Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Το νερό στην πόλη της Κέρκυρας.



Pagratis Spiros:
Το ν ερό στην πόλη της Κέρκυρας.

Σε λίγο καιρό θα έχουμε μία ανυπόφορη καθημερινή ενόχληση.
Οι πολιτικοί κάθε χρώματος, ηλικίας και προέλευσης θα αρχίσουν να μιλάνε για το πόσο ικανοί είναι και ότι αν τους ψηφίσουμε θα μας λύσουν όλα τα προβλήματα.
Χρόνια τώρα, βέβαια, μας λύνουν όλα τα προβλήματα, αλλά φευ κάθε χρόνο τα προβλήματα γίνονται όλο και περισσότερα. Τυχαίο ? Δεν νομίζω …
Μπαίνω λοιπόν στον πειρασμό να προτείνω μία ανεδαφική - ουτοπική σκέψη. Αντί να μας λύνουν κάθε φορά ΟΛΑ τα προβλήματα, ας μας λύνουν κάθε φορά ΕΝΑ πρόβλημα.
Το κέρδος θα είναι προφανές…


Στο τέλος θα έχουμε τουλάχιστον ένα πρόβλημα λυμένο. Δεν είναι λίγο…
Βέβαια, θα ρωτήσει κάποιος, ποιο απ΄ όλα να πρωτολυθεί ? Μα όποιο νάναι, θα απαντούσα με άνεση, έτσι και αλλιώς μέχρι τώρα δεν έχουν λύσει ΚΑΝΕΝΑ !!!!!
Σήμερα που γράφω είχα μια απίστευτη βαριεμάρα. Κυριακή γαρ και είπα να τεμπελιάσω σε βαθμό κακουργήματος. Αλλά δεν είχαμε νερό στο σπίτι. Πόσιμο νερό…
Νερό τρεχούμενο, στη βρύση έχουμε, καλούτσικο είναι για το καζανάκι του WC. Άντε και για κανένα χοντροπλύσιμο …
Να κατεβώ λοιπόν να πάρω μία εξάδα νερά, δυστυχία μου με τέτοιες σπαρίλες…
Λοιπόν ανακάλυψα (καλέ τι μας λες …? ) ότι την πόλη μας μια εξάδα πόσιμο νερό στοιχίζει όσο νάναι…
Εξαρτάται από την ώρα, την μάρκα, την θερμοκρασία, την διάθεση, την απόσταση, την ημέρα, την σπανιότητα, την τιμιότητα… (ξεχνάω κάτι ?)
Το πόσιμο νερό βέβαια είναι ένα από τα βασικότερα αγαθά που μπορεί να έχει ο άνθρωπος Ένα αγαθό που δεν θα έπρεπε να στερείται κανένας , είτε άνθρωπος, είτε ζώο είτε φυτό. Λέμε τώρα…
Τούτο το αγαθό εμείς οι Κερκυραίοι το αγοράζουμε… Μποτίλια, μποτίλια… (στα Μαντουκιώτικα μποτίγια)
Περίπου στα 4 0 λεπτά το 1,5 λίτρο (κατά μέσο όρο, με μάλλον αισιόδοξη διάθεση…) ή απλούστερα 26,7 λεπτά το λίτρο που μεταφράζεται σε 267 Ευρώ το κυβικό.
Ένα κυβικό μέτρο νερό όσο περίπου η εργασία μιας εβδομάδας.
Μας κάνει έκπληξη ????
Ένα άτομο καταναλώνει περίπου 2 λίτρα νερό την ημέρα κατ΄ελάχιστον (μαζί με το μαγείρεμα) δηλαδή 53,4 λεπτά ημερησίως επί 30 ημέρες = 16 Ευρώ τον μήνα.
Άρα μία τετραμελής οικογένεια 16χ4=64 Ευρώ τον μήνα.
Τελειώσαμε εδώ ? Όχι βέβαια.
Παράγουμε όγκο σκουπιδιών (πλαστικά μπουκάλια) 2χ30=60 λίτρα ανά άτομο μηνιαίως. Άντε το 10% να συμπιέζουν τις μπουκάλες στο ¼ περίπου του αρχικού όγκου άρα 55,5 λίτρα τον μήνα που σημαίνει 20,26 μ3 τον χρόνο. Μία πόλη σαν την Κέρκυρα παράγει λοιπόν 20,26χ40.000 = 810.440 κυβικά μέτρα πλαστικά μπουκάλια τον χρόνο στην καλύτερη περίπτωση.
Πως ? Γέμισε η χωματερή ? Διαμαρτύρονται στο Τεμπλόνι και φωνάζουν οι Λευκιμμιώτες ?
Τώρα πρέπει να προσθέσουμε στο αρχικό κόστος και τα παρακάτω :
1. Το κόστος συλλογής και διαχείρισης των πλαστικών φιαλών.
2. Το κόστος διακίνησης και εμπορίας (μεταφορικά, καύσιμα, αποθηκευτικοί χώροι, χώροι πώλησης κλπ)
3. Το κόστος του διαθέσιμου χρόνου από τον καταναλωτή.
4. Την σωματική καταπόνηση από το κουβάλημα μία εξάδας εμφιαλωμένου νερού και τις πιθανές σωματικές βλάβες.
5. Τις επιπτώσεις στη αύξηση της κυκλοφορίας. Πολλοί είναι οι καταναλωτές που παίρνουν το αυτοκίνητο τους μόνο και μόνο για να κουβαλήσουν τα νερά. Αυτό βέβαια έχει και κόστος σε βενζίνη αλλά βαριέμαι να το υπολογίσω. (λες και έχω υπολογίσει τα προηγούμενα…)
6. Άλλο… (μπορείτε να προσθέσετε ότι θυμηθείτε).

