Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

Πρόταση για την τουριστική αξιοποίηση της χωματερής στο Τεμπλόνι

Διευκρινίσεις για μη Κερκυραίους

Η Κέρκυρα είναι διάσπαρτη από παράνομες χωματερές που λειτουργούν ανεξέλεγκτα, αλλά ο ΧΥΤΑ, ο οποίος δέχεται τα απορρίμματα όλων των δήμων του νησιού, βρίσκεται στην περιοχή του Τεμπλονίου, ένα μικρο χωριό στα όρια του δήμου Κερκυραίων.
Τις προηγούμενες ημέρες οι περίοικοι απέκλεισαν την πρόσβαση στο ΧΥΤΑ -ενέργεια στην οποία έχουν προβεί ξανά στο παρελθόν- ο οποίος δεν πληρεί τις προδιαγραφές που απαιτούνται για να χαρακτηρίζεται ως τέτοιος.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ακόμη χωματερή, η οποία δέχεται μεγαλύτερο όγκο απορριμάτων απ' όσο προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας της, με το βιολογικό καθαρισμό να βρίσκεται εκτός λειτουργίας, όπως σύμφωνα με τους κατοίκους συμβαίνει και με τη μονάδα ανακύκλωσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Η παλαιά πόλη της Κέρκυρας εντάχθηκε το περασμένο Καλοκαίρι υπό την προστασία της unesco ως "μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς". Για την εξέλιξη αυτή, η οποία χαιρετίστηκε από τους "αρμόδιους φορείς" του νησιού ως υψίστης σημασίας βήμα στην κατεύθυνση της προσέλκυσης "ποιοτικού τουρισμού", έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα κείμενά μας.

Το "χωριό του Μπούα" στα Δανήλια αποτελεί έμβλημα της ηρωικής εποχής του κερκυραϊκού τουρισμού των δεκαετιών '70 - '80. Πρόκειται για ένα "θεματικό χωριό", το οποίο υποτίθεται πως αποτελεί πιστό αντίγραφο κερκυραϊκού χωριού του 19ου αιώνα. Δύο σειρές από διώροφα κτίρια που αντιγράφουν την αρχιτεκτονική της εποχής. Στα ισόγεια στεγάζονται μαγαζιά -από ηλεκτρονικά παιχνίδια μέχρι γουναρικά και δερμάτινα είδη- και στον όροφο δωμάτια για το προσωπικό.
Στη μέση ένας δρόμος που οδηγεί στην πίστα του νυχτερινού κέντρου, όπου τα βράδια τα οργανωμένα γκρουπ των τουριστών "ξεφάντωναν" , καταναλώνοντας "παραδοσιακά" εδέσματα με κύριο συστατικό το σάπιο κρέας, υπό τους ήχους του "play bouzouki".
Το χωριό λειτούργησε μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας του '90 -λίγο μετά το θάνατο του δαιμόνιου επιχειρηματία- και έκτοτε παραμένει κλειστό, αν και αγοράστηκε από κάποια πολυεθνική εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share