1. Wikipedia
Ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια που επιτρέπει σε όλους να βλέπουν δωρεάν το περιεχόμενο των λημμάτων, ακόμη και να το αλλάζουν, προσθέτοντας επιπλέον στοιχεία και κάνοντάς το πιο πλήρες.
2. Amazon.com
Άλλαξε τον τρόπο που ψωνίζουμε, αφού στις λίστες του μπορεί ο καθένας να βρει ό,τι θέλει και μάλιστα να το αποκτήσει με δωρεάν αποστολή, για παραγγελίες από μια ορισμένη τιμή και πάνω.
3. Hotmail
Άλλαξε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το e-mail, καθώς από την εμφάνισή του και μετά μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση στο e-mail του από οποιονδήποτε υπολογιστή με μια απλή σύνδεση στο Ιnternet. Πλέον υπάρχουν πολλοί πάροχοι που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες.
4. Facebook
Άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι φίλοι. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Facebook για να μιλάνε online, να διατηρούν επαφή με τη δουλειά τους, τους φίλους, την οικογένεια και τους γνωστούς τους. Το Facebook έκανε την κοινωνική δικτύωση δημοφιλή, ανοίγοντας μια «πόρτα» σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
5. Project Gutenberg
Άλλαξε τον τρόπο που διαβάζουμε, εισάγοντας τους ανθρώπους του κόσμου στη γνώση! Η εν λόγω ιστοσελίδα δημιούργησε τα πρώτα e-books και τα πρόσφερε δωρεάν. Πλέον μπορούμε όλοι να διαβάζουμε όποιο βιβλίο θέλουμε, στη σελίδα που επιθυμούμε και μερικές φορές σε διάφορες γλώσσες.
6. Twitter
Άλλαξε τον τρόπο που επικοινωνούμε. Το Twitter έχει πλέον μεγάλη δύναμη στο να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, όχι μόνο τους… κοινούς θνητούς αλλά και τους διασήμους με τους φαν τους!
7. Pandora
Άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βρίσκουμε νέα μουσική και ακούμε τα αγαπημένα μας κομμάτια, καθώς δημιουργεί λίστες αναπαραγωγής που αντανακλούν το μουσικό γούστο του καθενός. Όλοι μπορούν να προγραμματίσουν με ευκολία το δικό τους… ραδιοφωνικό σταθμό, εισάγοντας απλώς τον τίτλο ενός τραγουδιού ή έναν καλλιτέχνη, και στη συνέχεια να επιλέξουν τα κομμάτια που θέλουν να ακούσουν.
8. Apple
Έκανε διάσημο έναν νέο σχεδιασμό ιστοσελίδων, ακολουθώντας μίνιμαλ γραμμές. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 μέχρι το 2000 οι περισσότεροι υιοθέτησαν το λευκό και γκρι χρώμα και την μπάρα πλοήγησης της Apple στις ιστοσελίδες τους, στοιχεία που εξακολουθούν να έχουν μέχρι και σήμερα.
9. YouTube
Άλλαξε την ψυχαγωγία, και ειδικότερα τον τρόπο που βλέπουμε ένα βίντεο online, καθώς το YouTube καθιέρωσε τη δωρεάν δημοσίευση οποιουδήποτε βίντεο και την κοινή χρήση (αρκεί να μην έχει πνευματικά δικαιώματα).
10. Craigslist
Άλλαξε τις αγγελίες στο διαδίκτυο. Μέχρι την εμφάνισή του οι online σελίδες με αγγελίες ήταν σχεδόν άχρηστες λόγω του τεράστιου αριθμού spam δημοσιεύσεων.
11. The Drudge Report
Άλλαξε τις online ειδήσεις και ειδικότερα το καθεστώς των πηγών των online ειδήσεων. Το «The Drudge Report» θεωρείται ως μία από τις πλέον έγκυρες σελίδες με συνεχή ειδησεογραφική ροή, και το ίδιο αξιόπιστη με την τηλεόραση και τον έντυπο Τύπο.
12. GeoCities
Έκανε το Διαδίκτυο πιο προσιτό, αφού με την εμφάνισή του ο καθένας μπορούσε να δημιουργήσει τη δική του ιστοσελίδα δωρεάν, ενώ αποτέλεσε την πρώτη εμπειρία σχεδιασμού για πολλούς σχεδιαστές ιστοσελίδων. Και μπορεί να… έφτιαξε μια «στρατιά» από «άσχημες» ιστοσελίδες, αλλά παρακίνησε πολλούς ανθρώπους να ασχοληθούν με το Ιnternet για πρώτη φορά.
13. Digg
Άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βρίσκουμε και μοιραζόμαστε ειδήσεις, ενώ το γεγονός ότι οι χρήστες είναι αυτοί που καθορίζουν ποιες από αυτές είναι σημαντικές και ενδιαφέρουσες αντί για τους συντάκτες ή τα στελέχη μεγάλων οργανισμών ειδήσεων είναι το λιγότερο… επαναστατικό.
14. LiveJournal
Έμαθε σε εκατομμύρια ανθρώπους την έννοια του blogging, και μάλιστα… απ’ έξω και ανακατωτά! Το LiveJournal ήταν η πρώτη ιστοσελίδα που πρόσφερε δωρεάν blogs στα μέλη της, συντελώντας τα μέγιστα στο να γίνει το blogging το παγκόσμιο φαινόμενο που είναι σήμερα.
15. Google
Το Google άλλαξε τα πάντα, «εισβάλλοντας» σε σχεδόν κάθε πτυχή του Διαδικτύου. Κάθε άνθρωπος χρησιμοποιεί και μια υπηρεσία του, είτε είναι ένα blog στο Blogger, είτε ένα άλμπουμ φωτογραφιών στο Picasa, είτε μια απλή (ή σύνθετη) αναζήτηση στο Google ή ακόμη και ένα βίντεο στο YouTube, οι ελεγχόμενες σελίδες από το Google… μας ακολουθούν παντού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου