Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

ΝΟΥΣ ΟΡΑ, ΝΟΥΣ ΑΚΟΥΕΙ


To ZEON, σας προσκαλεί στην παρουσίαση της performance  με τίτλο «ΝΟΥΣ ΟΡΑ, ΝΟΥΣ ΑΚΟΥΕΙ» και με θέμα  τη ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ, που θα παρουσιάσουν η ΙΩΑΝΝΑ ΜΥΡΚΑ και ο ΝΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Για τη ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ, θα μιλήσει η  ΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ, Ιστορικός Τέχνης και ο  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΗΛΙΓΑΔΗΣ, Εικαστικός, Επίκουρος καθ. Ιονίου Παν/μίου
Ομάδα “nous
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ   Ηλεκτρονικός
ΙΩΑΝΝΑ ΜΥΡΚΑ                   Εικαστικός
ΝΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ        Μουσικοσυνθέτης
ΣΠΥΡΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ      Στιχουργός
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΙΤΟΡΕΓΚΟ           Εικαστικός
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΗΛΙΓΑΔΗΣ Εικαστικός
ΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ        Ιστορικός Τέχνης
Τον τίτλο «Νους ορά, Νους ακούει» δανείζεται η ομάδα από ρήση του προσωκρατικού φιλόσοφου Ξενοφάνη.
Θεματικός άξονας της performance, είναι η ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΙΑ, μια σπάνια νευρολογική πάθηση, στην οποία το ερέθισμα στη μια αίσθηση, ενεργοποιεί μια άλλη αίσθηση. Για παράδειγμα, ο συναισθητικός βλέπει χρώματα στους ήχους . Σήμερα, οι επιστήμονες δημιουργούν τεχνητή συναισθησία για τη μερική αποκατάσταση της όρασης σε τυφλούς, με εμφυτεύματα ή με ειδικά γυαλιά με αισθητήρες, βασισμένοι στο γεγονός ότι ο νους μπορεί να «βλέπει» χωρίς να υπάρχει εξωτερικό οπτικό ερέθισμα. Επίσης, η συναισθησία συνδέεται με τη δημιουργικότητα στην τέχνη.
Η εξαμελής διεπιστημονική ομάδα, σ αυτό το τρίτο στάδιο μελέτης του project, θέτει  ερωτήματα για την αρτιμέλεια και την αναπηρία, όσον αφορά στην αντίληψη του κόσμου μέσα από τις πέντε αισθήσεις.
Το έργο, αποτελείται από τα εξής στοιχεία: 1) Τεχνολογικό γλυπτό μικρών διαστάσεων πάνω στο οποίο είναι γραμμένο σε γραφή Braille ποίημα του Νίκου Σιδηρόπουλου που αναφέρεται στην συναισθητική αντίληψη του Αλλου. 2) Την περφόρμανς, όπου η Ιωάννα Μύρκα με δεμένα μάτια, διαδρά με το τεχνολογικό γλυπτό και με το περιβάλλον με τη βοήθεια μικροκάμερας στο δάχτυλό της. Οι δυο performer στην τρίτη αυτή εκδοχή του project, προσθέτουν το στοιχείο της ανταλλαγής βιωμάτων: Η Ιωάννα, η οποία έχει γεννηθεί με κινητικά προβλήματα, δένει τα μάτια της και βιώνει την κατάσταση του Νίκου που είναι τυφλός, ενώ εκείνος με τη σειρά του, παραμένει ακίνητος σε μια καρέκλα, βιώνοντας τα κινητικά προβλήματα της Ιωάννας.
Ευχαριστούμε, με εκτίμηση,

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

search engine ranking tips net seo backlink service high pr backlinks

Bookmark and Share