(Photo:Από τα εγκαίνια του ελληνοαλβανικού σχολείου της Κορυτσάς το 2005)
Ο «πόλεμος της πινακίδας» συνεχίζεται στην περιοχή της Β. Ηπείρου, καθώς η Αλβανία συνεχίζει την τακτική της μη αναγραφής των ελληνικών ονομάτων των τοπωνυμίων στις πινακίδες που τοποθετούνται σε δρόμους και στις εισόδους πόλεων και χωριών.
Οι έπαρχοι Αλύκου, Λιβαδειάς, Δίβρης, Μεσοποτάμου και Φοινικιού με κοινή επιστολή προς τον Αλβανό υπουργό μεταφορών Σοκόλ Ολντάσι και τον διευθυντή του ταμείου ανάπτυξης της Αλβανίας Μπένετ Μπέτσι ζήτησαν να τοποθετηθούν πινακίδες όπου να αναγράφονται και οι ελληνικές ονομασίες στους κατασκευαζόμενους οδικούς άξονες Μαυρομάτι - Λιβαδειά - Κρανιά - Άγιοι Σαράντα και Τζάρα - Πλάκα - Τσούκα – Μετόχι......
Το αίτημα των επάρχων στηρίζεται στον νόμο 8496 3/6/1999 που επικυρώνει την Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των μειονοτήτων, σύμφωνα με την οποία σε περιοχές όπου υπάρχει σημαντικός αριθμός μελών μίας εθνικής μειονότητας, οι οδικές πινακίδες γράφονται και στην μειονοτική γλώσσα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περιοχές από όπου περνούν οι νέοι δρόμοι το 90% του πληθυσμού είναι Έλληνες. Μάλιστα, όταν πριν από λίγες εβδομάδες, στον ένα οδικό άξονα, κοντά στην Λιβαδειά, είχαν τοποθετηθεί αλβανικές και κάποιες ελληνικές πινακίδες., αντέδρασαν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, ζητώντας να αφαιρεθούν και οι λιγοστές ελληνικές πινακίδες. Στις διαμαρτυρίες πρωτοστάτησε η εφημερίδα Gazeta Shqiptare.
Με αποτέλεσμα η κατασκευάστρια εταιρεία να προχωρήσει στην αφαίρεση των πινακίδων στην ελληνική γλώσσα.
Την ίδια ώρα, τα ελληνικά σχολεία στην Βόρειο Ήπειρο, και ειδικότερα αυτά που υπάγονται στο αλβανικό υπουργείο παιδείας αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.
Σύμφωνα με καταγγελίες της «Ομόνοιας» από την αρχή της σχολικής χρονιάς αντιμετωπίστηκαν τα ακόλουθα προβλήματα:
Έλλειψη σχολικών βιβλίων: Από τους 34 τίτλους ελληνικών βιβλίων του 9ταξίου σχολείου μόνο οι 12 είναι διαθέσιμοι.
Ανθελληνικό περιεχόμενο: Παρά τις συστάσεις του διεθνούς παράγοντα και ειδικά του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα σχολικά βιβλία της ιστορίας και γεωγραφίας είναι επιεικώς απαράδεκτα. Με τα ψεύδη και τους ανιστόρητους ισχυρισμούς δηλητηριάζουν τις ψυχές των μαθητών. Αναφορές όπως «Τα φυσικά σύνορα της Αλβανίας είναι στην Πρέβεζα, την Άρτα και την Καστοριά» ή ότι «Οι Έλληνες είναι οι σφαγείς του αλβανικού λαού» είναι κάποια από τα πολλά που μπορεί κάποιος να διαβάσει στα αλβανικά σχολικά βιβλία.
Επιλογή διδασκόντων: Η επιλογή γίνεται όχι με κριτήριο την διδακτική ικανότητα και επάρκεια αλλά με μοναδικό κριτήριο την κομματική αφοσίωση.
Ελάχιστο όριο 35 μαθητές: Το ελάχιστο όριο των 35 μαθητών για να λειτουργήσει μία τάξη καταδικάζει πολλά σχολεία της ελληνικής μειονότητας σε βέβαιο κλείσιμο και βέβαια είναι ένα εξαιρετικά αντιεκπαιδευτικό μέτρο. Μέχρι σήμερα η απόφαση δεν εφαρμόστηκε πουθενά. Δεν είναι γνωστό πότε θα εφαρμοστεί και αν αυτό θα γίνει επιλεκτικά.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου