Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΑΤΣΩΡΗΣ
ΚΕΡΚΥΡΑ. Μείωση του ελλείμματος κατά 45,4 % ή κατά 8.112 δισεκατομμύρια ευρώ πέτυχε η κυβέρνηση κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Όλοι εκτιμούσαν πως η μείωση θα προήρχετο από την αύξηση του ΦΠΑ λόγω αποδείξεων και λόγω αύξησης του ιδίου κατά 20% για διάστημα ενός τριμήνου.


Διαψεύστηκαν όμως ακόμη και οι επιτελείς του Υπουργείου Οικονομικών όταν διαπίστωσαν ότι τα έσοδα από το ΦΠΑ στο πρώτο εξάμηνο μειώθηκαν κατά 270 εκατομμύρια ενώ είχαν προβλέψει αύξηση κατά 14,5 %.
Η μείωση του ελλείμματος σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης οφείλεται κυρίως στην μείωση των πρωτογενών δαπανών και συγκεκριμένα την μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ,στην μη πληρωμή τόκων και στην μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, των εργαζομένων στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα ,τους ΟΤΑ και τους συνταξιούχους του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα .Ενδεικτικά θα αναφέρω πως η μείωση του Δώρου Πάσχα και του Επιδόματος Αδείας των εργαζομένων στο Δημόσιο και των συνταξιούχων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα έδωσε έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η κεφαλαιοποίηση κατά 13,3 % των τόκων του πρώτου εξαμήνου απέφερε στο Δημόσιο 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιβάρυνε όμως αυτή η πράξη το χρέος κατά 0,4 % του ΑΕΠ.
Η περικοπή του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μπορεί να μείωσε το έλλειμμα κατά 1,8 δισεκατομμύρια , αύξησε όμως την ανεργία κατά 1 % του ενεργού πληθυσμού.
Η μετακύληση της είσπραξης εσόδων , όπως του ΕΤΑΚ και των τελών κυκλοφορίας , από το 2009 στο 2010 αύξησε το έλλειμμα του 2009 κατά 0,9 δισεκατομμύρια.
Συνολικά τα έσοδα του κράτους χωρίς τις αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ προβλεπόνταν πως θα αυξηθούν κατά 13,7 % και αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο κατά 7,2 % .
Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης και ο ΦΠΑ επιβάρυναν την αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 4 % σε συνολική αύξηση 5,2 % το πρώτο εξάμηνο σύμφωνα με στοιχεία της Υπουργού κ. Κατσέλη ,τα οποία όπως ήταν φυσικό διέψευσε ο κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος όμως αποδεδειγμένα παραπλανά τον Ελληνικό Λαό.
Η πολιτική της αύξησης των φόρων με παράλληλη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων εργαζομένων και συνταξιούχων δημιουργεί επιπτώσεις στην κατανάλωση και τελικά στην παραγωγή της χώρας μας με αποτέλεσμα την συρρίκνωση του ΑΕΠ.
Η πολιτική αυτή θα μειώσει τα έσοδα του κράτους και συγκεκριμένα αυτά που προέρχονται από τον ΦΠΑ , τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και από τα τέλη κυκλοφορίας.
Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής θα είναι η εκτίναξη του συνολικού δημοσίου χρέους το τέλος του χρόνου στο
125 % του ΑΕΠ και στο τέλος του 2013 πάνω από το 150 % αυτού.
Η δε ανεργία θα πλησιάσει το 15% στο τέλος του 2013.
Η πολιτική αυτή πρέπει άμεσα να αλλάξει. Η νέα πολιτική πρέπει να περιλαμβάνει :
·Αυξήσεις των εισοδημάτων των μισθωτών και συνταξιούχων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ικανή να καλύψει τον δείκτη τιμών καταναλωτή.
·Μείωση τιμών κατά 15% όλων των βασικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.
·Αύξηση με κίνητρα της γεωργικής παραγωγής ώστε η χώρα να είναι αυτάρκης σε γεωργικά ,κτηνοτροφικά προϊόντα και είδη αλιείας .Θέσπιση εγγυημένων τιμών όλων των προϊόντων του γεωργικού τομέα. Απαγόρευση της προαγοράς γεωργικών προϊόντων από τους χονδρεμπόρους. Θέσπιση του θεσμού των διευκολυντικών δανείων προς τους αγρότες για ένα χρόνο με επιτόκιο ίσο με αυτό των καταθέσεων ταμιευτηρίου .Το δάνειο θα είναι ίσο με το 50% της αξίας της προβλεπόμενης παραγωγής , η οποία θα εκτιμάται από την Διεύθυνση Γεωργίας.
·Την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής σε τομείς που η χώρα στηρίζεται στις εισαγωγές καθώς και σε τομείς συσκευασίας-τυποποίησης προϊόντων του γεωργικού τομέα.
·Στήριξη του τουρισμού με επεμβάσεις εκσυγχρονισμού όλων των καταλυμάτων που έχουν φτιαχτεί πριν το 2000.Απαγόρευση επανένταξης για εκσυγχρονισμό τουριστικής μονάδας. Κατάργηση του inclusive όπως συνέβη και στην Ισπανία και εφαρμογή δύο μοντέλων στα τουριστικά πακέτα ήτοι αυτό της ημιδιατροφής και αυτό της πλήρους διατροφής .Θέσπιση κατώτερων τιμών συμβολαίων. Ενδεικτικά προτείνω για την ημιδιατροφή 25 - 33 - 40 και για την πλήρη διατροφή 30-37 - 45 αντίστοιχα για την χαμηλή ,μεσαία και υψηλή περίοδο.
·Ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων με συγχρηματοδοτούμενα έργα μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα .Θέσπιση διοδίων με στόχο την έντοκη επιστροφή των χρημάτων που επένδυσαν οι εταιρείες.
·Δημιουργία εταιρείας μικτής οικονομίας μεταξύ της ΔΕΗ και Ιδιωτών για την αξιοποίηση των ήπιων μορφών ενέργειας. Το management να ανήκει στη ΔΕΗ η οποία να έχει το 50% και μία μετοχή του μετοχικού κεφαλαίου .
·Δημιουργία εταιρείας μικτής οικονομίας η οποία θα αναλάβει την έρευνα για τον ορυκτό πλούτο και την αξιοποίηση αυτού .Το management να ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο το οποίο θα είναι και ο βασικός μέτοχος (το 50% και μία μετοχή).
·Δημιουργία αμιγούς εταιρείας του δημοσίου η οποία θα αναλάβει την προμήθεια νοσοκομειακού υλικού και φαρμάκων για τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας . Η εταιρεία να προχωρήσει σε δημοπρασίες με πολιτική αυτή της ανώτερης τιμής , η οποία θα προσδιορίζεται από την μέση τιμή των τιμών που ισχύουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
·Θέσπιση τιμολογίων για όλους τους Ελεύθερους Επαγγελματίες για την παροχή υπηρεσιών. Τα τιμολόγια να είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο.
Δημιουργία τριών πυλώνων στο Τραπεζικό σύστημα . Ο ένας να είναι κρατικός και να προκύψει από την συγχώνευση Εθνικής , Αγροτικής ,Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Γενικής. Ο Δημόσιος Πυλώνας να έχει την δυνατότητα να διαπραγματεύεται το 33,3 % των μετοχών του στο χρηματιστήριο. Οι ιδιωτικοί πυλώνες πρέπει να συγκροτηθούν με δικές τους πρωτοβουλίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share