητα υποβρύχιαΟ Αυστραλός επιστήμονας Lloyd Godson και η Ελληνίδα σύντροφός του, Καρολίνα Σαρασίτη, θα διανύσουν 500 χιλιόμετρα μέσα από τα νησιά του Ιονίου, απέναντι από τη δυτική όχθη της ηπειρωτικής Ελλάδας, με φαλαινοειδούς μορφής υποβρύχια σχεδιασμένα από τον πρωτοπόρο μηχανολόγο Αλέξανδρο Σαρασίτη, ο οποίος σχεδίασε το υποθαλάσσιο σπίτι που χρησιμοποιήθηκε στο «BioSUB Project» τον Απρίλιο του 2007 και ένα καινοτομικό υποθαλάσσιο έλκηθρο με το οποίο ο Herbert Nitsch, ένας ακραίος ελεύθερος δύτης, κατέβηκε στα 214 μέτρα.Τα υποβρύχια θα σχεδιαστούν με ένα υδρολισθικό πτερύγιο, επισυνημμένο στα πόδια του πλοηγού ως προωστικό μέσο, το οποίο θα προσαρμόζει τη γωνία σύγκλισής του αυτόματα. Το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον πλέον αποδοτικό τρόπο κολύμβησης ως προς την ταχύτητα. Αυτή η νέα τεχνολογία πτερυγίου θα υποβληθεί σε δοκιμή από τον Αυστριακό Herbert Nitsch -παγκόσμιο πρωταθλητή στο χώρο της ελεύθερης κατάδυσης- στην προσπάθειά του να κατακτήσει ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ με σταθερά βάρη, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης το 2008. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο του υποβρυχίου βασίζεται στην κίνηση και τη μορφή γρήγορων ψαριών, όπως είναι ο τόνος και ο καρχαρίας, γεγονός που του αποδίδει την ταχύτερη δυνατή πλεύση. Χάρη στα μοναδικά χαρακτηριστικά του σχεδιασμού τους, μεταξύ των οποίων είναι τα ανθρακονήματα και η πίεση μέσα στα υποβρύχια (μία ατμόσφαιρα), τα υποβρύχια θα μπορούν να καταδύονται μέχρι και τα 50 μέτρα. Επίσης, θα έχουν ειδικό θολωτό οπτικό πεδίο στο μπροστινό μέρος, θα είναι εξοπλισμένα με κάμερες παρακολούθησης και μελέτης, καθώς και με προηγμένο σύστημα επικοινωνίας.

Αλέξανδρος ΣαρασίτηςΗ αποστολή«Η αποστολή μας έχει ως σκοπό να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά και τους ενήλικες ώστε να νιώσουν τη συλλογική ευθύνη που έχουμε όλοι μας για τη φύση και το θαλάσσιο περιβάλλον», σημειώνει ο Lloyd Godson, ο οποίος τον Ιούλιο του 2007 ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία το «BioSUB Project» στην Αυστραλία για το οποίο και του απονεμήθηκε το βραβείο του Australian Geographic «Australian Adventurer of the Year 2007». «Στόχος μας είναι να "αγγίξουμε" τη νέα γενιά μέσα από την ενημέρωση και τη γνώση, προκειμένου να συνειδητοποιήσει την επιτακτική ανάγκη προστασίας του φυσικού μας πλούτου και να προσαρμοστεί σ' έναν νέο και αναβαθμισμένο τρόπο ζωής που θα βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον. Επιπλέον, στοχεύει να συμβάλει σημαντικά στην προστασία σπάνιων ειδών ζώων θαλάσσης, καθώς και να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει το κοινό, ώστε να συμμετάσχει στη διάσωσή τους».

Καρολίνα ΣαρασίτηΣτο επιστημονικό πείραμα που διήρκεσε 12 μέρες, ο Lloyd έζησε κάτω από το νερό σ' ένα αυτόνομο υδατοστεγές δωμάτιο, με αποτέλεσμα να προβληθεί από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας όλου του κόσμου, μέσα από εξώφυλλα περιοδικών, εφημερίδων και πολυάριθμες εκπομπές. Ο Lloyd Godson είναι πτυχιούχος βιολόγος θαλάσσης και έμπειρος επαγγελματίας δύτης με ιδιαίτερη αδυναμία στην εναλλακτική εκπαίδευση. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του κάτω από το νερό, ο Lloyd μετέτρεψε το υποθαλλάσιο σπίτι του σε ζωντανή σχολική τάξη, απ' όπου μίλησε σε πάνω από χίλιους ενθουσιώδεις μαθητές από όλο τον κόσμο. Εκτοτε ο Lloyd δίνει ομιλίες σε σχολεία και περιγράφει στο κοινό την απίστευτη εμπειρία του, με στόχο να δώσει κίνητρο στους μελλοντικούς ερευνητές.

Lloyd GodsonΒασικοί συνεργάτες της αποστολής είναι το Ναυτικό & Περιβαλλοντογικό Κέντρο Φισκάρδου για τη θαλάσσια έρευνα, οικολογική προστασία και ενημέρωση και ο Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη σωτηρία θαλάσσιων χελωνών MEDASET, για την προστασία των σπάνιων ειδών και των βιοτόπων τους. Η εταιρεία «Mappamondo GIS» με το υψηλής τεχνολογίας δορυφορικό σύστημα θα παρακολουθεί ζωντανά την πορεία των υποβρυχίων και παράλληλα θα προβάλλει τη ζωή των θαλάσσιων ειδών που κινδυνεύουν, δίνοντας μοναδικό υλικό, με πληροφορίες για την πορεία και την εξέλιξή τους. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί ένας ειδικός ιστοχώρος όπου θα προβάλλεται και θα εξηγείται αναλυτικά η πορεία των δύο υποβρυχίων με τη βοήθεια δορυφορικής ταυτότητας. Θα περιλαμβάνει διαδραστικούς χάρτες, κλιπάκια βίντεο, φωτογραφίες, ζωντανές αναμεταδόσεις, ημερολόγιο. Η συντήρηση του ιστοχώρου θα γίνεται τακτικά με έναν αδιάβροχο φορητό υπολογιστή με ασύρματη σύνδεση Διαδυκτίου.

Herbert Nitsch«Ιπτάμενο Ψάρι»Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας είναι η Καρολίνα Σαρασίτη, πτυχιούχος στο marketing, με ειδίκευση στη διαφήμιση ως κειμενογράφος, και ο Herbert Nitsch, πιλότος μερικής απασχόλησης και κάτοχος παγκόσμιων ρεκόρ στην ελεύθερη κατάδυση (ο λόγος για το παρατσούκλι του «Ιπτάμενο Ψάρι»). Ο Herbert ξεκίνησε τις ελεύθερες καταδύσεις το 1999 και σε λιγότερα από τρία χρόνια έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ. Από το 2001 ώς σήμερα, έχει κατακτήσει πάνω από δώδεκα παγκόσμια ρεκόρ, ενώ σχεδιάζει όλο του τον εξοπλισμό καθώς και τις πρωτοποριακές τεχνικές του σε συνεργασία με διάφορους ειδικούς ιατρούς καταδύσεων στην πατρίδα του την Αυστρία.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/10/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share