Παράλληλα θα πρέπει να δούμε και μια σειρά άλλων αρνητικών παραγόντων που έρχονται να προστεθούν στο αρχικό υψηλότατο κόστος. Αυτοί οι αρνητικοί παράγοντες έχουν σχέση με τη σκληρότητα του νερού χρήσης που οι Κερκυραίοι έχουν στις βρύσες τους.
1. Το σκληρό νερό χρήσης καταστρέφει κάθε 5-6 χρόνια θερμοσίφωνες, πλυντήρια, βραστήρες και κάθε ηλεκτρική συσκευή που παράγει ζεστό νερό.
2. Για την αντιμετώπιση των επικαθήσεων των αλάτων χρησιμοποιούνται ειδικά χημικά προϊόντα που και κόστος έχουν και βλάπτουν το περιβάλλον.
3. Η συσσώρευση των αλάτων καταστρέφει κάθε υδραυλική συσκευή (βρύσες, καζανάκια, μίκτες ύδατος, ηλεκτροβάνες, κλπ).
4. Για την σωματική καθαριότητα απαιτούνται διπλάσιες και τριπλάσιες ποσότητες καθαριστικών σκευασμάτων (σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια κλπ)
5. Για το πλύσιμο των ρούχων ομοίως απαιτούνται μαλακτικά, αποσκληρυντικά και άλλα παρόμοια προϊόντα που κοστίζουν αρκετά.
6. Η μεγάλη χρήση χημικών έχει σοβαρότατη επίπτωση στον τρόπο λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού που συνεπάγεται πρόσθετο κόστος λειτουργίας το οποίο βεβαίως μεταβιβάζεται στους χρήστες.
7. Η ύπαρξη μη κατάλληλου νερού έχει επίσης σοβαρές επιπτώσεις στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο της πόλης.

Το τελευταίο και καλύτερο το άφησα για το τέλος.
Το νερό στη πόλη της Κέρκυρας δεν έχει καμία αρνητική επίπτωση για τους πολιτικούς της. Όλοι με δόξα και τιμή, με τη δική μας ανοχή , μας κοροϊδεύουν ασύστολα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share