Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

http://www.enimerosi.com/---Αυλωνίτης


avlonitis3
ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη διακήρυξη της Συμπαράταξης Ευθύνης παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής ο υποψήφιος δήμαρχος Κέρκυρας Αλέκος Αυλωνίτης. Στην παρουσίαση της διακήρυξης, ο Αλ. Αυλωνίτης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη δύσκολη οικονομική κατάσταση στους καποδιστριακούς δήμους, στο μοντέλο ανάπτυξης που προτείνει καθώς και στις προτεραιότητές του.


Ακολουθεί ένα απόσπασμα της διακήρυξης
Με τη δέσμευση ότι δεν θα απολυθεί κανείς εκ των εργαζομένων σήμερα στους ΟΤΑ και μ' ένα νεύμα στην Κίνηση των αντινομαρχών, ο Αλέκος Αυλωνίτης ανακοίνωσε χθες το βράδυ το πολιτικό πλαίσιο της διεκδίκησης του Δήμου Κέρκυρας, προλαβαίνοντας έτσι και την όποια ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Ν.Δ.
"Το συνολικό χρέος που θα κληρονομήσει ο νέος Δήμος θα υπερβαίνει κατά πολύ τα 100 εκατομμύρια με το κύριο όγκο του χρέους να ανήκει στον Δήμο Κερκυραίων και με τα τακτικά έσοδα του κατά κύριο λόγο, να διοχετεύονται στο δυσβάστακτο κόστος μισθοδοσίας.
Η κατάσταση αυτή δεν υπάρχει σε τέτοιο βαθμό στους περιφερειακούς δήμους, αλλά και σε αυτούς η κατάσταση επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο, με τη σταδιακή μείωση των τακτικών τους εσόδων από πλευράς της Κυβέρνησης.
Παρόμοια κατάσταση υφίσταται και στις επιχειρήσεις των Δήμων που - στην κυριολεξία - υπερχρεώθηκαν τόσο από την ιδία συμμετοχή τους σε εκτέλεση έργων χρηματοδοτούμενων από Ευρωπαϊκά Προγράμματα όσο και από αλόγιστες πολλές φορές προσλήψεις προσωπικού.
Επιτάχυναν επίσης την ουσιαστική οικονομική κατάρρευση των ΟΤΑ και η ουσιαστική κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων, η διακοπή του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ και η τεράστια και συνεχώς εντεινόμενη μείωση των Αυτοτελών Πόρων και της ΣΑΤΑ (35%).
Είμαστε γνώστες της κατάστασης που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γνωρίζουμε, τόσο την οικονομική όσο και την διοικητική κατάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Προφανώς όλοι εμείς που αναλάβαμε αυτήν την πρωτόγνωρη πρωτοβουλία δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών.
Και αυτή τη σωρευμένη εμπειρία θέλουμε να καταθέσουμε ενώπιον των πολιτών. Γιατί η δημιουργία του ενός Δήμου, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο για πολιτικούς πειραματισμούς...
Μοντέλο ανάπτυξης

