Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Bild: "Γιατί οι Έλληνες πρέπει να αλλάξουν"


«Γιατί οι Έλληνες πρέπει να αλλάξουν», είναι ο τίτλος χθεσινού δημοσιεύματος τη γερμανικής εφημερίδας Bild στο οποίο δίνεται μία εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας όπως αυτή παρουσιάζεται στη νέα εποχή του μνημονίου, ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για νέο χάος σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Πιο αναλυτικά, η Bild αναφέρει ότι οι Έλληνες πιστεύουν πως η χώρα τους δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ και την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών αναμένει τη νέα αναθεώρηση του ελλείμματος και οι αναλυτές προβλέπουν εκτίναξη της ανεργίας σε ποσοστό άνω του 20%.

Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη πτώση των ποσοστών του κυβερνόντος κόμματος οδήγησαν τον Έλληνα πρωθυπουργό στην απόφαση να κάνει λόγο για νέες εκλογές, ανάλογα με το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. «Το κόμμα του πρωθυπουργού βλέπει τα ποσοστά του να μειώνονται και νέες εκλογές δεν αποκλείονται. Αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός νέου… χάους για την Ελλάδα», σημειώνει η Bild.

Εξάλλου, σε δημοσίευμα με τίτλο «Μυστικά έγγραφα: Ελλάδα. Πως η Αθήνα πήρε με απάτες το ευρώ», η γερμανική εφημερίδα την Παρασκευή εξιστορεί το πώς η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την τότε ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει στην ελληνική της έκδοση η Deutsche Welle, το ρεπορτάζ της Bild -που υπογράφουν δέκα δημοσιογράφοι της εφημερίδας- ξεκινά από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 και με μια στιχομυθία μεταξύ των τότε υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας και της Ελλάδας Τέο Βάιγκελ και Γιάννου Παπαντωνίου σε σύνοδο του Ecofin.

Το θέμα που συζητείται είναι το ντιζάιν του νέου νομίσματος, όπου ο κ. Παπαντωνίου φέρεται να λέει: «Απαιτώ να αναγράφεται στα χαρτονομίσματα το ευρώ και στα ελληνικά». Και ο κ. Βάιγκελ φέρεται να του απαντά: «Δεν τίθεται καν προς συζήτηση. Δεν μπορείτε να ενταχθείτε στην ευρωζώνη και πιθανότατα δεν θα ενταχθείτε ποτέ».

«Κι όμως ο Τέο Βάιγκελ επλανάτο», παρατηρεί η εφημερίδα που αρχίζει να εξιστορεί την ιστορία της ελληνικής ένταξης στην ΟΝΕ. «Απόρρητα ντοκουμέντα και νέα στοιχεία καταδεικνύουν ότι πρόκειται για την ιστορία ενός εξ αρχής στημένου παιγνιδιού», επισημαίνει η Bild.

Σύμφωνα με την Bild, η ιστορία αρχίζει με ένα ξερό «όχι» στην ένταξη της Ελλάδας, το Σάββατο 2 Μαΐου 1998, οπότε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συνεδρίαζαν σε έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες Η Ελλάδα δεν ανήκει αρχικά στον κύκλο των εκλεκτών που θα υιοθετήσουν το κοινό νόμισμα. Και σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, «Η Ελλάδα δεν πληροί κανένα από τα κριτήρια ένταξης». Ως προς τον πληθωρισμό, το έλλειμμα, το συνολικό χρέος και το ύψος των επιτοκίων, η μικρή χώρα απέχει παρασάγγες από τα προδιαγεγραμμένα πρότυπα.

Μέχρι τα μεσάνυχτα της 2ας Μαΐου η πρωθυπουργοί συνομιλούν για να καταλήξουν στην επιλογή του πρώτου προέδρου της ΕΚΤ. «Ήταν μια ασυνήθιστα σκληρή διαπραγμάτευση», θα δηλώσει στη συνέχεια ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ. Για την Ελλάδα δεν μιλάει κανείς. Ένας από το τραπέζι δεν προσέχει πια τι συζητείται για τον πρόεδρο της ΕΚΤ: Ο Κωνσταντίνος Σημίτης, από το 1996 πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Πρόκειται για μια ταπείνωση για την Ελλάδα του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Η χώρα του κόπηκε στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην ΟΝΕ. Κι όμως όταν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ποζάρουν για την καθιερωμένη φωτογραφία της συνόδου, ο ομιλών απταίστως τη γερμανική Σημίτης χαμογελά πιο πλατιά από όλους τους άλλους. Λες και η χώρα του είχε περάσει με έπαινο τις εξετάσεις. Παρά τις αντιδράσεις των υπουργών Οικονομικών οι Έλληνες είχαν καταφέρει να περάσουν το όνομα ευρώ στα χαρτονομίσματα και στα ελληνικά.

Ο κατοπινός νικητής του διεθνούς διαγωνισμού, ο βιεννέζος γραφίστας χαρτονομισμάτων Ρόμπερτ Καλίνα, τηρεί αυτές τις προδιαγραφές, μολονότι η Ελλάδα καταρχήν δεν συμπεριλαμβάνεται στα κράτη του ευρώ. Ο Σημίτης γνωρίζει πόσο σημαντικό πολιτικό μήνυμα είναι αυτό».

Στην συνέχεια η εφημερίδα αναφέρει ότι με την κάλυψη των άλλων χωρών το 1998 η Ελλάδα ξεκίνησε μια κούρσα για να μπει στην ΟΝΕ μέχρι το 2002.

Τότε τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο Β της Αθήνας, υποστηρίζει η Bild. Έπρεπε σε διάστημα 18 μηνών να βελτιωθούν ριζικά οι δείκτες του πληθωρισμού, του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους. Κάτι τέτοιο είναι κανονικά αδύνατο, παρατηρεί η εφημερίδα. Αλλά οι Έλληνες είχαν ελευθερία κινήσεων στα στοιχεία τους.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share