Η Κέρκυρα και τα Διαπόντια Νησιά μας, είναι ένας ευλογημένος τόπος. Διαθέτουμε όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να δώσουν στον Τόπο μας ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με ουσιαστικό περιεχόμενο. Ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα επενδύσει στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
Στο περιβάλλον και τον πολιτισμό μας.
Που θα εκμεταλλευτεί τη γεωστρατηγική θέση του Δήμου μας και θα ενισχύσει ουσιαστικά τις παραγωγικές του δυνατότητες με εξωστρέφεια, φαντασία και ανοιχτές συνεργασίες.
Ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα δώσει μια νέα δυναμική στον τουρισμό μας, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει θετικά στο σκληρό ανταγωνισμό που διαμορφώνεται στην παγκόσμια τουριστική αγορά.
Αυτό απαιτεί να δώσουμε ιδιαίτερη τοπική ταυτότητα στο τουριστικό μας προϊόν.
Να ανασχεδιάσουμε ειδικές πολιτικές προώθησης και προβολής στις αγορές της Αγγλίας, Γερμανίας, Ρωσίας και Ιταλίας και σε πολλές ακόμη χώρες.
Να εκμεταλλευθούμε τα πλεονεκτήματα της Εγνατίας ώστε να προσελκύσουμε τον εσωτερικό τουρισμό και να επιμηκύνουμε την τουριστική μας περίοδο.
Όλα αυτά απαιτούν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Αυτοδιοίκησης και τουριστικών φορέων, ώστε ο καθένας να συμβάλει με το δικό του τρόπο στην επίτευξη του κοινού μας στόχου.
Δέσμευσή μου να δημιουργήσω μια Επιτροπή Παρακολούθησης με τη συμμετοχή τεχνοκρατών η οποία θα παρακολουθεί, θα αναλύει και θα παρεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά στην υλοποίηση των στόχων που θα έχουμε θέσει.
Στο πρωτογενή τομέα απαιτείται η εκπόνηση ενός μοντέλου ανάπτυξης που θα δίνει κίνητρα και προοπτική στους νέους του τόπου μας να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Κίνητρα για να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν αποτελεσματικά τις δράσεις ενίσχυσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κυρίως στο τομέα των βιολογικών προϊόντων.
Στόχος μας να συνδέσουμε το τουριστικό μας προϊόν με τον πρωτογενή τομέα, κυρίως στο τομέα του ελαιολάδου, του κρασιού, του μελιού και των οπωροκηπευτικών.
Προτεραιότητες
Να ολοκληρώσουμε τον χωροταξικό σχεδιασμό χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος.
Να δρομολογήσουμε την ανάθεση και εκπόνηση μελετών στην κατεύθυνση υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού.
Να ετοιμάσουμε ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για τα Διαπόντια Νησιά μας και να διεκδικήσουμε την χρηματοδότησή του από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Είναι αυτό, το ελάχιστο που οφείλει να πράξει το κεντρικό κράτος για τα ακριτικά μας νησιά.
Να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τις δράσεις του ΕΣΠΑ και να αναδείξουμε την παλιά πόλη της Κέρκυρας ως κέντρο παγκόσμιου πολιτισμού.
Συγχρόνως θα πρέπει να ενισχυθούν οι δημοτικές λειτουργίες που συμβάλλουν:
 Στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής πρόνοιας, και
 Στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσω της τόνωσης της τοπικής οικονομίας.
Φιλοδοξία μας είναι να αναβαθμίσουμε βήμα προς βήμα την ποιότητα ζωής για όλους παίρνοντας μεγάλες και ρηξικέλευθες αποφάσεις:
Για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, για τη διαχείριση των σκουπιδιών με την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, για την προστασία και ανάδειξη του μοναδικού φυσικού μας πλούτου και τα έργα υποδομής που απαιτούνται, για την αναζωογόνηση και ανασυγκρότηση των οικισμών της υπαίθρου και των γειτονιών μας.

Αναδιαπραγμάτευση του χρέους
Να ρυθμίσουμε και να τακτοποιήσουμε τα συσσωρευμένα χρέη των Δήμων με τον ασφαλέστερο και καλύτερο τρόπο τόσο με την επαναδιαπραγμάτευση όσο και την αποδοτικότερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Δήμων.
Να οργανώσουμε κατά τον πλέον ασφαλέστερο τρόπο την διοικητική διάρθρωση του νέου Δήμου με την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού σε απόλυτη συνεννόηση και συνεργασία με την συνδικαλιστική τους ηγεσία.
Όλοι οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο και θα νοιώσουν άμεσα την σιγουριά και την ασφάλεια της εργασιακής τους σχέσης.
Στόχος μας είναι ακόμη να διασφαλίσουμε και να διατηρήσουμε τις κατακτήσεις των δημοτών όλων των καταργούμενων δήμων, να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες στους περιφερειακούς δήμους και να κερδίσει και η πόλη της Κέρκυρας τα αυτονόητα. Εγγυώμαι προσωπικά ότι θα αναβαθμισθεί η λειτουργία των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων έτσι ώστε να αποκτήσουν ουσιαστικές αρμοδιότητες για την άμεση επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας.
Μια δημοτική αρχή Συμπαράταξης πολλών και διαφορετικών δυνάμεων.
 Με προσωπικότητες διαφορετικών αφετηριών και πολλαπλών πολιτικών και κοινωνικών προελεύσεων.
 Με σύγκλιση και αξιοποίηση διαφορετικών δημοτικών παρατάξεων και κινήσεων πολιτών.
 Με συνεργασία όλων των οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων και συνέργεια των πολιτικών φορέων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share